Follow Us @aeinnamusa

follow my instagram

Total Pageviews

Sunday, 23 September 2018

Musafir ke Negeri Melaka

08:52 6 Comments
Pagi ni InsyaAllah bermula permusafiran kami sekeluarga atas urusan kerja Bangkamal😊



Tengok tu semua nak dihangkut nya. Almari taknak angkut sekali ke Ena oi.haha

Kebetulan tempat tu ada open air Water theme park so kekna bawak perisai sunscreen   Youth Moisturiser spf50 ni sesiap, dan of course satu set Youth juga😊







Mana boleh tinggai tu☺️, sekarang ni bangun pagi2 pegang kulit muka wink wink mesti keluar love kat mata😝 sebab jatuh cinta dengan texture kulit yang lembutt sangat, tona sekata, lebih lembap, licin dan nampak sihat ceria !

Nak kata Putih tu takdak lah putih macam susu sebab saya ni memang sejak azali coklat manis ja orangnya. Cuma LEBIH CERAH tu ader lerr 😋☺️😁

( bukan diri sendiri je yang rasa👆 mostly customer ‘mengadu’ bende yang sama )😉

Pastu kan pepagi bangun tidur, rasa sayanggggg nak cuci muka haha boleh tak camtu. 

Dulu bangun pagi tak menyabo nak cuci muka sebab berminyak kalah minyak nak buat goreng ikan tilapia🙄😆

Sekarang ni takdak minyak apa dah, muka siap tau macam dah ready boleh keluar jalan2, eh macam dah mandi lah senang kata even tak mandi lagi👻kui kui kui





3 hari lepas ada naik jerawat  kt dahi belah kanan. Its ok kita senyum ja tak nak stress2. 

Jerawat tu kan tanda badan kelurkan toksin dan tanda skincare kita selamat bebas bahan terlarang😉 ( kebanyakkan bahan terlarang yang ada dalam product skincare sekarang menyekat jerawat keluar malah bulu roma kt wajah pon tertanggal habis. Nampak licin brkilat takdak bulu roma , jerawat tak pernah keluar tapi tu sebenarnya anda dalam bahaya tau . So please cek balik apa bahan dalam skincare kita tu.)

Ok sambung kisah jerawatku tadi,

Now lepas 3 hari, jerawat dh kecut sepenuhnya dan nampak parut pon dh mula nk MENGHILANG.

Kalau dulu bekas jerawat,parut bukan menghilang tapi MENGHITAM🤣

Memang menjadi lah suplimen dr dalam  ( amek set hamil tapi kulit pon dapat kesan skali) dan Skincare YOUTH utk rutin luaran (pagi dan malam)😃

Alhamdulillah 😍
Yahooo!🤸‍♂️


satu set Youth juga😊

Saturday, 22 September 2018

Cara Rebus Telur Kuning Separuh Masak

18:47 6 Comments

 

Cara Rebus Telur Kuning Separuh Masak | Assalamualaikum semua.

Kali ni Ena nak berkongsi tips mudah cara rebus telur kuning separuh masak macam dalam gambar.

Telur kuning kalau masak sangat tak lalu nak makan kan hehe . Bila buat separuh masak camni , sedap lah pulak. Masa ni Ena rebus telur untuk makan dengan Nasi Lemak. 

Cara cara:

1- Rebus air sehingga mendidih ( tak perlu tutup periuk )
2- Masukkan telur
3- Set kan masa selama 6 minit (pakai timer ye)
4- Keluarkan telur dan rendam dalam air paip biasa ( ni juga tips / cara untuk kita  mudah kupas rebus tu nanti)
5- Biarkan beberapa minit, agak2  dah sejuk sikit boleh lah kupas dan terus makan di tempat kejadian ( jangan lupa baca bismillah;)
6- selamat mencuba!

Haa itu saje cara nya. Mudah sangat kan nak dapat kan telur rebus separuh masak lagu ni 😊

Share lah dengan kawan2 yang suka makan telur;)


Friday, 21 September 2018

Terlupa Rekod Pergerakkan Baby Gara Gara Promosi Hari Malaysia

21:14 13 Comments
Promosi Hebat di Shaklee HQ sempena Har Malaysia 2018


Terlupa Rekod Pergerakkan Baby Gara Gara Promosi Hari Malaysia | Assalamualaikum semua.

Fuhh, harini kira hectic day jugaklah  sebab banyak urusan di luar (baca: urusan ke klinik untuk rutin check up baby) . Bertambah kalut tu sebab makyong bawak doble Ecah skali dan pada masa yang sama bawak kaklong Ecah jumpa doktor juga sebab harini dah hari ke 4 anakku itu demam. sobss

Lepas tu dalam kepala ni duk fikir nak pasal promosi esok iaitu Shaklee ada buat promosi Hari Malaysia, ramai lagi customer dan downline yang belom tahu nih. haha, sempat lagi tu fikir bisnes. hihi


Akibatnya , sampai terlupa nk rekod pergerakkan adik baby. tapi mujurlah main rekod dalam kepala ja. Kerap jugak lah adik  baby bergerak. kira memang lebih lah 10 kali dah ahrini cuma tak tahu jam berapa cukup 10 kali tu haha

Sebab peristiwa ni, Ena dah dapat dah tips untuk mudahkan kita rekod pergerakkan baby. haa, makyong2 nak tahu tak nak tahu tak? (ni dah macam mengugut ni hehe)

Kalau nak tahu, nantikan entry seterusnya ye. iols nak pi ziarah mak mertua dulu sekarang . Sesambil tu boleh lah ku minta restu dan minta Ma doakan ramai customer nak grab promosi Hari Malaysia esok . muahaha.

see you next entry!





Thursday, 20 September 2018

Giveaway Tudung Bawal by Cik Puan Rrai

01:30 15 Comments


Nasihat on pregnancy - Ena nak share 3 nasihat atau tips untuk ibu2 yangsedang hamil, ni bedasarkan pengalanan Ena dah 2 kali melalui proses kehamilan dan sekarang sedang pregnant anak ke 3;)

1- NUTRISI:

 Nutrisi sangat penting , jangan skeptikal pada suplimen sebab doktor Klinik Kesihatan sendiri yang akan cadangakn suplimen yang diperlukan contohnya folic asid, multvitamin, iron tablet, kalsium tablet dan minyak ikan untuk menyokong pertumbuhan bayi dalam kandungan. Cari set hamil dari brand suplimen yang selamat.

Ibu2 jangan culas tau makan suplimen everyday sebab apa yang kita makan (real food) dah tak terjamin kandungan nutrisi  tu kita dapat sepenuhnya, ada yang hilang masa proses memasak  dan sebagainya. Tu belom masuk lagi fast food, instant food dan processed food yang kita makan, semua tu menggangu penyerapan nutrisi dalam badan ibu untuk dibekalkan pada baby dalam kandungan.


2- STRETCH MARK

Ok, ni tips nak bagi kat ibu2 yang sedang hamil. Ena dah buat dan memang menjadi, alhamdulillah takde kesan stretch mark lepas bersalin 2 kali. 

Tipsnya mudah, setiap kali lepas mandi, sapu pelembap pada perut dan peha serta bahagian yang biasanya stretch mark ni terjadi, especially bial dah masuk 3rd trimester. Bila dah masuk 3rd trim, sila buat sehai 2 kali. Uol tahu sendiri kan kat mana;) Tips ni juga untuk elakkan perut ibu jadi gatal bila makin membesar. 


3. MINDA YANG POSITIF

Ni tips yang Ena rasa paling pnting skali. Sebab dalaman kita menentukan luaran. Apa yang kita fikir tu kita akan tarik ia betul2 berlaku pada diri kita. 

So, ibu2 mesti positif dalam segala hal sama ada belaku sebarang isu/ujian ketika sepanjang hamil ni atau persediaan nak menghadapi saat bersalin. Ye, proses bersalin bukan mudah tapi percayalah kalau kita boleh kawal minda dan bersedia dari segi mental (bukan je fizikal ye) , proses kehamilan dan bersalin akan jadi satu kenangan terindah dalam hidup kita.



******
Tu saje lah 3 tips yang boleh Ena share. Ena belom lagi banyak pengalaman pon, bau je pregnant 3 kali. insyaALLAH mana yang baik boleh lah jadikan panduan dan amalan bersama ye. Semoga dipermudahkan urusan ibu2 sedang hamil anak soleh/solehah;)

Baaarokallahufiikum.


DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.