Monday, 2 December 2013

Air oh Air

Assalamualaikum , bismillah..



Cerita mengenai air, semua orang tahu kita mesti minum air sekurang-kurangnya 8 gelas air . Tapi berapa ramai yang berjaya minum 8 gelas sehari? Urm…rasenye kalau dah minum 4 gelas pon dah rasa banyak ya amat. Ini tidak termasuk Air berkarbonat, Kopi, Teh, Nescafe atau Cool blog ye! Air yang dimaksudkan di sini ialah AIR KOSONG!



Air merangkumi 70% kandungan badan. Kita di lahirkan sebagai ‘Anggur’ tetapi akhirnya menjadi ‘Kismis’! Baby air cukup sebab tu kulit cantik dan gebu – senyum tak de gigi pun cantik. Tapi bila kita semakin ‘lama’, kulit kecut kedut, belum senyum pun orang takut.. hihi..

Bukan setakat sel-sel kulit je ‘dehydrated’, apa yang lebih bahaya bila sel-sel pada organ dalaman pun mengecut dan ini menggangu fungsi semua organ – buah pinggang, hati, jantung, dll.

Bila kita minum air berkarbonat, kopi yang berlebihan, teh tarik – ini akan menyebabkan air dalam sel-sel kita akan di ‘sedut’ keluar. Kita menjadi ‘kering’ di dalam. Tak cukup just pakai moisturiser di muka, tapi sel-sel dalaman sebenarnya mengecut. Nak sihat, Nak cantik – ‘Terpaksakan’ diri minum air kosong banyak.


Fakta : Tak haus tak bermakna air dalam badan cukup ye.. Kita hanya akan rasa haus bila badan kita dah mula kekurangan air secara ketara (significant dehydration). Bagi pengamal2 tegar suplimen, mereka WAJIB  minum air kosong at least 3L air setiap hari.mengapa begitu banyak? kat SINI ade jawapannya.



Kajian di Fred Hutchinson Research Centre, Seattle menunjukkan bahawa wanita yang minum 2 gelas air sehari mempunyai risiko 2 kali ganda menghidapi kanser kolon berbanding wanita yang minum 4 gelas air sehari! Bahaya kan?

So, pastikan kita minum secara berjadual – minum walaupun tak rasa haus – At least satu gelas, setiap 2 jam! ( termasuk 1 gelas sejurus bangun tidur, 1 gelas sebelum tidur – untuk detox)

Enjoy Your Clean Filtered Water !

kredit to Dr. Malinda


Your Shaklee Independent Distributor,
ID: 960982
Fb: Aeinna Musa
Fb page : Precious Vitamee
Call/sms/whatsapp: 013-357 3153
email: aeinnamusa@gmail.com
Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Air oh Air.

Mengapa Perlu Minum Banyak Air Jika Ambil Suplimen.

assalamualaikum , bismillah...

jika nak cerita kelebihan AIR memang la banyak..yang kite perlu tahu, minum BANYAK AIR untuk sihat, untuk kurus dah juga untuk cantik..ye, untuk cantik juga..kalau tak sihat dah tentu nampak tak cantek kan.



Bagi pengamal2 supliment terutama customer2 saya, saya akan nasihatkan minum air sekurang2 nya 3 L sehari! nampak banyak bukan? sebab nya, air sangat penting untuk membekalkan tenaga, mengawal suhu tubuh, sebagai pelarut (melarutkan mineral vitamin asid amino dan glukosa), pelincir dalam sendi, penyerap hentakkan (di saraf tunjang), meningkatkan kadar metabolisme tubuh dan juga untuk menyahtoksik bahan buangan (melalui peluh dan air kencing)



Fakta-fakta yang perlu diketahui tentang kaitan air dan supplement semulajadi Shaklee:

·                     Supplement semulajadi Shaklee membebaskan toksin dari tubuh, dan memperbaiki sel-sel yang rosak. Air amat diperlukan dalam proses ini, jika tidak anda akan mengalami keadaan yang dinamakan healing crisis.

·                     Pengambilan supplement adalah dalam bentuk concentrated iaitu kandungan yang sangat pekat. Kekurangan air akan menyebabkan darah menjadi pekat. Oleh itu perlu banyak minum air. Umpama mengacau sesudu gula dalam sebiji cawan dan sesenduk gula. Satu senduk gula pasti tidak sesuai dilarutkan dalam sebiji cawan, jadi ia memerlukan bekas yang lebih besar iaitu jag.

·                     Berbeza dengan mengambil vitamin dari sumber organik semulajadi (buah-buahan asli), buah-buahan tidak memerlukan air yang banyak kerana ia sendiri sudah mengandungi air. Tahap kepekatan nutrient dalam sebiji buah jauh lebih rendah dari sebiji pil vitamin. Bayangkan sebiji pil Vita-C 500mg Sustained Released sama dengan 7 biji oren. Berapa banyak air dalam 7 biji oren tu?


Oleh itu, pengambilan air dalam sehari perlu ditambah lebih daripada kadar biasa. Jumlah air yang dicadangkan adalah 3 LITER air( air masak@air mineral@air R.O= air mutlak).







Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan TIDAK MENGAMBIL AIR BANYAK SEKIRANYA TIDAK MENGAMBIL SEBARANG SUPPLEMENT. Ini kerana kadar air yang berlebihan dalam badan akan menyebabkan pencairan nutrien dalam badan kita seterusnya mengakibatkan beberapa kesan negatif pada tubuh badan kita. Dalam beberapa keadaan yang lain, air yang berlebihan juga boleh mengurangkan susu badan.


Bagi yang dah biasa minum air masak dengan banyak, memang tiada masalah. Tapi bagi yang tak biasa atau tak berapa suka nak minum air masak, 3 liter sehari mungkin menjadi sedikit masalah.



tips bagaimana untuk memastikan anda cukupkan syarat 3 liter air masak dalam sehari
  • Bangun tidur, sebelum buat apa-apa, minum segelas air masak : 250ml
  • Selepas mandi, sembahyang Subuh dan settle apa yang patut, minum segelas air masak, lepas tu baru keluar rumah (pergi kerja atau kelas) : 250ml
  • Pastikan anda minum sekuarng-kurangnya 1 liter sebelum lunch dan 1 liter selepas lunch. Mesti boleh punya, anda ada masa lebih kurang 5 jam untuk habiskan setiap 1 liter. Saya biasanya kat office pun dah minum sampai 3 liter   
  • Jika anda bekerja, sediakan tumbler yang size 1 liter tu di atas meja office anda.  
  • Jika anda student, sila bawa tumbler ini di dalam beg anda ok:)
  • Balik kerja atau balik kelas, minum segelas air : 250ml
  • Sebelum tidur, minum segelas air masak : 250ml

Alhamdulillah, cukup dah pun 3 liter. Mudah kan? Tu belum campur air masak yang kita minum time makan supplemen tu. Siapa yang rasa susah nak cukupkan 3 liter sehari, boleh cuba tips ni ok. Mula-mula mungkin tak biasa, tapi bila dah jadi rutin, small matter je 3 liter air masak ni.Sedar-sedar, lebih 3 liter dah pun nanti.


Your Shaklee Independent Distributor,
ID: 960982
Fb: Aeinna Musa
Fb page : Precious Vitamee
Call/sms/whatsapp: 013-357 3153
email: aeinnamusa@gmail.com


Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Mengapa Perlu Minum Banyak Air Jika Ambil Suplimen..

Tuesday, 26 November 2013

Jadual Pengambilan Vitamin Shaklee

Bismillah

Assalamualaikum

Cara dan waktu kita mengambil suplimen sangat la penting. Kenapa ya? Sebabnya cara dan waktu pengambilan yang tidak sesuai akan merugikan kita. Rugi duit. Rugi supliment (habis berbotol2 tapi kesan nya tak nampak pon). So, kaedah, tatacara, waktu yang sesuai dan terbaik perlu di titikberatkan untuk mendapat kesan penggunaan/pengambilan sumpliment shaklee yg OPTIMUM!

Cara-cara pengambilan supliment shaklee boleh di lihat di SINI. Entry kali ini saya senaraikan cadangan jadual waktu yang sesuai untuk mengambil supliment.


SELEPAS SARAPAN

Vitamin yang disarankan diambil pada waktu pagi ialah vitamin yang berfungsi untuk membekal tenaga iaitu :
Vitalea
B Kompleks
Vitamin C
ESP / Cinch / Meal Shakes

SELEPAS MAKAN TENGAH HARI 

Kebiasaannya kita akan mengambil makanan berat pada waktu ini iaitu nasi dan lauk-pauk. Jadi pengambilan makanan yang berminyak akan membantu penyerapan vitamin larut lemak iaitu Vitamin A, D, E dan K. Sangat sesuai diambil :
Lecithin
Omega
Vitamin E
GLA (GLA tidak digalakkan diambil bersama vitamin E. Jika ambil kedua-duanya, ambil GLA selepas makan tengah hari dan Vitamin E selepas makan malam atau sebaliknya)


SELEPAS MAKAN MALAM 

Lecithin
Alfalfa 
Zink (Perlu diambil setiap hari hanya jika mengalami masalah keguguran rambut yang serius)


SEBELUM TIDUR

Ostematrix
ESP (Terutama untuk ibu menyusu)
Herblax (2 kali seminggu sahaja)


Tambahan :
1. Nutriferon - seminggu satu sachet sahaja kecuali ketika rasa nak demam atau demam, boleh diambil setiap hari.
2. Vivix - selepas makan

 
PENTING
 
Vitalea tidak boleh diambil Ostematrix atau susu
Vitamin E tidak boleh diambil bersama Alfalfa
Pastikan pengambilan air masak mencukupi - 2 hingga 3 liter


cadangan pengambilan vitamin



Kredit : mamafaiz

Your Shaklee Independent Distributor,

ID: 960982
Call/sms/whatsapp: 013-357 3153
email: aeinnamusa@gmail.com
COD area: BB Bangi dan sekitar
Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Jadual Pengambilan Vitamin Shaklee.

Cara-cara Pengambilan Vitamin Shaklee


Credit to Hafsah Mardhiah

Bismillah & Assalamualaikum


Biasanya max intake ada tulis di botol vitamin. Tapi dosage boleh disuaikan mengikut keperluan customer.

Jadual yang saya sediakan di sini adalah jadual umum sahaja.


Mostly vitamin tak kisah ambil pada bila-bila waktu asalkan lepas makan dan tak bertembung dengan vitamin tertentu. Kecuali ada certain sahaja yang memang kita suggest ambil waktu2 tertentu.


Untuk vitamin yang sama, cara pengambilan mungkin berbeza bagi setiap kes. 



Di bawah adalah general guide pengambilan Supplement Shaklee. Boleh tukar ikut kesesuaian.




1.                   Sustained Release Vitamin C 500mg - 1 biji after meal, kecuali untuk orang yg sakit teruk, perokok, resdung teruk boleh suggest 2 biji setiap hari. Kalau demam pun boleh amek 2 biji, patah dua supaya cepat diserap oleh badan.
2.                  Chewable Vita-C Plus 100mg - After Meal. Kanak-kanak: 1 biji sehari, Dewasa: 3-5 biji sehari.
3.                  BComplex - 1 biji after meal (After breakfast / lunch sbb vitamin ni memberi tenaga). Kalau tgh under lots of stress, boleh makan 2 biji. 1 biji pagi & 1 biji tghari. Maximum pengambilan 4 biji sehari. Kanak-kanak umur 9 tahun ke atas dah boleh ambil BComplex 1 biji sehari sahaja sebab pelajar sangat-sangat memerlukan BCompleks ni.
4.                  Vitalea - 1 biji after meal. Boleh ambil 2 biji untuk org yg ade masalah HB rendah, atau kurang darah. Tak boleh ambil bersama Vitamin E, GLA, susu/Ostematrix/kalsium pada masa yang sama kerana akan menghalang penyerapan iron.
5.                  Alfalfa - Max intake 10 biji sehari after meal. Untuk ibu menyusu boleh suggest 2-3 biji sahaja setiap hari. Jika susu masih kurang dan untuk boost susu, tambah 1 biji setiap kali selepas pam. Lepas tu tambahkan sikit-sikit. Untuk kegunaan biasa, 2-3 biji sehari dah cukup. Untuk Set Diet boleh ambil 10 biji sehari.
6.                  ESP - Max 3 sudu besar sehari. Boleh bancuh dgn apa2 minuman macam susu / milo / jus. Jangan guna air panas sebab protein rosak dalam high temperature. Untuk ibu mengandung dan menyusu, 1-2 sudu besar sehari dah cukup. Untuk kanak-kanak, setengah atau 1 sudu besar sahaja.
7.                  Ostematrix - 2-4 biji sebelum tidur malam. Ini kerana masa tidur adalah masa paling lama kalsium boleh ada dlm badan. Biasanya, 2 biji sehari dah mencukupi. Tapi kalau orang yang langsung tak minum susu, boleh ambil 4 biji. Bagi yang ada sakit pinggang / belakang yang teruk boleh juga ambil 4 biji untuk hilangkan kesakitan tu.
8.                 Vitamin E - 1 biji after meal. Tak boleh ambil dengan dengan Vitalea, Alfafa, dan GLA pada masa yang sama kerana mengganggu penyerapan Vitamin E.
9.                  Nutriferon - 1-2 sachet seminggu untuk tingkatkan imunisasi. Atau boleh ambil bila perlu sahaja ketika sakit, demam, iaitu 1 sachet pagi dan 1 sachet malam hingga sembuh.
10.              Meal Shakes - Dewasa: 1-2 sudu besar sehari. Kanak-kanak kecil: Setengah sudu teh. Kanak2 lebih besar: 1 sudu teh sehari. Bancuh dlm apa2 minuman sejuk/suam sahaja sebab protein rosak dalam temperature panas.
11.               Performance Drink - Boleh ambil berapa banyak dan bila-bila masa. Ia macam air isotonik 100 Plus. Untuk bulan puasa, boleh ambil 1 sudu besar masa sahur dan 1 sudu besar masa berbuka.
12.              Vivix - 1 sudu teh sebelum tidur / selepas breaskfast
13.              Advance Joint Health Tablet - 2 biji sehari after meal. (1 biji after breaskfast & dinner)
14.              Lecithin - Untuk slimming: 6 biji sehari after meal (3 biji after lunch & dinner. Atau 2 biji after breakfast, lunch & dinner). Untuk kecerdasan otak, rambut yg cantik dll : 1-2 biji sehari. Untuk kanak-kanak 9 tahun ke atas dah boleh ambil 1 biji lecithin utk perkembangan otak. Boleh ambil bersama OmegaGuard juga.
15.               GLA Complex - 1-2 biji sehari. 1 biji setiap selepas meal.
16.              Omega Guard - Ibu hamil / menyusu : 1 biji sehari after meal; Orang biasa atau yang nak slim: 3 biji sehari; Kanak-kanak kecil (1-3 tahun): 1 biji 2-3 kali seminggu; Kanak-kanak yg lebih besar: 1 biji sehari.
17.               Zinc - 1 biji before or after meal.
18.              Collagen Powder - 1 sachet daily sebelum tidur malam
19.              Herb Lax - 2-4 biji, 2-3 kali seminggu sebelum tidur malam.
20.             DTX Complex - 1-2 biji sehari after meal
21.              Garlic - 2 biji sehari after meal.

 JANGAN LUPA MINUM AIR 3L SEHARI


Jadual khas untuk setiap set akan diberikan kepada specific pelanggan.

Your Shaklee Independent Distributor,

ID: 960982
Call/sms/whatsapp: 013-357 3153
email: aeinnamusa@gmail.com
COD area: BB Bangi dan sekitar





Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Cara-cara Pengambilan Vitamin Shaklee.

Tuesday, 19 November 2013

Kelebihan ESP (Energizing Soy Protein)

Bismillah.

Semoga Allah menggandakan rezeki yg berkat ke atas tetamu Precious Vitamee dan seluruh umat islam.

Harini ena nak share info mengenai ESP. ni la product shaklee 1st yang ena consume. Nak tahu apa 'side effect' ESP pada ena, boleh bace di sini. Orang kate tak kenal maka tak cinta kan? Jom berkenalan dengan ESP !

Apa itu ESP?

Esp adalah singkatan untuk Energizing Soy Protein. Dari nama nya pon dah tahu it is a protein source and supply energy. Apa yg beza and istimewa nya  ESP shaklee ni?

Protein ESP adalah lengkap dengan semua jenis asid amino perlu dan yang paling penting sumber daripada bukan-GMO. ade beza ke protein soya bukan-GMO dan soya GMO ni??  adaa...banyak bezanye..


Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi dengan semua asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting. Berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu, ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolesterol. Haaa..best ke bestt??

Antara kelebihan Shaklee ESP:


• Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
• Protein soya membantu mengurangkan kolesterol.
• Mengandungi lima vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones. Kajian menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid.*
• Protein soya bukan-GMO ini dihasilkan di bawah satu Program yang digelar Identity Preservation Program (IPP), di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Harga hanya RM150 untuk satu canister dengan berat 850g. Boleh bertahan sebulan ke 2 bulan mengikut kekerapan penggunaan. 


kebaikkan ESP



ESP + VITAMIN E untuk kecantikan kulit



masker ESP


ESP hilangkan jeragat pada wajah

ESP bekalkan tenaga kepada ibu mengandung



ESP + ALFAFA + LECITHIN untuk turunkan berat badan 



ESP bantu turunkan berat badan selepas bersalin 

ESP turunkan berat badan n hilangkan bekas2 jerawat


ESP + B COMPLEX + OSTEMATRIX atasi migraine




ESP + ALFAFA mantapkan cik B





ESP + GLA COMPLEX bantu tingkatkan tahap kesuburan





ESP + Performance Drink tingkatkan tenaga kepada ibu menyusu yg berpuasa



ESP + ZINC COMPLEX + VITA LEA + OSTEMATRIX mempercepatkan penyembuhan luka bersalin





Your Shaklee Independent Distributor,

ID: 960982
Call/sms/whatsapp: 013-357 3153
email: aeinnamusa@gmail.com
COD area: BB Bangi dan sekitar










Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Kelebihan ESP (Energizing Soy Protein) .

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.