Wednesday, 30 September 2015

Doktor Nasihatkan Saya Buang Rahim...tapi, mujurlah...





Testimoni Fawiza -

 "Saya pernah dinasihatkan doktor untuk buang rahim kalau keadaan berterusan..."

January 20, 2015 at 9:04am

Saya mula berkenalan dengan vitamin-vitamin Shaklee ni pada Feb 2013 (diam xdiam dah2 tahun) jadi pengguna Shaklee


Kenapa Shaklee pilihan saya?


1. Period saya tak pernah teratur (PCOS & Endometrial Hyperplasia).
2. Imunisasi badan saya lemah@kurang (asyik keluar masuk spital aja, Boss pun menyampah)
3. Saya malas makan buah-buahan.


Kalau anda semua pernah baca post saya kat Facebook sure anda tahu kan yang saya pernah under pre cancer treatment since 2010. First time saya buat D&C (late 2009) kat Pusat Rawatan Islam Az Zahra, doktor cakap 60% daripada sampel dinding rahim saya adalah bunga2 kanser yang aktif.


Time tu baru umur 30 tahun…mmg I nangis sepanjang perjalanan balik ofis..boss suruh jumpa client pun I taknak..sebab mata I dah bengkak-bengkak..nangis punya pasal…hehhehe. Nak bagitau suami pun takut…macam2 I fikirkan. Last-last  I bagtau jugak after 3 days…



Then doctor refer I ke HUKM Specialist…so bermula la new episode dalam hidup saya. 1st doctor bagi I makan pil untuk kimoterapi, setahun jugak I telan ubat tu..ada perubahan tapi I tak tahan..rambut gugur,suka marah-marah..yang sedihnya tiada nafsu langsung nak bersama suami.


 Dan suami selalu jadi mangsa tempat saya lepas kan geram. Sampai dia cakap dekat doctor, tiada ubat lain ka yang boleh ganti…hehehe. Bagi I semua tak kena time tu..doktor cakap I ni ‘ZOMBIE HIDUP’…hahahha… banyak sangat ambik ubat!


Sepanjang treatment di HUKM since 2010 sampai Dec 2013, saya buat D&C 4kali..bayangkan..ada 1 tahun tu saya buat D&C sampai 2 kali. Penat..letih…semua ada. Tapi untuk sihat I tabahkan jua…kesian kan suami dan keluarga mertua sebab tiada cucu lagi…time tu I hanya motivate my self dengan 1 perkataan ni aja…ALLAH SAYANG AKU..SEBAB TU DIA UJI AKU..


Itu yang menyebabkan saya terus berjuang walaupun doctor kata peluang terlampau tipis buat saya. Saya pernah dinasihatkan doctor untuk ambil anak angkat dan remove kan rahim kalau keadaan berterusan..lagi la I sedih...



Namun saya tak bergantung pada ubat-ubat hospital saja..saya mula membaca blog-blog dan cara-cara nak rawat penyakit saya ni. Then, Allah lorongkan hati saya untuk mencuba vitamin Shaklee ni…


sebab apa? 


Sebab yang paling utama..ianya SEMULAJADI…bebas daripada bahan kimia. Saya juga mintak 2nd opinion dan mula buat treatment bersama Dr Hamid Arsat pada March 2014. Selain daripada tu saya TETAP mengamalkan vitamin Shaklee (B-Complex, GLA,Omegaguard, Vitamin C & Vitalea) ..memang saya tak tinggal sebab takut kena remove rahim punya pasal…hehehehe.



Syukur tak pernah sekali saya pengsan sepanjang period lelama ni..yang paling lama 4bulan …hahahaha..alhamdulillah saya anggap itu nikmat Allah berikan pada saya walaupun Dia uji saya dengan dugaan yang saya rasa mana-mana isteri pun akan rasa very down sebab u tak mampu nak menunaikan tanggungjawab u sebagai seorg isteri.




Tapi Allah Maha Mengasihi, Dia anugerahkan suami yang tak pernah mengeluh dengan penyakit saya..tak tak pernah mengeluh walaupun semua kerja rumah dia yang buat….hubby yang terima saya seadanya & hubby selalu cakap setiap penyakit Allah turunkan pasti ada penawarnya…cuma kita belum jumpa (ehh…sedih plak)hahahhaha.



Namun, Allah uji sekali lagi. Jan 2015 saya pengsan sebab period yang terlampau banyak…tak pernah-pernah dalam tempoh 20 tahun (sejak umur 15) saya pengsan walaupun darah period banyak dan berketul2 keluar. Bukan sekali 3 kali saya pengsan..sampai terpaksa ambulan jemput la ke hospital..hihihi. Sepanjang 8 hari saya di hospital, saya buat X-ray, abdomen CT Scan dan D&C sebab doctor nk tengok kalau-kalau simptom lama berulang kembali dan menganggu organ-organ lain.


Alhamdulillahpada 14 Jan 2015 saya mendapat perkhabaran yang tak pernah saya dan suami jangkakan….endometrium@uterus saya diklassifikasikan sebagai ‘endometriumpolyps with hormone changes’. Dalam ertikata lain negative for malignancy or hyperplasia…just masalah hormon aja…syukur sangat2.


Dengan izin Allah dan rahmatnya …saya semakin sihat dan sembuh..tambahan pulak sekarang saya ambik Vivix sebagai tonik ajaib saya…memang ajaib.


Semoga tahun ini menjanjikan permulaan yang baik dan penutup yang penuh bahagia dengan rahmat Allah buat saya dan suami. Insya Allah…amin…


-Fawiza -


******


MasyaALLAH, Subhanallah

begitulah kita manusia, sentiasa letakkan Allah ebagai tempat bergantung
dan berikhtiar sedaya mampu untuk pulih dari apa juga penyakit yang Allah turunkan sebagai ujian

Alhamdulillah..



 jangan malu segan hubungi ENA untuk sebarang info/order tau


till then,

have a nice day !



013 357 3153
013 357 3153
013 357 3153



Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Doktor Nasihatkan Saya Buang Rahim...tapi, mujurlah....

Rela Ikat Perut Untuk Beli Vivix, Doktor Pon Tak Percaya!




Testimoni Min :

 "..Saya kumpulkan semangat mengikat perut untuk beli dan mencuba Vivix...Doktor seperti tidak percaya kerana..."

January 19, 2015 at 9:00pm


Saya nak bagi testimoni shaklee.
======================


Cepatnya masa berlalu.


Tahun 2015 ni kira dah masuk 3 tahun lebih saya dah tak kerja sejak hujung tahun 2011 lagi.
Pada awalnya saya cuma ambil cuti tanpa gaji kerana kesihatan saya yang agak teruk masa tu. Tapi disebabkan keadaan saya belum stabil saya terpaksa berhenti kerja juga.


Saya telah disahkan oleh doktor pakar orthopedik, mengalami masalah tulang belakang PID (Prolapse Intervetebral Disc) a.k.a Slipped Disc kronik, di mana pada masa itu tapak kaki kiri saya mulai kurang deria rasa.


Saya hanya rasa macam ada sesuatu yang melekat di tapak kaki tetapi sebenarnya tiada apa2. Saya tak dapat rasa apa2 sewaktu kaki memijak clutch kereta.


Pinggang saya sudah semakin sangat sakit. Saya perlu bertahan. Saya teruskan juga pergi ke ofis.


Fikiran saya masa tu hanyalah pergi jumpa doktor yang berhampiran ofis tempat saya kerja, minta surat untuk refer ke doktor pakar orthopedik dan minta cuti tanpa gaji dari bos selama sebulan. Tak kira bos bagi atau tidak saya mesti cuti. Kalau tak bagi juga saya berhenti kerja.


Ya.. itu dah kira 4 tahun yang lepas.


Selama 2 tahun saya berjuang menahan sakit. Saya tak boleh jalan. Tak boleh baring. Tak boleh duduk lama2. Semua serba tak kene. Masa tu saya masih bujang. Mak, abah dan adik2 banyak membantu.



Ketika saya sedang berjuang menahan sakit, saya lebih banyak duduk di tikar sejadah. Lepas subuh terus dhuha. Tenang sangat masa tu. Walaupun setiap pergerakan saya sangat sukar dan sakit namun setiap kali berbual2 dengan Pemilik Sekalian Alam ini hati sentiasa tenang dan lapang. Seolah hilang segala kesakitan dan kesusahan.


Setelah lama saya sendirian, asbab sakit yang saya alami, Allah temukan jodoh saya dengan seorang lelaki yang sangat budiman. Itulah suami saya.


Ya.. betul janji Allah. Setiap kesulitan itu diiringi dengan kemudahan. Saya sakit, terlantar, Allah temukan jodoh yang bertahun2 saya cari dan tunggu. Alhamdulillah.. syukur ya Allah...
Asbab sakit dan jodoh pula..saya ditemukan dengan Shaklee. Ya Shaklee..



Satu jenama yang sudah lama juga saya cari sebab saya tahu jenama ini mempunyai produk yang baik. Mak banyak kali cerita tentang Shaklee. Mak kata mak pernah beli minyak ikan Shaklee untuk adik istimewa. Masa tu mungkin sekitar tahun 2007. Saya pun tak pasti. Saya masih bersekolah masa tu.


Ada perubahan yang memberangsangkan. Sebab tu saya cari semula jenama Shaklee. Kami sangkakan produk Shaklee ni dah tak ada lagi. Bila tahu ada lagi rasa gembira sangat.


Saya mula makan vitamin Shaklee semasa dalam pantang. Sebab nak tambah pengeluaran susu badan. Saya ambik Energizing Soy Protein (ESP) dan Alfalfa.


Baca: Testimoni Energizing Soy Protein (ESP)


Tetapi masa tu rasa macam tak menjadi. Namun saya teruskan juga. Lama kelamaan saya rasa susu saya semakin pekat. Walaupun tak banyak seperti orang lain tetapi anak saya tetap dapat menyusu. Dan semakin lama pengeluaran susu bertambah. Alhamdulillah. Syukur sangat.


Masa dalam pantang saya rasa sangat tak sihat. Mungkin kesan sakit tulang belakang saya. Manakala jari dan pergelangan tangan kiri saya pula kebas dan sangat sakit hingga tak boleh disentuh. Saya berasa sangat sukar untuk mengangkat dan menguruskan anak saya pada masa itu. Tiap kali nak mengangkat anak untuk disusukan saya akan mengalirkan air mata menahan kesakitan.


Dalam masa yang sama bila ada rezeki lebih saya akan beli lagi vitamin Shaklee. Sedikit demi sedikit saya tambah.


SR Vitamin C,
Vitalea,
B Complex,
Vitamin E,
GLA,
Zinc Complex,
Peppermint-Ginger,
Herb Lax,
Omegaguard,
Lecithin,
Garlic
Vivix

Maaf terlalu banyak pula


Bukan saya seorang yang makan. Ahli keluarga saya ikut makan juga. Sehinggalah pada suatu masa saya kumpulkan semangat mengikat perut untuk beli dan mencuba Vivix. Upline saya, saya biasa panggil beliau Kak Shareena cadangkan saya mencuba Vivix untuk masalah PID ini.


Baca : Testimoni Vivix


Alhamdulillah. Dapat juga beli masa promosi Vivix sebelum ni. Satu botol je mampu nak beli. Memang agak mahal. Tapi demi kesihatan dan anak saya, saya perlu ketepikan harga tu. Kesihatan lebih penting.


Seminggu selepas makan Vivix dan Omega (vitamin2 lain ada makan juga tapi saya utamakan Vivix dan Omega dulu), sakit dipergelangan tangan kiri mulai berkurang.


Baca: Omega Guard , Minyak Ikan Terbaik Di Dunia


Lama kelamaan selepas habis satu botol Vivix dalam tempoh sebulan saya tak perasan yang sebenarnya jari dan pergelangan tangan kiri saya telah pulih.


 Dan pada 15hb Januari 2015 doktor orthopedik telah sahkan jari dan pergelangan tangan kiri saya telah pulih sepenuhnya. 


Doktor seperti tidak percaya kerana saya tidak makan sebarang ubat tahan sakit ataupun membuat fisioterapi. Subhanallah. Alhamdulillah.


Kini sakit belakang, pinggang masih ada tetapi keadaan kesihatan saya sudah jauh beza dari dahulu.


Saya sudah boleh berjalan, sudah boleh buat kerja rumah lebih sedikit, lebih sihat dan cergas berbanding dahulu, kulit wajah saya lebih sihat dari sebelum ni.


Dulu kusam dan berjerawat. Masalah keputihan dah tiada. Masalah dalaman wanita dapat di atasi. Daya ingatan saya semakin baik.



Pendek kata Syukur Alhamdulillah kerana banyak masalah kesihatan saya menunjukkan perubahan yang ketara secara keseluruhannya.


Begitulah.. Satu langkah yang kecil dapat membantu ke arah satu perubahan yang besar. Bantu diri untuk bantu orang lain. InsyaAllah kita mampu mengubahnya.

credits.


****

Alhamdulillah,

Ena yang baca testimoni ni pon rasa tersentuh sangat. Badan kita ni nak pakai lama kan. So tak ada salah nya kita LABURkan sedikit wang untuk kesihatan badan sendiri dan keluarga. SIHAT ITU MAHAL!

******



 jangan malu segan hubungi ENA untuk sebarang info/order tau


till then,

have a nice day !



013 357 3153
013 357 3153
013 357 3153



Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Rela Ikat Perut Untuk Beli Vivix, Doktor Pon Tak Percaya!.

GoodBye Kulit Kusam




Cik Imm :

Dah agak lama terputus stok ESP. Anak dah jarang2 menyusu, so mami pun liatlah jugak nak menelan supplements hiii..


Kesannya kulit muka sangat bermasalah, dengan jerawatnya, parut2 jerawat, kulit kasar, menggelupas dan sangatlah kusam.


Kemuncaknya bila tengok gambar raya haritu, mak aihh kusamnye mukaaa(T___T).
Lepas raya terus sambar ESP dan gigih bermasker alfalfa+garlic.


Hasilnya lepas sebulan je, jerawat dah slowly berkurangan dan cepat kecut, kulit pun makin halus dan paling best dah kurang kusam. Alhamdulillah(^____^)



******


Alhamdulillah...asbab suplimen pilihan beliau ( Set Berpantang Shaklee ), kesihatan beliau cepat kembali pulih dan rahim beliau 'ready' untuk menerima orang baru lagi. Syukur.






******



Syoknya, anda nak cuba Energizing Soy Protein tak?


Sementara PROMO masih berjalan ni, jangan malu segan hubungi ENA tau


till then,

have a nice day !



013 357 3153
013 357 3153
013 357 3153



Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca GoodBye Kulit Kusam.

33 Khasiat Dalam Satu Canister Non GMO Protein!




33 manfaat yang boleh diperoleh dalam 1 canister Energizing Soy Protein Shaklee :

1- Cerahkan kulit
2- Hilangkan jeragat
3- Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus-mulus, gebu
4- Bantu mempercepatkan penyembuhan luka
5- Memberi rasa kenyang bagi individu yang dalam proses mengurangkan berat badan
6- Anjalkan payudara
7- Anjalkan punggung
8- Atasi gastrik dan pedih ulu hati
9- Mengatasi lesu
10- Merendahkan bacaan diabetis dengan menstabilkan paras glukosa
11- Menyihatkan rambut dan mengatasi keguguran
12- Mencantikkan kuku
13- Menghaluskan tumit pecah
14- Membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam contohnya ketika berpuasa.Sangat membantu bagi ibu yang sering merasa penat.
15- Meningkatkan kualiti susu ibu - lebih berkualiti makanan, lebih berkualiti susu
16- Meningkatkan pengeluaran susu - protein salah satu bahan mentah menghasilkan susu
17- Pengganti sarapan dan supper
18- Dilengkapi dengan mineral kalsium untuk elakkan kerapuhan tulang kerana serbuk soya yang bersifat keasidan.
19- Meransang regenerasi sel kulit dan otot, mengurangkan kedutan
20- Protein yang lengkap (mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan)
21- Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral
22- Protein yang lengkap (mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan)
23- Rendah lemak, tanpa kolestrol
24- Membantu mengurangkan risiko kanser,
25- Bertindak sebagai antioksidan,
26- Menguatkan sistem imun tubuh,
27- Mempertingkatkan tahap kolestol baik,
28- Memelihara kesihatan jantung
29- Membaiki memori – meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan
30- Baik untuk hormon – kacang soya kaya dgn isoflavones.
31- Membantu merendahkan paras kolestrol,
32- Mencegah osteoporosis
33- Membantu pembentukan sel-sel baru.


******



Syoknya, anda nak cuba Energizing Soy Protein tak?


Sementara PROMO masih berjalan ni, jangan malu segan hubungi ENA tau


till then,

have a nice day !



013 357 3153
013 357 3153
013 357 3153

Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca 33 Khasiat Dalam Satu Canister Non GMO Protein!.

Tuesday, 29 September 2015

Set Bersalin Untuk Pantang Selepas Keguguran


Assalamualaikum


Ena kongsikan kisah seorang ibu yang keguguran dan berikhtiar untuk pulihkan badan dengan Set Bersalin Shaklee.


JOm ikuti apa kata beliau:







Puan Yaqeen Ahmad :


BERPANTANG dengan ESP Shaklee


Saya ingin berkongsi tentang amalan berpantang selepas keguguran pada Jun 2014 lepas.


Sebelum ini, saya tidak mengamalkan sebarang suplemen secara khusus selepas bersalin anak pertama mahupun yang kedua. Alhamdulillah, proses berpantang tetap berjalan dengan lancar.


Namun ditelan masa, lebih-lebih lagi selepas melahirkan anak kedua, tahap kesihatan agak surut. Letih mengerjakan kerja rumah dan kerja online. Berita menggembirakan hadir, pada April 2014, saya sah hamil anak ketiga. Usianya 6 minggu ketika itu. Saya menjaga diri seperti biasa, mengambil suplemen untuk set hamil.



Rezeki sehingga minggu ke10, saya keguguran dan menjalani proses cuci rahim. Sakit selepas cuci rahim seperti macam sakit selepas bersalin juga. Cuma pada waktu proses cuci itu, saya dibius dan tidak rasa sakit apa. Sakit rengat tetap ada.



Saya cadang untuk hamil lagi (sebab target bersalin 2015). Jadi harus berusaha untuk lekas sembuh.



Dalam tempoh berpantang, setiap hari saya amalkan bancuhan Energizing Soy Protein bersama air coklat. Selain itu, saya amalkan juga Vitamin C Plus dan minuman Radix HPA. Saya sedia banyakkan makan sayur hijau dan buah-buahan saban hari. Tiada haruan atau gamat atau jamu seperti kebiasaan yang lain. Ia pilihan masing-masing.



Alhamdulillah, perasaan sangat selesa. Badan jadi hangat dan masalah-masalah seperti lepas bersalin, tiada. Sakit rengat memang cepat hilang. Badan pulih dalam seminggu. Bertenaga dan mampu buat kerja-kerja rumah yang ringan.



Apa yang saya niatkan ialah pengambilan protein yang konsisten pada setiap hari dapat memulihkan luka dalam rahim dengan cepat


Alhamdulillah, Ogos 2014, saya hamil bayi keempat. 'Dia' kuat dan sihat sehingga lahirnya. Bonusnya, kulit ibu bertambah baik dan mudah diurus.


Azam kami; mudah-mudahan kami berdua dapat menjayakan misi penyusuan ibu sepenuhnya sehingga Fadiah Uzayra 2 tahun seperti Aqil Farabi. Amiin.


[Gambar: Kami berdua pada hari ke-44]
Sekian.








******


Alhamdulillah...asbab suplimen pilihan beliau ( Set Berpantang Shaklee ), kesihatan beliau cepat kembali pulih dan rahim beliau 'ready' untuk menerima orang baru lagi. Syukur.






******



Syoknya, anda nak cuba Energizing Soy Protein tak?


Sementara PROMO masih berjalan ni, jangan malu segan hubungi ENA tau


till then,

have a nice day !



013 357 3153
013 357 3153
013 357 3153

Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Set Bersalin Untuk Pantang Selepas Keguguran.

Cara Putihkan Kulit Yang Hitam Akibat Suka Naik Motor


Assalamualaikum



Terbaca testimoni ni tadi, cute je rasa. Tapi memang betul, mereka yang suka naik motor ( dulu waktu di universiti ena pon ada motor juga, so memang faham sangat;) selalu mengalami warna kulit yang tak sekata antara tangan dan lengan. Tapi dulu tak kenal shaklee lagi, so buat tak tahu je la. Sekarang alhamdulillah dapat warna kulit tangan yang sekata malah lebih putih lagi!




Jom baca testimoni dari Han Tranung ni, seorang yang gemar menunggang motosikal;)







 I love riding!!!

Bila tangan hitam je,pulun minum ESP.....dalam 4-5 hari dah nampak kurang hitam tu,hahahaaa!!!best gila dengan Energizing Soy Protein!!!!



***

Syoknya, anda nak cuba Energizing Soy Protein tak?


Sementara PROMO masih berjalan ni, jangan malu segan hubungi ENA tau


till then,

have a nice day !



013 357 3153
013 357 3153
013 357 3153

Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Cara Putihkan Kulit Yang Hitam Akibat Suka Naik Motor.

Segmen Blogwalking Ceria Bersama Anizz Annisa



Assalamualaikum


jom la join segemn blogwalking ni.

KLIK JE BANNER UNTUK JOIN K


Nama : noor aeinna

Jenis blog: Sharing mengenai info/tips  kesihatan, keusahawanan, personal life as mommy, tazkirah agama dan tip-tip motivasi
Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Segmen Blogwalking Ceria Bersama Anizz Annisa.

Monday, 28 September 2015

5 Tanda Sangat Hampir Bersalin


Assalamualaikum


2-3 hari ni ena asyik search je pasal tanda-tanda hampir bersalin. Maklumlah sedang menanti hari kan. Sekarang ena dah 39 minggu, doktor kata dah FULL TERM . Maksudnya dah boleh bersalin ni kalau ikutkan..hihi... Ada banyak tau tanda-tanda tapi ena suka nak fokuskan pada tanda-tanda yang sangat hampir bersalin. 



Dari pembacaan ena, ena nak kongsikan 5 tanda ni. Semoga dapat memberi manfaaat kepada mommies kat luar sana yang juga sedang menanti hari bahagia kelahiran anak syurga masing-masing.



#1-KELUAR DARAH ('VAGINAL DISCHARGE')


Keluar lendir bercampur darah (bloody show) yang berwarna coklat menandakan serviks atau pintu rahim menipis dan sedang membuka. Biasanya ia berlaku beberapa hari sebelum bersalin. Namun ada juga kes seminggu hingga sebulan selepas keluar tanda ni baru bersalin. Bergantung pada individu juga, semua orang  tak sama;)




#2-KEPALA BAYI DAH 'ENGAGED' 


Biasanya, kepala bayi sudah turun ke bawah pada minggu ke 36 kehamilan. Namun ia berbeza pada setiap ibu. Pada saat-saat kehamilan (38 minggu ke atas), kepala bayi akan turun lagi ke dalam rongga pelvis menyebabkan si ibu akan rasa lebih ringan, mudah bernafas tetapi rasa ingin kerap kencing dan buang air besar kerana pundi kencing dan usus 'terhimpit' oleh bayi.




#3-PERUT MENGERAS DAN SAKIT BELAKANG ( 'BELLY CRAMPS AND LOW BACK PAIN'


Sakit di bahagian perut dan belakang seolah-olah senggugut ketika datang bulan (pre-menstrual cramp


#4- KONTRAKSI YANG KONSISTEN

Terdapat dua jenis kontraksi sebelum bersalin iaitu kontraksi sebenar dan kontraksi Braxton Hicks. salah satu cara untuk mengetahui kontraksi yang di alami adalah kontraksi sebenar, tempoh sakit adalah konsisten iaitu 5 minit sekali.




#5- PECAH AIR KETUBAN


Keluar air ketuban sama ada sedikit atau banyak. Ingat lagi pengalaman ena ketika nak bersalin anak pertama. Keluar air sedikit sahaja, tetapi menurut doktor, walaupun sedikit tapi still ada kebocoran air ketuban yang mana membahayakan bayi kerana terdedah kepada jangkitan kuman jika dibiarkan lebih 24 jam. Jika tiada kontraksi berlaku dalam masa 24jam, maka doktor akan 'induce'.



************


Jika mengalami salah satu dari 5 tanda hampir bersalin ini, cepat-cepat la ke hospital ye. Jangan tangguh-tangguh tau.


Momies, barang keperluan ke hospital dah ready ke? Letak siap2 dalam kereta tau. KLIK SINI untuk lihat senarai beg hospital ibu bakal bersalin.

Macam mana dengan  Set berpantang ? Dah beli?

Didoakan mommies yang sedang menunggu hari supaya bersabar banyak2 dan dipermudahkan urusan bersalin. Minta lah suami dan ibu ayah doakan untuk kita ye';)

Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca 5 Tanda Sangat Hampir Bersalin .

Saturday, 26 September 2015

Pengakuan Kisah Benar - Set Berpantang Terbaik


Assalamualaikum


Ena nak share shaklee effect Puan Khadeejah Hasmad setelah menggunakan Set Berpantang Shaklee.


Dalam Video ini beliau mendapati tempoh berpantang anak kedua berbeza sekali dengan anak pertama di mana anak kedua beliau memilih untuk berpantang dengan set berpantang shaklee.



Sedikit ringkasan dari video ena senaraikan di bawah. Tapi lagi best dengar sendiri pengakuan beliau. jangan lupa klik dan hayati video ni tau!







Pengalaman Puan Khadeejah berpantang dengan Set Berpantang Shaklee:



Menurut beliau, pengalaman berpantang anak pertama sangat teruk dan beliau tidak tahan sehingga merasakan serik untuk beranak lagi. Apa yang membuat beliau rasa sangat pilu ketika berpantang anak pertama ialah SEMBELIT yang sangat-sangat TERUK! Teringat pengalaman ena berpantang anak pertama, sembelit teruk juga. 



Penggunaan pilis dan herba-herba ketika ini tidak langsung membantu memulihkan mood beliau malah beliau rasa lebih moody lagi. Jamu pula, dapat makan sehari sahaja dan mendapati jamu tidak serasi dengan diri beliau.



Tempoh berpantang anak kedua, beliau memilih untuk berpantang dengan set berpantang shaklee. Sebaik sahaja bersalin, beliau terus minum ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP) dan mengambil ZINC COMPLEX. 



ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP) - untuk pulihkan dan memberi tenaga segera setelah penat melalui proses bersalin



ZINC COMPLEX - untuk bantu memulihkan luka akibat bersalin. Luka bersalin cepat sembuh dan nifas berakhir dalam 2 minggu sahaja, berbanding pantang anak pertama dahulunya nifas selama 60 hari!



Menurut Puan Khadeejah lagi, walaupun tak ikut sangat berpantang ( tidak berpanas-panas), beliau bertenaga dan  langsung tidak mengalami sembelit ketika berpantang! Ini pengalaman yang sangat membahagiakan kerana sewaktu berpantang anak pertama, beliau ngeri menghabiskan masa berjam2 dalam toilet akibat sembelit!



VITA LEA - multivitamin yang membekalkan tenaga kepada ibu berpantang


OSTEMATRIX - melembutkan najis dan mengelakkan sembelit


Badan juga terasa ringan dengan pengambilan ALFALFA COMPLEX - yang berfungsi mengeluarkan angin-angin dalam badan beliau dan membantu beliau mendapat kembali BENTUK BADAN IDAMAN iaitu langsing walaupun tidak berbekung ketika pantang!


*****



Seronok dengar pengakuan, pengalaman dan review dari Puan Khadeejah sendiri setelah mengambil Set Berpantang Shaklee.



Buat ena tak sabar nak merasai pengalaman hebat bersama det berpantang shaklee ni;)



Anda juga sedang tercari-cari Set Berpantang Terbaik?


Jom try Set Berpantang Shaklee!


Hubungi ena untuk order/info


013 357 3153

013 357 3153

013 357 3153



Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Pengakuan Kisah Benar - Set Berpantang Terbaik.

Friday, 25 September 2015

Tutorial : Cara Masukkan Video Dari Youtube Ke Entry Blog

Assalamualaikum


Kali ni ena nak share cara masukkan video youtube ke entry blog


Mudah sangat,


Caranya:


Bukak website You Tube



kemudian follow step 1-4 seperti di gambar di bawah: 








Selepas step 4, 


KLIK DASHBOARD/DESIGN >> POST >> NEW POST


Kemudian sambung follow step 5-8 seperti di bawah:









Jangan lupa test jadi ke tak dengan cara klik 'Preview" tau (Step 8)


haa...macam mana? mudah kan?



lepas ni boleh la trauk video kesukaan dalam entry blog kita;)



Kalau jadi, share la link blog anda tu di bahagian komen, kalau tak jadi boleh tanya di ruang komen juga




Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Tutorial : Cara Masukkan Video Dari Youtube Ke Entry Blog.

Tuesday, 22 September 2015

Pencuci Alternatif Kepada Mereka Yang Allergi dan Asma Kronik



Assalamualaikum



Tadi baca balik komen2 di entry blog ena. Lama bercuti komen2 semua pon tak terjawab dek line internet macam siput sedut..haha



Salah satu entry yang ena respon tadi adalah entry persediaan ena menyambut kelahiran baru Part 1



Teruja nak share review dari sahabat yang dah guna Pencuci Baju Shaklee dan mereka yang menyokong penggunaan pencuci baju yang khusus dan bebas bahan kimia terutama untuk newborn baby.




Doctor Ain :

Bila guna pencuci baju shaklee & softener Shaklee ni, memang rasa berbeza. Lembut & fresh, kalau terkena tangan tak macam pencuci lain yang boleh rasa 'panas' macam burn tu. Lepas bilas pun tak kering tangan tu. :)



Baizura bahar :

setuju dengan dr ain..tangan saya memang alergi sabun buku atau sabun serbuk. kene sekejap dah rasa panas. tapi dengan FRESH LAUNDRY CONCENTRATE, tak terasa langsung. slumber je cuci baju dengan tangan. memang sesuai sangat untuk orang yang alergy sabun basuh. :)



Vigora:

Thanks for sharing! Washing kids clothes should be done with great caution, as many children are allergic to chemicals that are added to the detergents.



Nah, ena belanja satu video bagaimana CEO SHAKLEE, ROGER BARNETT  dan isteri beliau jatuh hati pada shaklee product terutama Shaklee Gets Clean ni...




iaitu setelah mereka berjumpa SOLUSI untuk mengatasi masalah asma pada anak kesayangan mereka.



jom ikuti interview bersama Barnett dalam slot rancangan Oprah Winfrey: 




*****


anda atau ada ahli dalam keluarga anda allergi sabun..atau anak2 ada asma?

ena sangat rekemen product ni ...ena sendiri pon pakai utuk basuh baju seisi keluarga;)


set ni pon dah ready untuk basuh baju2 baby yang bakal lahir nanti;)


sebarang pertanyaan atau info:

hubungi ena jangan malu segan ye


013 357 3153

Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Pencuci Alternatif Kepada Mereka Yang Allergi dan Asma Kronik.

Thursday, 17 September 2015

Menghadiri 'Coordinator Category -Leadership Development Workshop'


Assalamualaikum


Khamis minggu lepas ena menghadiri satu bisnes workshop yang di adakan di SHAKLEE HOME OFFICE di Sunway Pinnacle, Subang.


Salah satu event utama yang dibentangkan ketika workshop ini ialah PELUANG BERCUTI di Bangkok selama 4 hari 3 malam, fully sponsored by shaklee;)


best ke best?

best sangat, kami semua balik dari worksop ni dalam keadaan teruja semua. hehe



ok, Jom layan gambar di sekitar program,


Aeisya pon nak pergi Bangkok juga mama!

Ucapan dan motivasi dari Shaklee Mentor yang dah 25 tahun bertapak dalam dunia shaklee bisnes di Malaysia



Good sangat aeisya  sebelah mama sepanjang program

Gambar cilok dari blog Master Nadiah..hihi..tengok lah kaklong aeisya tu..tak kire tempat..hoho

Ena bersama Kakpia,pejuang kekal sihat dengan suplimen semulajadi juga;)




Sharing dari ena di slot Meeting after Meeting. Waktu ni ena ceritakan kisah ena etelah amalkan Teknik BAD. nak tahu apa itu BAD, insyaALLAH suatu masa ena akan buat entry khas;)




Supermommy bermeeting pon bawak anak2 kecil..apa ada hal, asal anak depan mata ye dak?hihi

Bergambar ramai2 sebelum balik;)


alhmdulillah, setelah selesai  program, kami balik dalam keadaan  yang berkobar kobar untuk meneruskan jihad dalam bisnes ni;)


dan yang penting, MISI BANGKOK!!


anda yang belom ahli masih berepluang nk join tau.

jangan malu segan, hubungi ena ye untuk keterangan lanjut


013 357 3153
Ena
Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Menghadiri 'Coordinator Category -Leadership Development Workshop'.

Wednesday, 16 September 2015

Teknik Pernafasan Semasa Bersalin




Assalamualaikum


Ena nak kongsikan satu ilmu iaitu teknik bernafas ketika bersalin dari Majalah Mingguan Wanita. Teknik pernafasan yang betul sangat PENTING untuk memastikan oksigen dibekalkan kepada baby dalam kandungan adalah maksimum dan juga membantu ibu mengawal rasa sakit contraction.








Akibat Cara Pernafasan Yang Salah


-Menambah rasa takut dan pernafasan menjadi pendek dan laju (panic breathing)

- Panic breathing menyebabkan otot-otot tubuh yang berkait dengan proses kelahiran akan menjadi sangat TEGANG dan mengurangkan kadar bekalan oksigen dalam darah dan juga kepada bayi 

-Proses kelahiran menjadi lebih lambat dan panjang apabila ibu mencuri nafas yang mana menyebabkan bayi masuk semula ke peranakkan

- Bahu bayi tidak dapat melepasi faraj sedangkan kepala sudah pon berjaya keluar seterusnya menyebabkan risiko kompilasi semasa proses kelahiran

-ibu mudah letih kerana tidak rileks dan meneran lebih banyak



Peranan Suami


- Sama-sama belajar dan berlatih cara pernafasan yang betul

-Supaya, suami menjadi penguat semangat isteri ketika meneran di dewan bersalin 

- Dah tentu kita lebih selesa bersama dan mendengar arahan suami. Pegang tangan suami dan buat teknik bernafas ni sama-sama.


-Suami pula perlu bertenang dan melakukan teknik ni dengan betul untuk megurangkan rasa sakit isteri.





Pernafasan Masa Meneran



- Ikut gesaan yang datang melalui kontraksi untuk meneran apabila cukup 10 cm

-boleh meneran beberapa kali selagi masih berasa gesaan untuk  meneran ( semasa berlakunya kontraksi)



- Langkah Teknik Pernafasan :




FASA 1: Air ketuban pecah


FASA 2: kontraksi bermula dan mula rasa tidak selesa. Mulakan teknik bernafas yang dipelajari


FASA AWAL KONTRAKSI : Mulakan pernafasan dalam


MASA TIADA KONTRAKSI: Bernafas dengan normal


KONTRAKSI: Lakukan pernafasan dalam


CUKUP 10cm dan BAYI DAH BERSEDIA: Kontraksi, curi nafas dan tunggu arahan MENERAN. Pernafasan dalam dan teran sambil hembus KUAT. Pernafasan normal dan tunggu kontraksi kedua, lakukan pernafasan dalam dan teran




Persediaan Teknik Pernafasan yang Betul



-mengikuti kelas antenatal bersama suami seawal minggu ke 25 kehamilan


-ahli fisioterapi turut mengambil bahagian dalam kelas antenatal tersebut untuk mengajar persediaan bersalin ketika di wad bersalin


-perlu lebih kerap bersenam ( tidak semestinya jogging, boleh lakukan aktiviti senaman yang ringan atau mengambil suplimen yang betul dan berkesan bagi memastikan badan sentiasa BERTENAGA dan ada stamina.



***


Lihat Video yang ena kongsikan ni..insyaALLAH anda lebih faham macam mana cara mudah bersalin dengan mengawal pernafasan








Point nya adalah:

PERNAFASAN DALAM


-bernafas dengan panjang secara perlahan dan dalam (slow and deep breath) sambil dalam hati sebut 're'.

-bernafas dari hidung dan hembus nafas melalui mulut sambil dalam hati sebut 'laaaaakss'

-rilex



**INGAT!
jangan bernafas pendek dan laju. ia akan membuatkan si ibu cepat penat dan hilang fokus serta panik.



Semoga bermanfaat buat ibu ibu yang sedang menanti kehadiran orang baru yang comel dari syurga ;)


Jom kita praktis.

PRACTICE MAKES EXPERIENCE!
Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Teknik Pernafasan Semasa Bersalin.

Monday, 14 September 2015

Cara-cara Pos Laju Barang dan Jenis-jenis Produk Prabayar PosLaju

Assalamualaikum


Sehingga entry ini ditulis, tahun ini merupakan tahun ke 3 ena menjalankan perniagaan atas talian atau bisnes online. Macam-macam bisnes ena buat, dari jual buku, emas, tasbih digital, sehinggalah produk kesihatan dan kecantikkan.



Antara Currier Service yang ena suka ialah Pos Laju. Salah satu sebabnya ialah servis nya yang laju berbanding currier lain. Tapi untuk barang2 yang berat-berat ( lebih dari 2 kg, lebih untung guna Gdex tau.



Selain dari plastik dan kotak packaging biasa, Pos laju juga menyediakan plastik dan kotak prabayar untuk memudahkan pelanggan terus pack barang untuk di poskan di rumah dan terus drop je di Pusat Pos laju atau cawangan pos laju tanpa perlu beratur panjang dan lama untuk timbang dan bayar ( ena lah tu tak suka berlama-lama di pos laju, buang masa i tau..hihi)


Pakej Prabayar Pos Laju:


Terdapat 2 pekej iaitu sampul/plastik dan kotak prabayar.



Kita hanya perlu dapatkan sampul atau kotak prabayar yang bersesuaian dengan berat barang kita nak pos kan, Tulis alamat pada 'consignment note' dan boleh terus serahkan pada kaunter pos laju tanpa bayar apa-apa kecuali kita gunakan khidmat Pos Laju On Demand Pick Up (ODP).



Untuk sampul dan kotak prabayar berwarna oren, kawasan perkhidmatan adalah merangkumi:



  • Semenanjung Malaysia ke Semenanjung Malaysia
  • Sabah ke Sabah
  • Sarawak ke Sarawak


Harga Sampul/Kotak Prabayar Oren


Harga sampul/kotak Prabayar Oren termasuk GST


Untuk sampul dan kotak prabayar berwarna biru pula, kawasan perkhidmatan merangkumi:



  • Semenanjung Malaysia ke Sabah/Sarawak
  • Sabah/Sarawak ke Semenanjung Malaysia
  • Sabah ke Sarawak
  • Sarawak ke Sabah


Harga Sampul/Kotak Prabayar Biru


Harga sampul/kotak Prabayar Biru termasuk GST

Cara Menggunakan Sampul/Kotak Prabayar Poslaju


  • Dapatkan Sampul/Kotak yang bersesuaian dengan BERAT barang yang ingin diposkan
  • Tulis alamat penerima dan pengirim (alamat kita) di nota kiriman (consignment note)
  • Masukkan Nota Kiriman tersebut dalam poket khas pada psampul/kotak prabayar
  • Serahkan bungkusan kepada mana-mana cawangan pos laju atau wakil pos laju atau Pejabat Pos Malaysia


PENTING!



  • Jangan lupa untuk mengambil salinan terakhir Nota kiriman sebagai simpanan untuk rujukan kita sendiri .
  • Bagi peniaga online, beri tracking no pada Nota kiriman kepad pelanggan dan minta pelanggan semak status barang tersebut di web site poslaju 'track and trace '.


So far ena berpuas hati dengan servis dari poslaju walaupun kadang- kadang pernah juga lah berlaku barang terlambat sampai, itupun sebab musim perayaan atau ada musibah bencana alam seperti banjir..Alhamdulillah, customer pon semua baik hati dan sabar menunggu parcel masing-masing;)



Your Certified Shaklee Product Consultant:
 Aeinna Musa / Kekna (0177172868)
Direct Wassap: http://KedaiVitaminBangiKajangPutrajaya.wasap.my atau http://Kekna.wasap.my
COD Kajang dan Bandar Baru Bangi serta sekitar
Pengeposan ke seluruh Malaysia


P/s:

KLIK SINI
KLIK SINI
KLIK SINI
untuk 111 Tips Kaya Rezeki Melimpah Ruah dan Tips Bebas Hutang!


Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Cara-cara Pos Laju Barang dan Jenis-jenis Produk Prabayar PosLaju.

Promosi Plastik Prabayar Pos Laju

Assalamualaikum



Ena nak war warkan promosi plastik PRABAYAR Pos Laju yang sedang berlangsung sekarang. Mula-mula ena tahu mengenai promosi ini adalah semasa ena ingin membuat pengeposan Set Cantik dan Set Hamil yang dibeli oleh customer ena di PPL atau Pusat Poslaju Bandar Baru Bangi.



PROMOSI POS LAJU #SEHATI SEJIWA




Apa?


Promosi beli 5 PERCUMA 1 untuk produk:

1) Sampul Prabayar Biru dan Oren bersaiz L

2) Kotak Prabayar Oren bersaiz S, M dan L


Promosi beli 10 PERCUMA 1 untuk produk:

Sampul Prabayar Biru dan Oren bersaiz S

Diskaun 50% untuk kotak prabayar biru bersaiz  S,M dan L


Di mana?


Di mana2 cawangan Poslaju atau Pos Malaysia.


Bila?


30 Ogos- 17 September 2015




Sempat grab plastik prabayar Pos Laju L untuk Promosi beli 5 Percuma 1 .

3 Kotak tu stok shaklee product yang baru sampai;)



Ena beli 10 Plastik Prabayar Pos Laju L, so dapat la FREE 2 ! untung kannnn

Ini je yang dapat ena grab.. plastik Biru dan Oren yang saiz S habis semua. Memang laku keras.. hehe. Salah satu sebab nya, ena pergi waktu petang. PPL atau Pusat Pos Laju Bandar Baru Bangi memang selalu ramai orang , kalau ada apa2 promosi, kene pergi waktu pagi kalau dah petang banyak dah habis. Waktu tak ada prpomosi pon selalu habis plastik prabayar pos laju terutama yang warna oren, both saiz S dan L.





Your Certified Shaklee Product Consultant:
 Aeinna Musa / Kekna (0177172868)
Direct Wassap : http://KedaiVitaminBangiKajangPutrajaya.wasap.my atau http://Kekna.wasap.my
COD Kajang dan Bandar Baru Bangi serta sekitar
Pengeposan ke seluruh Malaysia

P/s:

KLIK SINI
KLIK SINI
KLIK SINI
untuk 111 Tips Kaya Rezeki Melimpah Ruah dan Tips Bebas Hutang!



Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Promosi Plastik Prabayar Pos Laju.

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.

111 FORMULA MAGNET REZEKI & BEBAS HUTANG!

111 FORMULA MAGNET REZEKI & BEBAS HUTANG!
Jemput klik BANNER utk baca review percuma '111 Formula Rezeki Melimpah Ruah'