Follow Us @aeinnamusa

follow my instagram

Total Pageviews

Thursday, 13 September 2018

3 Tips Urus Masa Untuk Surirumah Bekerja Dari Rumah Supaya Tak Stress.

18:23 8 Comments
3 Tips Urus Masa Untuk Surirumah Bekerja Dari Rumah Supaya Tak Stress.
==============

Ramai ibu ibu yang ada anak kecil (2 orang ke atas) akan stress bila berniaga dari rumah.

Kalau yang ada pembantu (atau suami pon turut sama kerja dari rumah) yang tu insyaAllah boleh lagi nak kawal situasi kan 😊

Baiklah, kekna share ye 3 Tips yang kekna rasa pentingggg sangat untuk ibu2 bekerjaya dari rumah ni apply sama2.

=====
1- Bangun awal pagi.
=====

Bangun se awal pagi yang mungkin ( dalam jam 3 atau 4 pagi ) .

Syarat nya kene tidur awal lah ye, iaitu sebelum jam 10.30 malam dan tidur sekejap waktu tengah hari 30min-1jam (qailullah) .

======
2- Buat To-Do-List
======

Bila bangun awal , InsyaAllah banyakkkkk sangat kerja yang kita boleh buat. Yela, anak2 tengah nyenyak tido kan masa ni .😍

Oh terasa donia ni aku yang punyaaa!😁😁hihi

Ok,
Listkan dan susun jadual siap dengan masa yang di peruntukkan untuk buat kerja tu.

Boleh solat tahajud,mengaji, zikir dan berdoa juga😊 Waktu ni dipanggil waktu alpha di mana kelebihan waktu ni, doa mudah terkabul insyaallah.

Selepas setel urusan dengan Allah, boleh terus buat kerja2 bisnes .

Nak update database customer ke, blogging ke, blogwalking ke,buat copywriting untuk 2-3 hari punye marketing ke, update sales, update akaun, buat poster menarik, edit video, packing order customers ke, baca buku ilmiah dan macam2 lagi mengikut keperluan bisnes masing2.😃

Haa, tapi jangan pi follow up customer or ejen plak masa ni. Memang akan dapat blue tick ja nanti😁 tak pon bunyi cengkerik krik krik, krik krik😂hehe




=======
3- Libatkan Anak2 dalam kerja rumah
=======

Ni pula untuk waktu siang , waktu anak dah bangun or balik dari sekolah. Buat aktiviti sama2 dengan dorang .

Kalau dah bosan duk main color2 , membaca or belajar, ajak mereka buat kerja rumah sama2.

Seronok sangat tau!

Biasanya yang Ena selalu buat sama2 dengan anak2:

📌 Masak , 📌sidai baju dan 📌kemas rumah .

Lipat baju tak buat sebab part tu dah delegate pada suami 😉. Uol boleh ajak anak2 📌 lipat baju skali sama2 jugak.

Kalau nak tahu memang kerja jadi makin lambat siap tau😂hehe. Tapi takpe, enjoy ja.

Yang penting kekna nak ingatkan :

👉Tak perlu terlalu sempurna. Nak sidai baju hanger sama color ke, nak jarak antara hanger sama sentimeter ke, nak baju cantik elok tergantung macam kat butik ka🙄.

Tak perlu semua tu. Bagi anak kita belajar . Pada masa yang sama kita ajar lah tapi bagi dorang buat dulu dan PUJI usaha anak2 rajin bantu kita.

Pelajaran boleh dapat di mana2 bukan disekolah je. InsyaAllah kemahiran /kecekapan anak buat kerja rumah akan bertambah dari masa ke masa .

*****ish tak sabar rasanya nak ajar kaklong Ecah masak nasi 😝hehe

Akhir kata:

NAK SERIBU DAYA. Dan Allah pasti permudahkan urusan mereka yang sungguh2 nak capai impian dalam hidup walau sesukar mana pon kita rasa jalan kita sekarang 😊💪

Selamat mencuba ye ibu2 HEBAT !


Testimoni Vivix : Luka Bersalin Teruk, Mujur Ada Vivix !

05:39 0 Comments
Testimoni Vivix : Luka Bersalin Teruk, Mujur Ada Vivix ! |







Saya Ainul Mustafa ibu kepada 3 orang puteri yang comel, aktif membesar
.
Saya mula makan vitamin Shaklee sejak 2011 masa menyusukan anak pertama saya. Bekerja sebagai engineer yang kerap ke sana sini outstation buatkan saya cepat penat, stress.bila stress susu pun merundum.
.
Kemudian saya konsistent makan untuk hamil anak ke dua.saya ada masalah kesuburan dan 2013 saya pregnant anak ke 2, 2014 saya lahirkan anak ke 2.
.
Diuji bila sakit luka bersalin yang teruk dalam pantang.adoiii...Alhamdulillah vivix shaklee penyelamat saya
.
Saya ada masalah berat badan yang teruk.pernah berat naik sampai 70kg.
.
Konsistent buat program #detoxshakleee dan saya berjaya turunkan berat 55kg.
.
Niatnya nak turunkan lagi tapi terpregnant lagi..
.
May 2017 lahir anak ke 3 saya.
.
Jangan tanya kenapa saya suka sangat vitamin #shaklee..terlalu banyak shaklee effects
.



TERIMA KASIH PUAN SUDI BERKONGSI DENGAN KAMI




Alhamdulillah kita yang baca pon rasa terharu & turut rasa bahagia.

Jangan putus harap dalam berikhtiar ye.

Jangan give up dengan rahmat & kurniaah Allah.

Vivix tu ASBAB sahaja.

Bukan vivix yg menyembuh tanpa keizinan dari Allah;)

Tapi berdasarkan ujian klinikal dan 'landmark study' vivix mampu MEMBANTU pesakit untuk tambah baik tahap kesihatan


Tolong sebarkan dan beritahu kawan2 sanak saudara yang anda fikir mereka sangat perlukan vivix
Tak baik kita je tahu sorang sorang ;)






KLIK  untuk beli dan cuba sendiri VIVIX atau untuk hadiahkan vivix pada yang tersayang atau terus hubungi kami untuk info:


Untuk info dan order vivix Promosi  , klik wassap kekna ye.


Your Certified Shaklee Product Consultant:
Aeinna Musa / Kekna (0177172868)
Direct Wassap:
COD Bandar Baru Bangi , Kajang serta sekitar
Pengeposan ke seluruh Malaysia



Sunday, 2 September 2018

Apa Nak Buat Selepas Subuh?

18:07 4 Comments

Antara pengisian selepas subuh selain mengaji dan berzikir pada Allah adalah berada dalam MAJLIS ILMU .

Ada antara kita tidak direzekikan masa untuk ke masjid waktu subuh dan join majlis2 ilmu selepas tu.

Termasuk kekna🙈 Allahuakbar.

So apa yang kita boleh buat, kita bukak je youtube ada banyakkkkk sangat tazkirah dan majlis ilmu ONLINE yang kita boleh sertai.

Tinggal nak taip ja keyword or tajuk yang kita minat nak dalami /belajar😊

Betapa power nya majlis ilmu ni, Allah utuskan setiap orang ,Malaikat sebanyaknya 70ribu untuk mendoakan nya sepanjang berada dlaam majlis ilmu.

Sebab tu bila kita join mana2 kelas ilmu ( tak kire lah ilmu dunia atau akhirat -yang penting ilmu yang baik), amek peluang untuk submit doa dengan spesifik.

Ada banyak pilihan ustaz ustazah yang kita boleh dengar/tengok di youtube.

Personally, kekna suka dengar tazkirah Ustaz dari indonesia😁

Antara nya :

Sheikh Ali Jaber
Ustaz Hanan Attaki
Ustaz Yusuf Mansur
Ustaz Muzammil Hasballah ( untuk video mengaji al Quran shj-takde ceramah or tazkirah)
Ustaz Adi Hidayat

Mereka ni lah yang kekna ulang2 dengar selalu, termasuk waktu exercise, buat kemas rumah , masak, sidai baju etc😁

InsyaAllah .

semoga bermanfaat untuk semua;)


**gambar Syeikh Ali Jaber , Imam Masjid Madinah dukung anak sulong kami Aeisya Humaira di Restoren Arab di Bangi. Beliau al Hafiz sejak kecil dan sekarang purata sebulan khatam al Quran sebanyak 10 kali, masyaAllah!. Boleh google kalau nak tahu lagi biodata beliau atau ustaz2 yang lain 😊
Tengok lah kaklong ecah masa ni. mulat kan . hehe



Saturday, 1 September 2018

Kata Kata Positif Setiap Pagi Untuk Transformasi Diri

09:34 3 Comments
Kata Kata Positif Setiap Pagi Untuk Transformasi Diri | Assalamualaikum. Salam sejahtera. Apa Khabar harini?


Eh, Macam pelik pula bunyi tajuk dalam Bahasa Melayu ye. hehe


Apa apa pun, ena nak ajak kita semua untuk dengarkan video Kata Kata Positif Setiap Pagi Untuk Transformasi Diri  yang ena ambil dari youtube. Ena baru hari pertama dengar video 'positive affirmation' ni  harini, fuhh memang rasa lain macam aura dia.

Berkobar2 bak hang hihi


Bukan aura apa lah. Sebenarnya bila kita perdengarkan kata kata yang baik dan positif pada diri sendiri, satu kuasa (energy) yang positive sedang ter 'install' dalam minda dan diri kita. Sebab tu kita akan dapat rasa semangat luar biasa untuk mulakan hari. So sangat sangat bagus di amalkan se awal pagi yang mungkin ye






Haaa amacam?  dah dengar kan?

Boleh kongsikan ta k apa feeling uol lepas dengar;)


DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.