Monday, 14 September 2015

Cara-cara Pos Laju Barang dan Jenis-jenis Produk Prabayar PosLaju

Assalamualaikum


Sehingga entry ini ditulis, tahun ini merupakan tahun ke 3 ena menjalankan perniagaan atas talian atau bisnes online. Macam-macam bisnes ena buat, dari jual buku, emas, tasbih digital, sehinggalah produk kesihatan dan kecantikkan.



Antara Currier Service yang ena suka ialah Pos Laju. Salah satu sebabnya ialah servis nya yang laju berbanding currier lain. Tapi untuk barang2 yang berat-berat ( lebih dari 2 kg, lebih untung guna Gdex tau.



Selain dari plastik dan kotak packaging biasa, Pos laju juga menyediakan plastik dan kotak prabayar untuk memudahkan pelanggan terus pack barang untuk di poskan di rumah dan terus drop je di Pusat Pos laju atau cawangan pos laju tanpa perlu beratur panjang dan lama untuk timbang dan bayar ( ena lah tu tak suka berlama-lama di pos laju, buang masa i tau..hihi)


Pakej Prabayar Pos Laju:


Terdapat 2 pekej iaitu sampul/plastik dan kotak prabayar.



Kita hanya perlu dapatkan sampul atau kotak prabayar yang bersesuaian dengan berat barang kita nak pos kan, Tulis alamat pada 'consignment note' dan boleh terus serahkan pada kaunter pos laju tanpa bayar apa-apa kecuali kita gunakan khidmat Pos Laju On Demand Pick Up (ODP).



Untuk sampul dan kotak prabayar berwarna oren, kawasan perkhidmatan adalah merangkumi:



  • Semenanjung Malaysia ke Semenanjung Malaysia
  • Sabah ke Sabah
  • Sarawak ke Sarawak


Harga Sampul/Kotak Prabayar Oren


Harga sampul/kotak Prabayar Oren termasuk GST


Untuk sampul dan kotak prabayar berwarna biru pula, kawasan perkhidmatan merangkumi:



  • Semenanjung Malaysia ke Sabah/Sarawak
  • Sabah/Sarawak ke Semenanjung Malaysia
  • Sabah ke Sarawak
  • Sarawak ke Sabah


Harga Sampul/Kotak Prabayar Biru


Harga sampul/kotak Prabayar Biru termasuk GST

Cara Menggunakan Sampul/Kotak Prabayar Poslaju


  • Dapatkan Sampul/Kotak yang bersesuaian dengan BERAT barang yang ingin diposkan
  • Tulis alamat penerima dan pengirim (alamat kita) di nota kiriman (consignment note)
  • Masukkan Nota Kiriman tersebut dalam poket khas pada psampul/kotak prabayar
  • Serahkan bungkusan kepada mana-mana cawangan pos laju atau wakil pos laju atau Pejabat Pos Malaysia


PENTING!



  • Jangan lupa untuk mengambil salinan terakhir Nota kiriman sebagai simpanan untuk rujukan kita sendiri .
  • Bagi peniaga online, beri tracking no pada Nota kiriman kepad pelanggan dan minta pelanggan semak status barang tersebut di web site poslaju 'track and trace '.


So far ena berpuas hati dengan servis dari poslaju walaupun kadang- kadang pernah juga lah berlaku barang terlambat sampai, itupun sebab musim perayaan atau ada musibah bencana alam seperti banjir..Alhamdulillah, customer pon semua baik hati dan sabar menunggu parcel masing-masing;)



semoga bermanfaat;)

ena,
013 357 3153



P/s:

KLIK SINI
KLIK SINI
KLIK SINI
untuk 111 Tips Kaya Rezeki Melimpah Ruah dan Tips Bebas Hutang!


Terima kasih kerana sudi membaca Cara-cara Pos Laju Barang dan Jenis-jenis Produk Prabayar PosLaju.

34 comments:

  1. Oh sekarang ada lain2 warna,..ada biru ada oren :)

    ReplyDelete
  2. Orang kata kalau nak ambik sampul poslaju tu kena bayar. Betul ke?

    ReplyDelete
  3. Kalau nk beli sampul Urgent & consignment note kena brapa rm? Xnk laju2

    ReplyDelete
  4. Kalau nak pos ke sabah tapi guna sampul oren, boleh ke?

    ReplyDelete
  5. Kalau nak pos ke singapore cmne ye, nk hrganya pula cmne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. refer interantional rate di website poslaju

      Delete
  6. Kalau nak pos ke singapore cmne ye, nk hrganya pula cmne?

    ReplyDelete
  7. Mser nk timbang brg kna pack dlu ngan plastik poslaju atau pack selepas timbsng

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau guna plastik prabayar, pack dan terus masuk dlm plastik prabayar. tak perlu timbang dah.
      kalau tak guna plastik prabayar, kene pack dlu baru timbang

      Delete
  8. Macam mana nak dapatkan nota kiriman tu? Ambik byk2 kat pejabat pos ataupun ada cara lain?

    ReplyDelete
  9. Assalamu'alaikum,
    Nak tanya, tahu tak cara pos barang yg ada ayat Al Quran.
    Saya jual produk i drop (air penawar)

    Tapi masa saya pos tadi, staf cuma terima je. Saya dah mintak stiker utk maklum, yg parcel tu ada ayat Quran, so tak boleh nak langkah2.

    Tapi staf tu mcm pelik je. Mgkn x pernah org mintak kot.

    Jadi serba salah plak, kalau xde stiker tu. Kalau tulis je dekat consignment tu, dorang baca ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh mintak sebenarnya sticker tu. kalau depa tak bagi, tlis je NOTA JANGAN LANKAH kat mana2. insyaALLAH mereka baca. tawakkal;)

      Delete
  10. Kalau kurang sekilo elok beli plastik prabayar atau timbang ya? Terima kasih :)

    ReplyDelete
  11. Salam...kalau kita nak buat bisnes jd wakil pos laju camana ya? Atau wakil gdex boleh ke?

    ReplyDelete
  12. Salam...kalau kita nak buat bisnes jd wakil pos laju camana ya? Atau wakil gdex boleh ke?

    ReplyDelete
  13. Kalau nk pos barang2 dapur..kotak oren ke..pos semenajung malaysia je..

    ReplyDelete
  14. Kalau nk pos barang2 dapur..kotak oren ke..pos semenajung malaysia je..

    ReplyDelete
  15. Salam. nak tanya la Ena. kalau kita buat on demand pickup tu,pos laju akan timbang untuk kita atau kita kena tambah sendiri?

    ReplyDelete
  16. Tumpang tanye..jika pos barang dari semenanjung ke kota kinabalu berapa harga..berat BaranG 22kg

    ReplyDelete
  17. salam nak tanya klau peti sejuk bole guna pos x untuk hantar kr sabah dari semenanjung?

    ReplyDelete
  18. nak tanya klau nak pos peti sejuk dari semenanjung ke sabah guna gdex atau pos laju bole x? atau ada cara lain?

    ReplyDelete
  19. aslm.kalo nk post printer bole x

    ReplyDelete
  20. Assalamuallaikum sis, nak tanya kalau saya nak poskan pack sim card kena ambil plastik yg mana 1 yer ? Nak kan kpastian

    ReplyDelete
  21. Salam...tumpang tanya jika kita pos barang seperti chainlube boleh x...sebab brg ni barang jenis mudah terbakar

    ReplyDelete
  22. Salam mcm mana kalau nak pos reket badminton..perlu ke guna kotak jgk atau ada cra lain..?

    ReplyDelete
  23. Asalamualikum,tumpang tanya ya.. kalau nak pos kuih raya yg dalam botol tu mana yang sesuai ya? terima kaseh ^_^

    ReplyDelete
  24. klo nk post nk tggu org tu bank in dulu ke??

    ReplyDelete
  25. Kalau guna yang PosLaju flyers pack tu macam mana? Apa beza dengan PosLaju Prabayar? sebab tengok yang flyers tu murah sikit

    ReplyDelete
  26. Assalam..nak tanya,kalau kita nk hantar semula barang kpd pengirim sbb pengirim salah bg barang,dia mntak kita pos balik kt dia. Mcm mna, nak kenabuat apa?

    ReplyDelete

Terima Kasih Singgah Komen di Blog Ena..

Semoga kita semua dikurnia rezeki yang banyak serta berkat dan kesihatan yang baik hendaknya

Have a nice day ahead!

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.