Tuesday, 27 October 2015

Tutorial : Disable Right Click


Assalamualaikum


ena nak ajar cara nak selamatkan hasil kerja kita darpada di copy cat oleh mereka yang tidak bertanggungjawab;)

maksudnya, tak bagi orang copy anything dari blog kita. Ena pon google je cara ni,,dan ena dah try, memang menjadi. credits.

caranya mudah sangat-sangat:


klik DESIGN/DASHBOARD >> LAYOUT >> ADD GADGET >> HTML/JAVA SCRIPT


kemudian, masukkan code di bawah ni di bahagian CONTENT tetingkap html/javascript tu , kemudian klik SAVE.


Copy code kat bawah ni:





<script language="javascript">
<!--

//Disable right mouse click Script
//By RG
//source code,  http://aeinnamusa.com

var message="Terima kasih sudi singgah blog Ena;)do contact me (Aeinna Musa) for info/order 013 357 3153";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>






**tulisan merah atas tu, anda boleh tukar pada ayat sendiri ye

ok, dah berjaya buat tak?

nanti rupanya akan jadi macam gambar bawah ni:


Cara Elak entry blog di copy tanpa izin. Ruang title tu biar kosong je k.


selamat mencuba!

kalau tak berjaya atau berjaya buat, jemput la tinggalkan komen ye;)

Terima kasih kerana sudi membaca Tutorial : Disable Right Click.

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.

111 FORMULA MAGNET REZEKI & BEBAS HUTANG!

111 FORMULA MAGNET REZEKI & BEBAS HUTANG!
Jemput klik BANNER utk baca review percuma '111 Formula Rezeki Melimpah Ruah'