Tuesday, 27 October 2015

Tutorial : Disable Right Click


Assalamualaikum


ena nak ajar cara nak selamatkan hasil kerja kita darpada di copy cat oleh mereka yang tidak bertanggungjawab;)

maksudnya, tak bagi orang copy anything dari blog kita. Ena pon google je cara ni,,dan ena dah try, memang menjadi. credits.

caranya mudah sangat-sangat:


klik DESIGN/DASHBOARD >> LAYOUT >> ADD GADGET >> HTML/JAVA SCRIPT


kemudian, masukkan code di bawah ni di bahagian CONTENT tetingkap html/javascript tu , kemudian klik SAVE.


Copy code kat bawah ni:





<script language="javascript">
<!--

//Disable right mouse click Script
//By RG
//source code,  http://aeinnamusa.com

var message="Terima kasih sudi singgah blog Ena;)do contact me (Aeinna Musa) for info/order 013 357 3153";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>






**tulisan merah atas tu, anda boleh tukar pada ayat sendiri ye

ok, dah berjaya buat tak?

nanti rupanya akan jadi macam gambar bawah ni:


Cara Elak entry blog di copy tanpa izin. Ruang title tu biar kosong je k.


selamat mencuba!

kalau tak berjaya atau berjaya buat, jemput la tinggalkan komen ye;)

Terima kasih kerana sudi membaca Tutorial : Disable Right Click.

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.