FOLLOW ME

''Ya Hayyu, Ya Qayyum, dengan rahmatMU daku memohon pertolongan. Baikilah, perelokkanlah seluruh urusanku dan urusan keluarga serta sahabat2 ku dan janganlah Engkau serahkan diri kami ini kepada kami walau sekelip mata''

Aameen

Tuesday, 11 August 2015

10 Idea Masker Bahan Semulajadi



Assalammualaikum wanita cantik semua!


ena nak kongsikan rahsia kecantikkan semulajadi dengan masker. 10 idea masker muka yang boleh kita amalkan untuk mendapat kulit yang SIHAT dan BERSERI.



Masker tak elok buat hari2 tau,cukuplah 2-3 kali seminggu..Actually nak buat hari2 pon bukan sempat pon kan,.,hehehe


ok jom layan 10 RESEPI masker kat bawah ni,,



***************************************


1. Lemon-Honey Face Scrub



Menanggalkan kulit mati, mengekalkan kelembapan dan mencerahkan kulit


Bahan-bahan:-


2 sudu besar madu
1 sudu jus lemon
1 sudu minyak zaitun
1 ½ sudu gula

Cara penyediaan:-


Campurkan semua bahan tersebut di dalam bekas, sapukan pada muka dan bilas dengan air suam




***************************************


2. Salt, Lemon, and Sugar Scrub

Untuk pengelupasan dan mencerahkan kulit


Bahan-bahan:-

2 sudu garam
½ biji jus lemon
Gula (tambah sehingga campuran solid tetapi tidak kering)


Cara penyediaan:-

Campurkan semua bahan di dalam bekas dan urut secara perlahan-lahan pada kulit.. Biarkan 2-3 minit, kemudian bilas dengan air



***************************************



3. Avocado and Oatmeal Scrub for Oily Skin

Memberi kelembapan, melembutkan dan mengekalkan kulit yang sihat


Bahan-bahan:-

2 sudu kecil oatmeal halus
1 sudu kecil avocado
1 sudu kecil madu

Cara penyediaan:-

Campur semua bahan di dalam bekas menjadi satu paste yang pekat.. Urutkan pada kulit muka dalam gerakan membulat, kemudian bilas dengan air suam


***************************************



4. Baking Soda Blackhead Scrub

Untuk menanggalkan bintik hitam


Bahan-bahan:-


1 sudu gula pasir
1 sudu baking soda
2 sudu air

Cara penyediaan:-

Campur semua bahan di dalam bekas, urutkan bahan tersebut pada kulit yang lembab dan bilas dengan air suam


***************************************



5. Banana and Sugar Face Scrub

Untuk pengelupasan dan menyuburkan kulit


Bahan-bahan:

1 biji pisang
1/4 cawan gula pasir
1/4 cawan gula perang

Cara penyediaan:


Lenyekkan pisang di dalam bekas, tambah bahan-bahan yang lain sehingga menjadi satu paste. Urutkan pada muka dan biarkan 10-15 minit. Kemudian bilas dengan air suam


***************************************



6. Egg Yolk. Honey. And Olive Oil Mask

Kombinasi untuk kulit kering

Bahan-bahan:


1 Biji Telur
1 Sudu Besar Madu
1 Sudu Minyak Zaitun


Cara Penyediaan:


Blend semua bahan-bahan dalam bekas.Kemudian urut secara lembut pada muka selama 15 minit dan bilas dengan air suam.


***************************************




7. CUCUMBER AND YOGURT FACE MASK

Sesuai untuk revive your skin

Bahan-bahan:

1/2 timun
1 Sudu besar yogurt

Cara Penyediaan:


Blend semua bahan menggunakan blender...Kemudian urutkan secara lembut pada muka selama 15minit dan bilas dengan air sejuk.

***************************************



8 ORANGE JUICE AND HONEY MASK


For Healthy Glow

Bahan-bahan:


3 Sudu Besar jus oren ( no pulp )
1/2 cawan madu

Cara Penyediaan:

Blend semua bahan-bahan dalam bekas.Kemudian urut secara lembut pada muka selama 15 minit dan bilas dengan air suam.

***************************************



9. PAPAYA AND HONEY MASK

Masalah Jerawat atau sunburn

Bahan-bahan:

1/2 betik masak
2 sudu besar madu

Cara Penyediaan:

Blend semua bahan-bahan dalam bekas.Kemudian urut secara lembut pada muka selama 15 minit dan bilas dengan air suam.


***************************************



10. VITAMIN C MASK

Masker Anti Penuaan

Bahan-bahan:

1/2 kiwi segar di kupas dan di lecek
2 sudu besar madu
2 titis minyak pati oren

Cara Penyediaan:

Blend semua bahan-bahan dalam bekas.Kemudian urut secara lembut pada muka selama 15 minit dan bilas dengan air suam.

***************************************

Ok Selamat Mencuba


sharng is caring


your Health & beauty Consultant:


P/s:

KLIK SINI
KLIK SINI
KLIK SINI
untuk 111 Tips Kaya Rezeki Melimpah Ruah dan Tips Bebas Hutang!



Terima kasih kerana sudi membaca 10 Idea Masker Bahan Semulajadi.

6 comments:

  1. Seronok dpt guna bhn semulajadi untuk buat masker

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kan..seronok je nampak..teruja nk buat..tp kurang rajin nk cari bahan...tu yg end up buat masker vivix je..haha

      Delete
  2. Owh, banyak juga rupanya bahan yang boleh digunakan.

    ReplyDelete
  3. bahan semula jadi je kan

    GiveAway Sketch Picture By Eintan Nurfuzie
    Nak Sketch Pic free?
    Jom test luck korang kot kot terpilih
    dan berita baiknya, terbuka untuk blogger, faceboker dan instager..
    http://www.nurfuzie.com/2015/08/giveaway-sketch-picture-by-eintan.html

    ReplyDelete

Terima Kasih Singgah Komen di Blog Ena..

Semoga kita semua dikurnia rezeki yang banyak serta berkat dan kesihatan yang baik hendaknya

Have a nice day ahead!

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.

111 FORMULA MAGNET REZEKI & BEBAS HUTANG!

111 FORMULA MAGNET REZEKI & BEBAS HUTANG!
Jemput klik BANNER di atas atau Wassap 013 357 3153 untuk baca REVIEW PERCUMA (39 m/s) 111 Formula Rezeki Melimpah Ruah