Follow Us @aeinnamusa

follow my instagram

Total Pageviews

Wednesday, 8 June 2016

Happy Birthday To Me (8.6.86)

09:28 0 Comments
My Small ,Lovely & Happy family ever 




HAPPY BIRTHDAY TO ME ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š
HAPPY MOTHERS DAY MUM ๐Ÿ˜™๐Ÿ˜™
๐Ÿ”น๐Ÿ”น๐Ÿ”น๐Ÿ”น๐Ÿ”น๐Ÿ”น๐Ÿ”น๐Ÿ”น๐Ÿ”น

8.6.86 jatuh pada 30 Ramadhan. Bermakna ena dilahirkan sehari sebelum raya .  Which mean, Tak beraya mana ma Kak Ena tahun tu. Hihi๐Ÿ˜‚.

Ena anak sulong, so hari ini lah HARI IBU sebenar buat ma  . Sebenarnya hari2 pon hari ibu kan ๐Ÿ˜‰

.
Kata ma, walaupun sarat dan hari2 terpaksa  turun ke sawah padi demi sesuap dua suap dan tiga suap nasi, tak pernah sekali pon  ma termiss puasa masa tu kecuali hari bersalin tu . Kuat kan ma. Semoga daku duplikasi 200% semangat dan kekuatan dalaman  ma.insyaAllah.

.
Sekali lagi tahun 2016, 8hb 6 jatuh pada bulan ramadhan juga . Bulan  Mulia.Allahu. Sebak๐Ÿ˜ข

"Many thanks pada ahli keluarga  dan sahabat syurga yang pm  wish Ena Happy Birthday.

Kuih cakoi kedai Pak Mamat.
Kalau nak kasi hadiah ๐ŸŽ‚ ๐ŸŽ ๐ŸŽ‰ ๐Ÿญ
Boleh pm nanti Kak Ena kasi alamat.
Chia chia chia๐Ÿ˜






 Ucapan hari lahir dair Facebook. tq Mark Zukerberg

Ucapan Hari Lahir dari Google




Your Beauty & Health Consultant ;


+6 013 357 3153
+6 013 357 3153
+6 013 357 3153
Aeinna Musa
ID Shaklee : 960982
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia


Monday, 6 June 2016

Mudahnya Solat Terawikh di Rumah - Cara Solat Terawikh Bagi Mereka Yang Tidak Berkesempatan ke Masjid.

10:15 0 Comments




Mudahnya Solat Terawikh di Rumah - Cara Solat Terawikh Bagi Mereka Yang Tidak Berkesempatan ke Masjid | 
Assalamualaikum, entry ni khusus buat mommies atau Mak2 yang ada anak kecil dan juga mak2 yg siangnya bekerja, malamnya jadi supermak.. jom baca cara2 nak buat solat terawih di rumah..



Solat Tarawih bererti solat dengan rasa senang dan kelapangan hati selepas solat fardhu Isya'.



Mudahnya nak beribadah.. jangan sedih kalau tak dapat ikut buat terawih di masjid.


 
● Mungkin kita ada anak yang masih kecil, jadi agak sukar nak bawak si kecil bersama ke masjid.

● Mungkin kita ibu bekerja yg sudah seharian bekerja di pejabat dan pulang menyambung tanggungjawab di rumah pula.

● Solat Tarawih dikerjakan setelah mengerjakan sembahyang Isyak dan waktunya berpanjangan sehingga akhir malam. Jadi bolehlah ibu berehat atau menunggu si kecil tidur dahulu... sangat bersesuaian dengan diri mereka yang sudah keletihan menguruskan rumah dan keluarga.

Bagi yang baru nak berjinak solat tarawih dirumah, boleh ikut cara di bawah ye:

SOLAT SUNAT TERAWIH
~~~~~~~~~~~~~~~~~


● Niatnya :
ุฃ ُุตู€َู€ู€ู„ู€ِّู€ู€ู‰ ุณู€ُู€ู€ู†ู€َّู€َู€ู€ุฉ َ ุงู„ู€ู€ุชู€َّู€َู€ู€ุฑَุงูˆ ِูŠู€ْู€ู€ุญ ِ ุฑَูƒู€ْู€ู€ุนู€َู€ู€ุชู€َู€ู€ูŠู€ْู€ู€ู† ِ ู„ู€ِู€ู€ู„ู€َّู€َู€ู‡ ุชู€َู€ู€ุนู€َู€ู€ุงู„ู€َู€ู€ู‰
“Sahaja aku solat sunat tarawih dua rakaat kerana Allah Ta’ala.”

● Bilangan rakaat buatlah yang termampu. Paling ringkas buat 11 rakaat, 8 terawih dan 3 witir. Lakukan setiap 2 rakaat satu salam dan seterusnya. Witir pula, 2 rakaat 1 salam dan witir 1 rakaat 1 salam.

● Apa yang wajib adalah surah al Fatihah, surah surah berikutnya adalah pilihan kita dan ia adalah sunat.

● Segala bacaan di luar solat, seperti salawat, doa dan periwayatan khalifah tidak termasuk amalan solat tarawih, tetapi hanya selingan antara solat. Tidak ada larangan untuk bersalawat atau berdoa, jika cara dan adab melakukannya baik. Dan ia tidak menjejaskan solat tarawih jika ditinggalkan.


SOLAT SUNAT WITIR
~~~~~~~~~~~~~~~


Solat Witir adalah salah satu solat sunat yang sangat dituntut untuk dikerjakan.
Hukum solat Witir adalah Sunnat Muakkad. Jumlah maksima solat witir itu ialah 11 rakaat (6 salam), sebaik-baiknya 3 rakaat (2 salam) dan sekurang-kurangnya satu rakaat sahaja.


● Niat Solat Sunat Witir Dua Rakaat
ุฃุตَู„ِّูŠ ุณُู†َّุฉَ ุงู„ูˆِุชْุฑِ ุฑَูƒَุนَุชَูŠْู†ِ ู„ِู„ู‡ِ ุชَุนุงู„ู‰َ
"Aku solat sunnat witir dua rakaat kerana Allah Taala"

● Niat Solat Sunat Witir Satu Rakaat
ุฃุตَู„ِّูŠ ุณُู†َّุฉَ ุงู„ูˆِุชْุฑِ ุฑَูƒَุนَุฉً ู„ِู„ู‡ِ ุชَุนุงู„ู‰َ
"Aku solat sunnat witir satu rakaat kerana Allah Taala"

● Zikir Selepas Solat Witir
ุณُุจْุญَุงู†َ ุงู„ู„َّู‡ُ ุงู„ْู…َู„ِูƒِ ุงู„ْู‚ُุฏُّูˆุณِ [3x]

● Doa Solat Witir
"Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung dengan keredhaanMu daripada kemurkaanMu,dan aku berlindung dengan kemaafanMu daripada balasanMu,
dan aku berlindung denganMu seperti pujiMu sendiri ke atas diriMu.
Maka segala pujian dan sanjungan sehingga Engkau redhai..

Sangat lah mudah..tiada alasan untuk tidak dapat buat solat tarawih kerana tidak dapat ke masjid. Selepas anak-anak dah tidur dan selepas berehat, bolehlah kita mulakan. Jom sama-sama berubah kearah yang lebih baik..kalau tahun lepas langsung tak dapat buat solat tarawih, tahun ni kita usaha buat.



Your Beauty & Health Consultant ;


+6 013 357 3153
+6 013 357 3153
+6 013 357 3153
Aeinna Musa
ID Shaklee : 960982
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia



Thursday, 2 June 2016

7 Cara Menyambut Ramadhan al Mubarak

17:22 0 Comments





7 Cara Menyambut Ramadhan al Mubarak | Assalamualaikum. lagi 1 hari je lagi kita akan menyambut ketibaan bulan yang mulia dan penuh barokah iaitu Ramadhan Kareem. Terasa sayu sangat hati ni. Allahu. jom tengok checklist apa perlu kita buat sebaagi persiapan menyambut ramadhan tahun ini.

1. Banyakkan istighfar dan bertaubat


– Kerana dosa boleh menjadi penghalang kita daripada kebaikan dan kelebihan Ramadhan.


2. Banyakkan berdoa


– Diriwayatkan para Salafusoleh ada yang berdoa 6 bulan sebelum Ramadhan supaya dikurniakan Ramadhan.. kemudian berdoa 5 bulan selepasnya agar diterima amalnya semasa Ramadhan



3. Mohon kekuatan daripada Allah


– “Ya Allah, bantulah kami agar mampu sentiasa mengingatiMu… mensyukuriMu serta mampu beribadat sebaiknya kepadaMu..


4. Bergembira


– Hati mukmin sebenar akan bergembira dengan peluang yang datang bersama Ramadhan.. “Katakan, dengan kunia Allah dan rahmat-Nya, hendaklah dengan itu mereka bergembira..”

5. Persediaan ilmu

– Ambillah masa untuk mengulang kembali ilmu2 berkenaan Ramadhan & Ibadat Puasa – hukum hakam serta adab-adabnya agar dapat kita maksimumkan ganjaran daripadanya


6. Membiasakan diri dengan amalan sunat

– Perbanyakkan puasa sepanjang Syaaban.. banyak membaca quran lebih daripada biasa.. Biasakan bangun seawalnya.. serta amalan-amalan sunat lain – agar bila tibanya Ramadhan.. bukanlah baru ingin bermula !!

7. Saling mengingatkan dan mengucap tahniah

– Penuhkan wall dan status dengan entri yang mengingatkan tentang kelebihan Ramadhan.. Ucapkan tahniah kepada sesama sahabat atas peluang hebat yang dikurniakan Allah ini.. Begitu juga kepada sesama ahli keluarga – pasangan,anak-anak, ibubapa, adik beradik dan kaum kerabat

Tahniah..!! Ramadhan ini mulia.. namun Tuhan Ramadhan jauh lebih Mulia..!!
Moga Allah menerima amalan kita semua.. Amin ya Rabbal ‘alamin…

Sumber



Your Beauty & Health Consultant ;


+6 013 357 3153
+6 013 357 3153
+6 013 357 3153
Aeinna Musa
ID Shaklee : 960982
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia



Bloglist Ramadan 1437H Oleh Sifu Blogger Malaysia iaitu Hasrul Hassan

10:04 0 Comments
Blog yang sering ena kunjungi untuk info blogging, Blog sifu Blogger Hasrul Hassan


Bloglist Ramadan 1437H Oleh Sifu Blogger Malaysia iaitu Hasrul Hassan | Assalamualaikum. Blog Hasrul Hassan merupakan seorang pakar dalam SEO untuk blogger blogspot. Kiranya blog beliau ni dah jadi one stop centre untuk blogger blogger baru menimba ilmu berkaitan tips SEO bagi tujuan naikkan traffic blog di carian teratas di 'Google Search'.



Ena pernah menulis entry berkaitan dengan cadangan sifu2 blogger yang boleh kita rujuk untuk bangunkan blog yang mesra SEO di SINI. Salah seorang sifu yang ena cadangkan di situ adalah Hasrul Hassan atau lebih mesra dipanggil HH.



Entry ini ditulis tanda sokongan kepada segmen anjuran HH iaitu beliau mencari 50 blogger untuk diletakkan di bloglist Ramadhan di blog beliau. Sungguh berbesar hati jika sekiranya blog aeinnamusa.com terpilih untuk berada di paparan bloglist Tn HH kerana blog dan kebanyakkan entry tulisan HH berada di carian teratas di Google Search. Dengan itu, lebih besar lah peluang untuk rakyat malaysia khususnya dapat kenal dan singgah ke blog ena yang baru berumur setahun jagung ni. ( menumpang tuah nampakkk..hahaha ampun HH)



Dikesempatan ini, ena nak ucap ribuan terima kasih pada Hasrul Hassan kerana ilmu yang beliau kongsikan di blog beliau banyak membantu ena dalam dunia blogging dan online marketing khususya.



Ena dah lama jadi friend dan follow FaceBook HH , Siap set 'see first' lagi sebab tak mahu ketinggalan event/segmen/giveaway anjuran beliau.







DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.