Wednesday, 30 September 2015

Doktor Nasihatkan Saya Buang Rahim...tapi, mujurlah...





Testimoni Fawiza -

 "Saya pernah dinasihatkan doktor untuk buang rahim kalau keadaan berterusan..."

January 20, 2015 at 9:04am

Saya mula berkenalan dengan vitamin-vitamin Shaklee ni pada Feb 2013 (diam xdiam dah2 tahun) jadi pengguna Shaklee


Kenapa Shaklee pilihan saya?


1. Period saya tak pernah teratur (PCOS & Endometrial Hyperplasia).
2. Imunisasi badan saya lemah@kurang (asyik keluar masuk spital aja, Boss pun menyampah)
3. Saya malas makan buah-buahan.


Kalau anda semua pernah baca post saya kat Facebook sure anda tahu kan yang saya pernah under pre cancer treatment since 2010. First time saya buat D&C (late 2009) kat Pusat Rawatan Islam Az Zahra, doktor cakap 60% daripada sampel dinding rahim saya adalah bunga2 kanser yang aktif.


Time tu baru umur 30 tahun…mmg I nangis sepanjang perjalanan balik ofis..boss suruh jumpa client pun I taknak..sebab mata I dah bengkak-bengkak..nangis punya pasal…hehhehe. Nak bagitau suami pun takut…macam2 I fikirkan. Last-last  I bagtau jugak after 3 days…



Then doctor refer I ke HUKM Specialist…so bermula la new episode dalam hidup saya. 1st doctor bagi I makan pil untuk kimoterapi, setahun jugak I telan ubat tu..ada perubahan tapi I tak tahan..rambut gugur,suka marah-marah..yang sedihnya tiada nafsu langsung nak bersama suami.


 Dan suami selalu jadi mangsa tempat saya lepas kan geram. Sampai dia cakap dekat doctor, tiada ubat lain ka yang boleh ganti…hehehe. Bagi I semua tak kena time tu..doktor cakap I ni ‘ZOMBIE HIDUP’…hahahha… banyak sangat ambik ubat!


Sepanjang treatment di HUKM since 2010 sampai Dec 2013, saya buat D&C 4kali..bayangkan..ada 1 tahun tu saya buat D&C sampai 2 kali. Penat..letih…semua ada. Tapi untuk sihat I tabahkan jua…kesian kan suami dan keluarga mertua sebab tiada cucu lagi…time tu I hanya motivate my self dengan 1 perkataan ni aja…ALLAH SAYANG AKU..SEBAB TU DIA UJI AKU..


Itu yang menyebabkan saya terus berjuang walaupun doctor kata peluang terlampau tipis buat saya. Saya pernah dinasihatkan doctor untuk ambil anak angkat dan remove kan rahim kalau keadaan berterusan..lagi la I sedih...



Namun saya tak bergantung pada ubat-ubat hospital saja..saya mula membaca blog-blog dan cara-cara nak rawat penyakit saya ni. Then, Allah lorongkan hati saya untuk mencuba vitamin Shaklee ni…


sebab apa? 


Sebab yang paling utama..ianya SEMULAJADI…bebas daripada bahan kimia. Saya juga mintak 2nd opinion dan mula buat treatment bersama Dr Hamid Arsat pada March 2014. Selain daripada tu saya TETAP mengamalkan vitamin Shaklee (B-Complex, GLA,Omegaguard, Vitamin C & Vitalea) ..memang saya tak tinggal sebab takut kena remove rahim punya pasal…hehehehe.



Syukur tak pernah sekali saya pengsan sepanjang period lelama ni..yang paling lama 4bulan …hahahaha..alhamdulillah saya anggap itu nikmat Allah berikan pada saya walaupun Dia uji saya dengan dugaan yang saya rasa mana-mana isteri pun akan rasa very down sebab u tak mampu nak menunaikan tanggungjawab u sebagai seorg isteri.




Tapi Allah Maha Mengasihi, Dia anugerahkan suami yang tak pernah mengeluh dengan penyakit saya..tak tak pernah mengeluh walaupun semua kerja rumah dia yang buat….hubby yang terima saya seadanya & hubby selalu cakap setiap penyakit Allah turunkan pasti ada penawarnya…cuma kita belum jumpa (ehh…sedih plak)hahahhaha.



Namun, Allah uji sekali lagi. Jan 2015 saya pengsan sebab period yang terlampau banyak…tak pernah-pernah dalam tempoh 20 tahun (sejak umur 15) saya pengsan walaupun darah period banyak dan berketul2 keluar. Bukan sekali 3 kali saya pengsan..sampai terpaksa ambulan jemput la ke hospital..hihihi. Sepanjang 8 hari saya di hospital, saya buat X-ray, abdomen CT Scan dan D&C sebab doctor nk tengok kalau-kalau simptom lama berulang kembali dan menganggu organ-organ lain.


Alhamdulillahpada 14 Jan 2015 saya mendapat perkhabaran yang tak pernah saya dan suami jangkakan….endometrium@uterus saya diklassifikasikan sebagai ‘endometriumpolyps with hormone changes’. Dalam ertikata lain negative for malignancy or hyperplasia…just masalah hormon aja…syukur sangat2.


Dengan izin Allah dan rahmatnya …saya semakin sihat dan sembuh..tambahan pulak sekarang saya ambik Vivix sebagai tonik ajaib saya…memang ajaib.


Semoga tahun ini menjanjikan permulaan yang baik dan penutup yang penuh bahagia dengan rahmat Allah buat saya dan suami. Insya Allah…amin…


-Fawiza -


******


MasyaALLAH, Subhanallah

begitulah kita manusia, sentiasa letakkan Allah ebagai tempat bergantung
dan berikhtiar sedaya mampu untuk pulih dari apa juga penyakit yang Allah turunkan sebagai ujian

Alhamdulillah..



 jangan malu segan hubungi ENA untuk sebarang info/order tau


till then,

have a nice day !



013 357 3153
013 357 3153
013 357 3153



Terima kasih kerana sudi membaca Doktor Nasihatkan Saya Buang Rahim...tapi, mujurlah....

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.