FOLLOW ME

''Ya Hayyu, Ya Qayyum, dengan rahmatMU daku memohon pertolongan. Baikilah, perelokkanlah seluruh urusanku dan urusan keluarga serta sahabat2 ku dan janganlah Engkau serahkan diri kami ini kepada kami walau sekelip mata''

Aameen

Mutiara Kata

"KESIHATAN ITU BAK MAHKOTA DI KEPALA ORANG ORANG YANG SIHAT, TIDAK DAPAT DILIHAT KECUALI OLEH ORANG ORANG YANG SAKIT SAHAJA"

Saturday, 6 September 2014

Rahim Bengkak Selepas Ambil GLA Shaklee. Benarkah?

Assalamualaikum

Bismillah

Entry kali ini dicreditkan kepada Dr Malinda. siapa Dr Malinda ni? She is a consultant at Future Wellness as well as Dr Malinda Health & Beauty Clinic . Ok sedikit  Education background beliau:
MD(USM), MSc. Anti-Aging, Regenerative Medicine & Medical Aesthetic (UCSI).


Kenapa Rahim Bengkak?


Ilustrasi rahim/uterus yang membengkak

Ramai pula yang inbox saya tentang isu ini. So, better saya buat sedikit 'press conference'. hihi.. Untuk kita semua lebih jelas.

Ok.

Basically,

Rahim = Uterus (terdiri dari pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)

Kilang telur = Ovari.

Rahim = Uterus (terdiri dari pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)
Kilang telur = Ovari.


Ramai pesakit saya tak pasti samada uterus atau ovari yang sebenarnya membesar, so mereka akan just kata 'rahim'.

So, jika anda berhadapan dengan perkara ini, lebih baik dapatkan diagnosis sebenar pada doktor. Uterus atau ovari yang bengkak?

Uterine fibroid atau Ovarian cyst adalah antara salah satu masalah yang selalu diperkatakan sebagai 'rahim bengkak'.

Kajian menunjukkan bahawa 20-50% wanita mempunyai sekurang-kurangnya 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis oleh mana-mana doktor ataupun accidentally dikesan semasa melakukan scan. (Rujukan: Life extension book : Disease prevention and treatment; 2003: Page 1569).

Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.

Sehingga sekarang, tidak ada seorang doktor atau saintist yang pasti apakah yang menyebabkan uterine fibroid atau ovarian cycts ini berlaku. Anda tidak boleh menuding jari mengatakan rahim anda bengkak di sebabkan satu perkara sahaja. Sesuatu diet, produk atau apa-apa supplement.

Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa fibroid atau cyst berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor, di antaranya adalah kerana :

1. Hormon Estrogen yang berlebihan.


Kedua-dua hormon ini mestilah seimbang bagi megurangkan risiko ketumbuhan fibroid/cyst


- fibroid atau cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini.

Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility.

Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan fibroid atau cycts.

2. Lambakan xenoestrogen dalam badan.




Xenoestrogen adalah 'estrogen sintetik' yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan).

Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan. Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan.

Dari mana datangnya xenoestrogen ini?

- phthalates (bahan dlm plastic atau getah)
- racun serangga (pesticides)
- tobacco by products.

3. Obesiti.



seorang perempuan obesiti

- Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil 'Endocanabinoid system'. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.

Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser.

4. Genetik

DNA 

- Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.

Apa tanda-tanda fibroid atau cyst?


Simptom-simptom fibroid /cyst 


Kebanyakkan wanita tidak mempunyai sebarang tanda. Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.

Antara simptom-simptom fibroid /cyst adalah :

- haid yang tidak teratur / berpanjangan
- sakit perut
-sakit ketika hubungan kelamin
- perut membuncit
- pendarahan abnormal

Perlukah operation?




Pada kebiasaannya, tidak memerlukan operation sekiranya ia tidak mengganggu dan tidak membesar. Tetapi Jika fibroid menyebabkan pendarahan yang berterusan, anda perlu melakukan pembedahan.

So? Macamana nak elakkan memandangkan kebanyakkan wanita berisiko?

Cadangan diet yang sesuai :

1. Elakkan makanan yang menggalakkan pertumbuhan fibroid seperti :



Produk berasaskan tenusu, daging merah, makanan bergoreng, makanan dan minuman bergula, salt, kafein dan alkohol.


2. Buahan dan sayuran segar yang mengandungi banyak phytoestrogen. Plant estrogen ini membantu kestabilan estrogen dalam badan.




3. Makanan berserat tinggi boleh membantu mengurangkan estrogen berlebihan dalam badan - fecal estrogen meningkat. Ini menyebabkan fungsi estrogen dalam badan lebih stabil dan mengurangkan tahap xenoestrogen dalam badan.

4. Kawal berat badan


5. Tidak merokok atau menjadi perokok pasif.



Ok, ramai juga orang tanya : Soya produk tak bagus untuk wanita?




Banyak perbahasan tentang isu soya ini. Ada yang pro dan cont.

Beberapa kajian yang mengatakan wanita yang mempunyai fibroid tidak boleh mengambil soya kerana kandungan isoflavinoids Genistein dan Daidzein boleh menggalakkan estrogen aktiviti.

Kajian lain pula menunjukkan bahawa negara seperti Jepun yang mengamalkan pengambilan soya Sebagai makanan utama mempunyai kadar penyakit kanser rahim yang sangat rendah berbanding negara yang tidak mengambil soya langsung.

(Michael T. Et al, 2012), Candangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan meransang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan'anti-estrogen' di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi, pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).

Walaubagaimanapun, bersederhana adalah jalan yang terbaik. Cadangan pengambilan antara 45 - 90mg soy sehari.

Soya, nuts, flaxseed mengandungi phytoestrogen yang baik.

Nutrition supplement yang dicadangkan untuk anda yang mengalami fibroid atau cyst :


1. Lipotrophic factor spt Innositol dan Choline membantu detoxification estrogen - melancarkan pemecahan lemak dibahagian hati.



2. Immune enhancing nutrient - coQ10, vitamin c, vitamin e, selenium dan zinc


3. Omega 3 (EPA + DHA) - antiinflammasi.

4.Liver enhanced detox supplements - milk thislte, dandelion dan artichoke.

5. Vitamin B - membantu proses detoksifikasi (methylation) dalam sel hati.

6. Grape seed extract - strong antioxidant dengan ORAC yang tinggi

7. Green tea - powerful antioxidant

GLA boleh ke?


- GLA adalah good omega 6 yang membantu mengurangkan randang dan membantu kestabilan hormon.

-GLA dari minyak borage adalah yang terbaik berbanding dari EPO.

-Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung, corn oil dan minyak sunflower juga mengandungi omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang dan menyebabkan keradangan.

Hati-hati dalam penggunaan minyak yg kita goreng, kerana ini antara sebab fibroid dan cyst boleh semakin membesar.

Semoga sedikit sebanyak memberi manfaat untuk kita semua.

Take care of your health.

Wanita - Anda Istimewa



Your Shaklee Independent Distributor,

ID: 960982
Call/sms/whatsapp: 013-357 3153
email: aeinnamusa@gmail.com
COD area: BB Bangi dan sekitar



Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Rahim Bengkak Selepas Ambil GLA Shaklee. Benarkah?.

Monday, 1 September 2014

11 Bahan Semulajadi Putihkan Muka

 Petua Memutihkan Muka Yang Berkesan 



Assalamualaikum, Bismillah.



 Best kan tajuk entry ni.. rasanya semua orang ingin kelihatan putih berseri tanpa jerawat jeragat dan sebagainya. tapi perlu diingat , kalaupun nk putih ke kulit mulus tulus ke, jangan semberono pilih product tau

 Yang paaaling penting adalah yang kita pilih mestilah dari BAHAN SEMULAJADI.

 Kenapa?

 Sebabnya, kita mahu cantik yang kekal dan selamat. maksudnya tidak membahayakan kesihatan diri kita sendiri. kalau kita suka suki je guna product yang berasaskan bahan kimia yang berbahaya itu dah boleh dikira ZALIM pada diri sendiri tau. NO NO NO NO!




Kulit Aeisya memang putih kemerahan sejak lahir. sebab tu kami namakan Aeisya Humaira. Mak ayah nya biasa2 je warna kulit, sedang2 orang kata.hihi.semoga membesar dengan sihat dan menjadi anak yang solehah.


Mesti dah tak sabar nak tahu apa bahan 'pemutih wajah' tu kan,

 Baiklah, jom kita lihat apa bahan semulajadi yang boleh membantu putihkan muka kita secara selamat



1. BARLI


 Ambil segenggam barli dan goreng tanpa minyak. Kemudian, tumbuk barli yang telah di goreng itu hingga lumat. Bancuh serbuk barli tersebut dengan sedikit perahan air limau nipis dan air masak. Sapukan bancuhan tersebut dengan rata di wajah anda sebelum tidur.

Untuk mendapatkan hasil, amalkannya sekurang-kurangnya seminggu sekali. InsyaAllah anda akan dapat lihat hasilnya nanti.


 2. BERAS PULUT


 Ia berfungsi untuk menanggalkan daki dan sel-sel mati serta menghaluskan kulit. Manakala serbuk beras pulut dan beras pulut hitam khusus untuk menanggalkan sel kulit mati, mengurangkan parut, di samping memerah dan memutihkan kulit wajah dan badan.

 Cara-Caranya:


 1. Rendam beras pulut hingga lembut, kemudian tumbuk sehingga lumat.

 2. Sebelum mandi, lumurkan seluruh badan dengan beras yang ditumbuk

 3. Biarkan lumuran tadi separuh kering dan sental kulit anda perlahan-lahan.

 4. Bilas badan anda dengan air mandian. Amalkannya sekerap yang mungkin.

 5. Untuk hasil yang terbaik amalkan,2 kali seminggu.Kulit tubuh anda dijamin akan cerah.


 3. NENAS


 Ambil bahagian dalam nenas yang keras (palu) lalu gosokkan ke seluruh bahagian badan. Bilasa badan dengan sebersih-bersihnya. Amalkan setiap pagi dan petang. InsyaAllah kulit anda akan lebih putih, cerah dan berseri.


 4- TIMUN


 Parut isi timun atau hancurkan, campurkan bersama perahan limau. Tempek ke muka dan tunggu sehingga kering. Sesudah itu, bolehlah dibilas dengan air bersih atau air suam. Nak cepat hasilnya, buat setiap malam.


 5. LOBAK MERAH


 Parut sebatang lobak merah dan satukan bersama sebiji kuning telur dan sedikit jus limau nipis sehingga sebati. Tepek pada keseluruhan muka dan leher dan biarkan kering. Bilas dengan air bersih. Amalkan tiga kali seminggu. ia menjadikan wajah lebih berseri, mulus, menegangkan kulit.


 6. LIMAU NIPIS


Belah limau nipis menjadi 2,gosok pada wajah dan badan…kulit akan menjadi cerah, licin dan harum..


 7. BERAS


 Ambil 1 gengam beras,tumbuk dan tambahkan air. kemudian sapu pada wajah sebelum tidur..ia dpt menghilangkan jerawat batu dan of course putihkan wajah..


 8. BUAH DELIMA


 Buah delima mengandungi kandungan aktif yang merupakan agen pencerah kulit yang berkesan. Ia dapat mengenali bahagian yang berpigmentasi dan menghentikan komunikasi di antara sel bagi menghasilkan melanin.


 9. LABU


Tutup pori-pori pada wajah dengan buah labu yg bertindak membuang sel kulit mati. dgn campurkan puri labu,madu,cuka epal,tepung ubi,1 biji telur.


 10. KOPI


 Serbuk akan menghasilkan minyak anti-oksidan. Ia berfungsi menghaluskan serta mencerahkan kulit anda.kalau nak putih satu badan just lulur kopi tersebut :)

 Caranya;


 1. Tumbuk biji kopi sampai halus.

 2. Campurkan serbuk kopi dengan minyak zaitun dan tepung sengkuang mengikut kadar yang secukupnya.

3. Kacau kesemua bahan hingga rata.

 4. Kemudian, sapukannya pada muka serta seluruh anggota badan anda.

 5. Sambil menyapu, gosokkan secara lembut campuran tadi pada tubuh anda.

 6. Seterusnya, biarkan ia selama 1 jam. Tujuannya supaya minyak dalam kopi tadi menyerap ke dalam tubuh anda dengan sempurna.

 7. Akhir sekali, bilas tubuh anda dengan air yang dicampurkan dengan sedikit garam. Lepas tu anda bolehlah mandi seperti biasa.

11- PRODUK SEMULAJADI

Saya listkan di sini product semulajadi berasaskan bahan yang selamat dan halal yang membantu mencerahkan kulit adalah Sustained Release Vita C , Vita E Complex, Collagen Powder, Vivix dan Energizing Soy Protein serta rangkaian set Nutriwhite

Apa2 pon, sebelum putihkan kulit, putihkan HATI dulu terutama umat islam dengan cara solat awal waktu, rutinkan istighfar, zikir, selawat dan mnegaji alQuran

 Sumber: Petua Memutihkan Muka Yang Berkesan - Fuh.My

semoga bermanfaat





Your Shaklee Independent Distributor,

ID: 960982
Call/sms/whatsapp: 013-357 3153
email: aeinnamusa@gmail.com
COD area: BB Bangi dan sekitar


Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca 11 Bahan Semulajadi Putihkan Muka.

9 'Akibat' Mandi Awal Pagi

Aeisya and froggy ketika mandi manda di Langkawi

Assalamualaikum, Bismillah.

Heading entry dah gambar aeisya mandi..hehe..ini pagi tau, kesian aeisya terketar2 mulut. sudahla pagi berangin plak tu. setengah jam je dapat tahan lepastu naik bilik hotel . nak cerita pasal mandi AWAL  pagi.

Teringat kat nenek ena , sebelum subuh dah siap mandi dah, patutla sihat sampai sekarang.

Artikel ni ena terjumpa  sewaktu 'blogwalking'. menarik ! selama ni liat nya kita nk mandi pagi terutama pagi hari cuti..hihihi..

Ok jom kita layan MANFAAT mandi awal pagi atau sebelum subuh

1) Meningkatkan peredaran darah. 

Air yang mengalir semasa kita mandi pagi ini adalah baik untuk peredaran darah kita dan ia juga melegakan ketegangan di otot dan sendi kita. Ia juga membantu merangsang penyembuhan dan mengurangkan keradangan otot.

 2) Meningkatkan imuniti badan. 

Mandi awal pagi merangsang sistem badan untuk menghasilkan lebih banyak sel darah putih yang mana bertindak sebagai ‘askar tentera’ kita terhadap virus dan penyakit.

Bagi ena, imuniti sangat la penting terutama bagi seorang ibu yang akan menguruskan anak2, suami dan rumah tangga. apa yang ena amalkan, ena mengambil cadangan Set Imuniti yang terdiri daripada Nutriferon, Vita C Sustain Released dan Vivic.

3) Mengurangkan stres.

Jika seseorang itu bangun pagi dengan degupan jantung yang laju, ia adalah tanda-tanda orang itu sedang mengalami stres. Untuk mengatasi masalah ini,hendaklah mandi pagi dan lebih baik menggunakan air yang sejuk. Dengan meratakan air ke seluruh badan, ia dapat memastikan semua bahagian badan mendapatkan oksigen yang mencukupi sekaligus dapat menghilangkan stres.

Nak lagi best, ambil la B complex a.k.a natural 'pain killer'

 4) Melegakan batuk.

Untuk sesiapa yang batuk ni,tak tahan mandi dengan air sejuk,boleh guna air panas untuk hilangkan batuk. Hidupkan air panas dan tutup pintu bilik mandi untuk beberapa minit. Wap dari air panas akan membantu menghilangkan kahak dan mukus dalam masa beberapa minit.

 5) Meningkatkan kesuburan.

Yang ini untuk pasangan yang sudah berkahwin ye. Kajian menunjukkan pengeluaran sperma lelaki meningkat dengan ketara selepas mandi dengan air sejuk pada awal pagi., manakala pancuran mandian air panas mempunyai kesan yang sebaliknya. Selain itu, ia dapat meningkatkan hormon testosteron pada lelaki dan hormon estrogen untuk wanita.

Cara untuk tingkatkan kesuburan dari dalam, ena cadangkan supaya mengambil supplimen Vivix,Vita E Complex,Zinc Complex, GLA Complex, Energizing Soy Protein dan Alfalfa


6) Bertindak sebagai pemanas badan segera.

Bagi mereka yang lebih suka melakukan senaman pagi berbanding dengan selepas kerja,sebaiknya mandi dengan air suam terlebih dahulu. Ini dapat melonggarkan otot-otot yang tegang selepas tidur semalaman.

 7) Memperbaiki rambut.

Yang ini khusus untuk sesiapa yang mengalami keguguran rambut tahap melampau. Dengan menggunakan air yang sejuk untuk mandi di awal pagi, ini dapat membantu menguatkan akar rambut dan melindungi kutikel rambut. Sebaliknya kalau mandi dengan air panas, ini akan merosakkan strektur rambut.

Penjagaan kesihatan rambut dari dalam, boleh la mencuba rangkaian product Prosante,Zinc Complex, Vivix dan Energizing Soy Protein.

8) Mengurangkan risiko darah tinggi

Bagi yang memiliki penyakit darah tinggi, mungkin ini merupakan salah satu cara untuk anda mengurangkan penyakit anda. Insya ALLAH, dengan izin ALLAH, jika ia diamalkan selalu, penyakit anda akan pulih.

9) Kulit lebih lembut dan halus pada waktu pagi

selalunya anda akan memasang "water heater" untuk mendapatkan air yang hangat dan menghilangkan kesejukan. selepas ini, jika anda memiliki lingkaran hitam di bawah mata, mandi menggunakan air sejuk dapat mengurangkan kegelapan pada bawah mata. begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah retak. kulit pula menjadi lebih lembut dan halus.

credit to zaujahzauj dan aura-hikmah

Wahh banyak juga kan 'akibat' positif mandi awal pagi ni. Ok lepas ni tak mahu liat mandi pagi lagi tau.hihi


Your Shaklee Independent Distributor,

ID: 960982
Call/sms/whatsapp: 013-357 3153
email: aeinnamusa@gmail.com
COD area: BB Bangi dan sekitar


Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca 9 'Akibat' Mandi Awal Pagi.

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.

111 FORMULA MAGNET REZEKI & BEBAS HUTANG!

111 FORMULA MAGNET REZEKI & BEBAS HUTANG!
Jemput klik BANNER di atas atau Wassap 013 357 3153 untuk baca REVIEW PERCUMA (39 m/s) 111 Formula Rezeki Melimpah Ruah