FOLLOW ME

''Ya Hayyu, Ya Qayyum, dengan rahmatMU daku memohon pertolongan. Baikilah, perelokkanlah seluruh urusanku dan urusan keluarga serta sahabat2 ku dan janganlah Engkau serahkan diri kami ini kepada kami walau sekelip mata''

Aameen

Mutiara Kata

"KESIHATAN ITU BAK MAHKOTA DI KEPALA ORANG ORANG YANG SIHAT, TIDAK DAPAT DILIHAT KECUALI OLEH ORANG ORANG YANG SAKIT SAHAJA"

Tuesday, 26 November 2013

Jadual Pengambilan Vitamin Shaklee

Bismillah

Assalamualaikum

Cara dan waktu kita mengambil suplimen sangat la penting. Kenapa ya? Sebabnya cara dan waktu pengambilan yang tidak sesuai akan merugikan kita. Rugi duit. Rugi supliment (habis berbotol2 tapi kesan nya tak nampak pon). So, kaedah, tatacara, waktu yang sesuai dan terbaik perlu di titikberatkan untuk mendapat kesan penggunaan/pengambilan sumpliment shaklee yg OPTIMUM!

Cara-cara pengambilan supliment shaklee boleh di lihat di SINI. Entry kali ini saya senaraikan cadangan jadual waktu yang sesuai untuk mengambil supliment.


SELEPAS SARAPAN

Vitamin yang disarankan diambil pada waktu pagi ialah vitamin yang berfungsi untuk membekal tenaga iaitu :
Vitalea
B Kompleks
Vitamin C
ESP / Cinch / Meal Shakes

SELEPAS MAKAN TENGAH HARI 

Kebiasaannya kita akan mengambil makanan berat pada waktu ini iaitu nasi dan lauk-pauk. Jadi pengambilan makanan yang berminyak akan membantu penyerapan vitamin larut lemak iaitu Vitamin A, D, E dan K. Sangat sesuai diambil :
Lecithin
Omega
Vitamin E
GLA (GLA tidak digalakkan diambil bersama vitamin E. Jika ambil kedua-duanya, ambil GLA selepas makan tengah hari dan Vitamin E selepas makan malam atau sebaliknya)


SELEPAS MAKAN MALAM 

Lecithin
Alfalfa 
Zink (Perlu diambil setiap hari hanya jika mengalami masalah keguguran rambut yang serius)


SEBELUM TIDUR

Ostematrix
ESP (Terutama untuk ibu menyusu)
Herblax (2 kali seminggu sahaja)


Tambahan :
1. Nutriferon - seminggu satu sachet sahaja kecuali ketika rasa nak demam atau demam, boleh diambil setiap hari.
2. Vivix - selepas makan

 
PENTING
 
Vitalea tidak boleh diambil Ostematrix atau susu
Vitamin E tidak boleh diambil bersama Alfalfa
Pastikan pengambilan air masak mencukupi - 2 hingga 3 liter


cadangan pengambilan vitamin



Kredit : mamafaiz

Your Shaklee Independent Distributor,

ID: 960982
Call/sms/whatsapp: 013-357 3153
email: aeinnamusa@gmail.com
COD area: BB Bangi dan sekitar
Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Jadual Pengambilan Vitamin Shaklee.

Cara-cara Pengambilan Vitamin Shaklee


Credit to Hafsah Mardhiah

Bismillah & Assalamualaikum


Biasanya max intake ada tulis di botol vitamin. Tapi dosage boleh disuaikan mengikut keperluan customer.

Jadual yang saya sediakan di sini adalah jadual umum sahaja.


Mostly vitamin tak kisah ambil pada bila-bila waktu asalkan lepas makan dan tak bertembung dengan vitamin tertentu. Kecuali ada certain sahaja yang memang kita suggest ambil waktu2 tertentu.


Untuk vitamin yang sama, cara pengambilan mungkin berbeza bagi setiap kes. 



Di bawah adalah general guide pengambilan Supplement Shaklee. Boleh tukar ikut kesesuaian.




1.                   Sustained Release Vitamin C 500mg - 1 biji after meal, kecuali untuk orang yg sakit teruk, perokok, resdung teruk boleh suggest 2 biji setiap hari. Kalau demam pun boleh amek 2 biji, patah dua supaya cepat diserap oleh badan.
2.                  Chewable Vita-C Plus 100mg - After Meal. Kanak-kanak: 1 biji sehari, Dewasa: 3-5 biji sehari.
3.                  BComplex - 1 biji after meal (After breakfast / lunch sbb vitamin ni memberi tenaga). Kalau tgh under lots of stress, boleh makan 2 biji. 1 biji pagi & 1 biji tghari. Maximum pengambilan 4 biji sehari. Kanak-kanak umur 9 tahun ke atas dah boleh ambil BComplex 1 biji sehari sahaja sebab pelajar sangat-sangat memerlukan BCompleks ni.
4.                  Vitalea - 1 biji after meal. Boleh ambil 2 biji untuk org yg ade masalah HB rendah, atau kurang darah. Tak boleh ambil bersama Vitamin E, GLA, susu/Ostematrix/kalsium pada masa yang sama kerana akan menghalang penyerapan iron.
5.                  Alfalfa - Max intake 10 biji sehari after meal. Untuk ibu menyusu boleh suggest 2-3 biji sahaja setiap hari. Jika susu masih kurang dan untuk boost susu, tambah 1 biji setiap kali selepas pam. Lepas tu tambahkan sikit-sikit. Untuk kegunaan biasa, 2-3 biji sehari dah cukup. Untuk Set Diet boleh ambil 10 biji sehari.
6.                  ESP - Max 3 sudu besar sehari. Boleh bancuh dgn apa2 minuman macam susu / milo / jus. Jangan guna air panas sebab protein rosak dalam high temperature. Untuk ibu mengandung dan menyusu, 1-2 sudu besar sehari dah cukup. Untuk kanak-kanak, setengah atau 1 sudu besar sahaja.
7.                  Ostematrix - 2-4 biji sebelum tidur malam. Ini kerana masa tidur adalah masa paling lama kalsium boleh ada dlm badan. Biasanya, 2 biji sehari dah mencukupi. Tapi kalau orang yang langsung tak minum susu, boleh ambil 4 biji. Bagi yang ada sakit pinggang / belakang yang teruk boleh juga ambil 4 biji untuk hilangkan kesakitan tu.
8.                 Vitamin E - 1 biji after meal. Tak boleh ambil dengan dengan Vitalea, Alfafa, dan GLA pada masa yang sama kerana mengganggu penyerapan Vitamin E.
9.                  Nutriferon - 1-2 sachet seminggu untuk tingkatkan imunisasi. Atau boleh ambil bila perlu sahaja ketika sakit, demam, iaitu 1 sachet pagi dan 1 sachet malam hingga sembuh.
10.              Meal Shakes - Dewasa: 1-2 sudu besar sehari. Kanak-kanak kecil: Setengah sudu teh. Kanak2 lebih besar: 1 sudu teh sehari. Bancuh dlm apa2 minuman sejuk/suam sahaja sebab protein rosak dalam temperature panas.
11.               Performance Drink - Boleh ambil berapa banyak dan bila-bila masa. Ia macam air isotonik 100 Plus. Untuk bulan puasa, boleh ambil 1 sudu besar masa sahur dan 1 sudu besar masa berbuka.
12.              Vivix - 1 sudu teh sebelum tidur / selepas breaskfast
13.              Advance Joint Health Tablet - 2 biji sehari after meal. (1 biji after breaskfast & dinner)
14.              Lecithin - Untuk slimming: 6 biji sehari after meal (3 biji after lunch & dinner. Atau 2 biji after breakfast, lunch & dinner). Untuk kecerdasan otak, rambut yg cantik dll : 1-2 biji sehari. Untuk kanak-kanak 9 tahun ke atas dah boleh ambil 1 biji lecithin utk perkembangan otak. Boleh ambil bersama OmegaGuard juga.
15.               GLA Complex - 1-2 biji sehari. 1 biji setiap selepas meal.
16.              Omega Guard - Ibu hamil / menyusu : 1 biji sehari after meal; Orang biasa atau yang nak slim: 3 biji sehari; Kanak-kanak kecil (1-3 tahun): 1 biji 2-3 kali seminggu; Kanak-kanak yg lebih besar: 1 biji sehari.
17.               Zinc - 1 biji before or after meal.
18.              Collagen Powder - 1 sachet daily sebelum tidur malam
19.              Herb Lax - 2-4 biji, 2-3 kali seminggu sebelum tidur malam.
20.             DTX Complex - 1-2 biji sehari after meal
21.              Garlic - 2 biji sehari after meal.

 JANGAN LUPA MINUM AIR 3L SEHARI


Jadual khas untuk setiap set akan diberikan kepada specific pelanggan.

Your Shaklee Independent Distributor,

ID: 960982
Call/sms/whatsapp: 013-357 3153
email: aeinnamusa@gmail.com
COD area: BB Bangi dan sekitar





Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Cara-cara Pengambilan Vitamin Shaklee.

Tuesday, 19 November 2013

Kelebihan ESP (Energizing Soy Protein)

Bismillah.

Semoga Allah menggandakan rezeki yg berkat ke atas tetamu Precious Vitamee dan seluruh umat islam.

Harini ena nak share info mengenai ESP. ni la product shaklee 1st yang ena consume. Nak tahu apa 'side effect' ESP pada ena, boleh bace di sini. Orang kate tak kenal maka tak cinta kan? Jom berkenalan dengan ESP !

Apa itu ESP?

Esp adalah singkatan untuk Energizing Soy Protein. Dari nama nya pon dah tahu it is a protein source and supply energy. Apa yg beza and istimewa nya  ESP shaklee ni?

Protein ESP adalah lengkap dengan semua jenis asid amino perlu dan yang paling penting sumber daripada bukan-GMO. ade beza ke protein soya bukan-GMO dan soya GMO ni??  adaa...banyak bezanye..


Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi dengan semua asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting. Berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu, ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolesterol. Haaa..best ke bestt??

Antara kelebihan Shaklee ESP:


• Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
• Protein soya membantu mengurangkan kolesterol.
• Mengandungi lima vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones. Kajian menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid.*
• Protein soya bukan-GMO ini dihasilkan di bawah satu Program yang digelar Identity Preservation Program (IPP), di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Harga hanya RM150 untuk satu canister dengan berat 850g. Boleh bertahan sebulan ke 2 bulan mengikut kekerapan penggunaan. 


kebaikkan ESP



ESP + VITAMIN E untuk kecantikan kulit



masker ESP


ESP hilangkan jeragat pada wajah

ESP bekalkan tenaga kepada ibu mengandung



ESP + ALFAFA + LECITHIN untuk turunkan berat badan 



ESP bantu turunkan berat badan selepas bersalin 

ESP turunkan berat badan n hilangkan bekas2 jerawat


ESP + B COMPLEX + OSTEMATRIX atasi migraine




ESP + ALFAFA mantapkan cik B





ESP + GLA COMPLEX bantu tingkatkan tahap kesuburan





ESP + Performance Drink tingkatkan tenaga kepada ibu menyusu yg berpuasa



ESP + ZINC COMPLEX + VITA LEA + OSTEMATRIX mempercepatkan penyembuhan luka bersalin





Your Shaklee Independent Distributor,

ID: 960982
Call/sms/whatsapp: 013-357 3153
email: aeinnamusa@gmail.com
COD area: BB Bangi dan sekitar










Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Kelebihan ESP (Energizing Soy Protein) .

Friday, 15 November 2013

Perbezaan Soya Shaklee (ESP) dengan Soya Biasa

Bismillah.

Apa kaba saudaraku yg dirahmati Allah? kat sini ena nak share perbezaan soya shaklee dan soya biasa. sudah menjadi tanggungjawab kita untuk mencari yg terbaik terutama product makanan. Sebabnya, apa yang kita makan akan jadi darah daging kita dan anak2.



FAQ #1 :“Eh, ESP ni soya ke.. Kalau soya, saya tak nak minum lah. Bahaya.. Lagipun soya kan biasanya dikaitkan dengan agenda Yahudi”

FAQ #2 : “Kajian menunjukkan soya boleh menyebabkan kanser”

FAQ #3 :“Soya ESP ni sama tak dengan air soya yg beli kat kedai tu?”

Jawapan saya mudah – Of course ada beza! Soya ESP adalah soya yg tinggi kualitinya, manakala soya biasa yg dijual di kedai itu kita tak pasti kualitinya dan bagaimana ianya diproses.



Jom kita lihat perbezaan Soya Shaklee dengan soya biasa :


1. The Processing Method
 Kebanyakan soya diproses dengan menggunakan alkohol. Cara ini akan memusnahkan kandungan isoflavone up to 88%! So yg tinggal? Hanyalah approximately 12%! Isoflavone ini diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru, payudara, prostate, keseimbangan hormon and increases the bone mass (berat tulang). Bezanya Soya Shaklee, ianya dicuci dengan air untuk mengekalkan kandungan isoflavone genistein dan daidzein supaya kita mendapat the whole benefits of soy.


2. Non GMO Soy (Non Genetically-Modified Organism Soy)
 Soya yg telah diubah suai genetiknya adalah lebih murah untuk didapati dan kebanyakkan syarikat pengeluar produk soya akan memikirkan cara untuk cut cost and save money. Apa keburukan bahan yg telah diubah suai ini? Apabila gen baru dimasukkan ke dalam sel tumbuhan, tanpa kita sedari toksin akan turut dibina. This explains why they say that soy is not good for our health! Shaklee menggunakan an independent certification process called Identity Preserved Program (IPP). Program ini memastikan kacang soya Shaklee bebas daripada pendedahan kepada genetic modification bermula dari saat masih dalam bentuk benih, sehinggalah ianya dipasarkan.

3. Organically Grown
 Kajian menunjukkan bahan kimia yg terdapat dalam racun serangga atau perosak (nitrate, specifically) ada hubungkaitnya dengan kanser. So it is very important that pesticides, fungicides and herbicides tidak digunakan sepanjang proses tumbesaran soya ini. Soya Shaklee ditanam secara organik bagi mengekalkan kandungan nutrisinya.

4. Contains 9 Essential Amino Acids
 Essential Amino Acid adalah amino acid yg diperlukan oleh tubuh badan kita untuk menghasilkan hormon, enzyme, jus penghadaman, etc. Even kalau salah satu daripada essential amino acid ini missing daripada diet kita, our immune system can be depressed for up to 30%! Not only that, banyak fungsi badan yg lain juga can be delayed or stopped. Untuk pengetahuan anda, badan kita tidak berupaya membuatnya dengan sendiri, maka dengan sebab itulah kita perlu mendapatkannya dari sumber makanan atau minuman. Dan salah satu kelebihan soya Shaklee adalah ia mengandungi all 9 amino acids. Jadi kita tak perlu risau sama ada essential amino acid kita cukup atau tidak.

5. Anti-Thyroid/Anti-Growth Substances
 Soya yg mentah mengandungi bahan anti-growth/anti-tyrosine substance. Jika kita banyak consume bahan anti-tyrosine ini, secara logiknya akan menyebabkan kita kekurangan tyrosine. Kesan kekurangan tyrosine termasuklah low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Shaklee uses an extracting process that removes these substances, yet keeps the soy in a raw form. This is to ensure that the highest level of amino acids and isoflavones yg very sensitive to heat are maintained.

6. Raw or Heated?
 Proses pembuatan soy protein sebaiknya tidak melibatkan proses pemanasan. Ini adalah kerana amino acids (protein) adalah sangat sensitif kepada suhu yg panas. Kajian menunjukkan protein yg dimasak akan memusnahkan up to 50% of its essential amino acids. Jika seseorang individu itu terus-terusan consumes a diet that is lacking in all of these essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result. Soya Shaklee diproses dengan suhu yg rendah utk mengekalkan khasiat dan kandungannya.

7. Added with Calcium
 Kenapa kalsium perlu ditambah ke dalam serbuk soya? Kajian menunjukkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid serta boleh membawa kepada kerapuhan tulang kerana ia menyebabkan kalsium di’keluar’kan dari tulang. Oleh itu, kalsium (yg bersifat alkali) perlu ditambah untuk meneutralkannya kembali. Serbuk soya Shaklee telah ditambah dengan kalsium untuk tujuan keseimbangan pH.

Sekarang sudah jelas bukan; bagaimana soya Shaklee berbeza dengan soya yg biasa? Diharapkan entri kali ini dapat memberi sedikit sebanyak maklumat dan panduan kepada anda dalam pemilihan produk berasaskan soya. Jadikan protein soya sebagai sumber utama protein anda selain ayam, ikan, etc. Kenapa? Kerana ianya bebas lemak dan bebas koletrol berbanding sumber protein yg lain.

Notakaki:
Energizing Soy Protein (ESP) hendaklah dibancuh dengan air sejuk atau suam, dan bukannya dengan air panas kerana protein akan termusnah apabila didedahkan kepada haba atau suhu yg panas.

Your Shaklee Independent Distributor,

ID: 960982
Call/sms/whatsapp: 013-357 3153
email: aeinnamusa@gmail.com
COD area: BB Bangi dan sekitar


Read More »
Terima kasih kerana sudi membaca Perbezaan Soya Shaklee (ESP) dengan Soya Biasa.

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.

111 FORMULA MAGNET REZEKI & BEBAS HUTANG!

111 FORMULA MAGNET REZEKI & BEBAS HUTANG!
Jemput klik BANNER di atas atau Wassap 013 357 3153 untuk baca REVIEW PERCUMA (39 m/s) 111 Formula Rezeki Melimpah Ruah