Follow Us @aeinnamusa

follow my instagram

Total Pageviews

Tuesday, 3 November 2015

Korang Tahu Tak #5: Labur USD 20Juta Selama 5 Tahun Semata-mata Mencari Bisnes Yang Sesuai?

11:16 0 Comments


Assalamualaikum


Korang Tau Tak ?



Multi-Billionaire Roger Barnett telah menghabiskan USD 20 Juta dan mengambil masa 5 tahun untuk mencari company yang sesuai untuk dilaburkan sehingga beliau berjumpa dengan Shaklee.



Beliau yakin dengan Shaklee kerana company ini mampu pergi lebih jauh. Beliau membelinya pada tahun 2004 dan mengelarkan Shaklee ini sebagai "Crown Jewel of Network Marketing"


Jadi, kita tidak perlu pening2 nak cari company apa yang sesuai untuk dilaburkan kerana Roger Barnett sendiri dah buat kajian sendiri. Kita cuma perlu yakin dan berusaha untuk mencapai impian kita melalui bisnes Shaklee ni jer. 


Ena sendiri rasa mudah sangat berniaga shaklee product dengan modal permulaan tidak sampai rm100 pon dan kini alhamdulillah menikmati duit poket sendiri at least 4 angka setiap bulan di sampiang mendidik anak2 di rumah. tak perlu hadap traffic jammed pon. Itu lah yng penting kalau tinggal di lembah klang ni..tol lagi kan..hihi


Alhmadulillah ena dan Team Precious Empire dilorongkan hati untuk bersama-sama menyebarkan manfaat dan peluang dalam shaklee


Bagaimana?
Anda yakin dengan bisnes Shaklee yang sudah established sejak 1st April 1956 ini?



Ingin sama-sama explore dan maju dalam bisnes bersama shaklee?




Ena,
013 357 3153
Mentor Bisnes Anda!

Monday, 2 November 2015

Tips dan Cara Pemakaian Bengkung Yang Betul Semasa Berpantang

10:06 3 Comments
Assalamualaikum

Sekarang ena hari ke 25 berpantang, alhamdulillah. Ena rasa dah semakin pulih dan sihat. 


Antara tips yang ena amalkan sepajang berpantang adalah berbengkung.


Jenama bengkung yang ena gunakan adalah keluaran amway. Ena dapat FREE dalam set berpantang amway semasa berpantang anak first. Anak kedua ni ena guna Set Berpantang Shaklee sepenuhnya.






Cara Biasa Pemakaian Bengkung Satu Tali (sumber: google)


Cara makcik urut pakaikan bengkung pada ena. Dia lilit dua kali setiap lubang kiri dan kanan;)

Ketat dan Kemas. Best!

psst: Abaikan lelemak  yang menonjol di sana sini, waktu baru seminggu berpantang, lelemak masih bermaharajalela lagi.mih mih mih.

11 TUJUAN MEMAKAI BENGKUNG SEMASA BERPANTANG



  1. Membakar lemak berlebihan, melangsingkan badan dan mendapat berat yang ideal
  2. Mempercepatkan pengecutan rahim
  3. Merampingkan kembali pinggang
  4. Membentuk potongan badan dan punggung.
  5. Menghalang perut masuk angin semasa berpantang.
  6. Mengelak kekenduran otot perut dan perut menggelebeh.
  7. Mengurangkan sakit pinggang.
  8. Membantu ibu-ibu agar boleh berdiri dan bergerak dengan selesa kerana bengkung bertindak sebagai "support" pada bahagian perut
  9. Baik jika digunakan oleh semua wanita, walaupun bukan ketika berpantang.
  10. Mudah diikat oleh ibu bersalin sendiri, tanpa memerlukan bantuan sesiapa.
  11. Boleh dipakai bila-bila masa (walau bukan masa berpantang), untuk mengempiskan perut dan merampingkan badan.


CARA DAN TIPS PEMAKAIAN BENGKUNG YANG BETUL



* Sapukan minyak/krim bahagian perut, pinggang dan pinggul selepas urutan. Ena sapu krim serbaguna Herbal Blend


* Bengkung diletak mengelilingi kawasan perut

* Berbaring dan ikat dengan kejab bermula dari bahagian atas ke bawah


*Tujuan berbaring supaya lebih mudah untuk ikat lebih ketat memandangkan perut kita meleper ketika dalam keadaan berbaring berbanding berdiri.

*Tujuan ikat dari bawah adalah supaya mudah untuk ibu-ibu nak ke tandas , Memandangkan pemakaian bengkung adalah lama. Cuma longgarkan ikatan di bahagian bawah sahaja. Selepas urusan di toilet, boleh la diikat balik .


* Dinasihatkan memakai bengkung selama 44 hari sehingga 100 hari.


* Bagi yang menjalani pembedahan, bengkung digunakan hanya setelah sembuh dari kesan pembedahan.


Q & A MENGENAI AMALAN BERBENGKUNG



Perlukah saya memakai bengkung? 



* Mengikut ilmu perbidanan moden, kegunaan bengkung, terutama bagi ibu bersalin normal adalah untuk mengelakkan kemasukkan angin sejuk di liang-liang perut. Selain itu dapat memudahkan pengeluaran angin panas dan kotor iaitu dengan ikatan barut dan ubat yang sempurna.


Bagaimanakah ciri-ciri bengkung yang baik? 



Bengkung yang baik adalah bengkung yang mempunyai diameter yang panjang menutupi daripada paras bawah dada sehingga ke bawah pinggul. Ini dapat memberi sokongan yang kukuh ke atas rahim. Diameter bengkung yang pendek akan menyebabkan ia mudah terangkat ke atas. * Ini akan menjejaskan kedudukan rahim kerana bengkung itu akan menekan rahim ke bawah dan menyebabkan posisi rahim menjadi rendah. 



Selain itu, bahagian pinggul serta paha akan tertinggal seperti terlebih isi dan akan menjejaskan potongan badan. Di bahagian pinggang mengecil sedangkan di bahagian atas dan bawah kelihatan besar. Ia juga akan membatasi pergerakan anda dan akan lebih berhati-hati apabila bergerak.


Berapa lama perlu memakai bengkung ketika dalam pantang? 



Ketika dalam pantang bengkung seelok-eloknya dipakai sepanjang masa dan hanya ditanggalkan ketika mandi. Ianya mula dipakai dari hari ke-4 sehingga habis tempoh pantang atau seberapa lama yang anda kehendaki selepas tempoh pantang. Sebaik-baiknya anda mempunyai 2 helai bengkung agar dapat menukar bengkung untuk membersihkannya. Kebersihan amat penting agar tidak timbul masalah lain seperti kegatalan atau kerengsaan pada kulit.



Bolehkan saya memakai bengkung selepas pembedahan?



Anda perlulah mendapatkan nasihat doktor anda sebelum memakai sebarang bengkung. Terdapat bengkung yang mempunyai ciri-ciri tertentu (seperti bengkung strap-on) yang boleh dipakai selepas pembedahan. Pastikan ciri-ciri ini adalah sesuai untuk anda. Bengkung yang tidak mempunyai ciri-ciri khas hanya boleh dipakai selepas luka sembuh atau atas nasihat doktor anda (selepas 2 minggu atau lebih)



Bagaimana pemakaian bengkung dapat membantu saya? 



Pemakaian bengkung yang kemas dan kejab dapat membantu mengembalikan bentuk badan ke bentuk asal dengan lebih cepat. Ia juga dapat mengekalkan posisi yang baik terutama bagi ibu-ibu yang menyusu anak. Biasanya mereka akan duduk dalam posisi yang tidak betul. Baik untuk menyokong tulang anda kerana selepas bersalin berat tidak lagi ditanggung oleh tulang belakang anda. Selain itu, ia juga menyokong dan menguatkan otot-otot abdomen yang lemah akibat regangan ketika mengandung.



Adakah bengkung ini hanya untuk wanita bersalin sahaja? 



Tidak. Ia boleh dipakai oleh sesiapa sahaja termasuk lelaki!



Perlukah memakai minyak dengan bengkung? 



Minyak berubat boleh digunakan sebagai pelembab kulit seperti Krim Herbal Blend. Ianya bagi mengecutkan peranakan, mengempiskan perut dan merampingkan pinggang.



* Beberapa petikan ini diambil dari buku "Ensiklopedia Perbidanan Melayu-Sebuah Perbendaharaan Ilmu Perubatan dan Penjagaan Kesihatan" tulisan Datin Sharifah Anisah Barakbah



Semoga bermanfaat!



Your Certified Shaklee Product Consultant:
 Aeinna Musa / Kekna (0177172868)



COD Kajang dan Bandar Baru Bangi serta sekitar
Pengeposan ke seluruh Malaysia


P/s:

KLIK SINI
KLIK SINI
KLIK SINI
untuk 111 Tips Kaya Rezeki Melimpah Ruah dan Tips Bebas Hutang!



Sunday, 1 November 2015

Tekanan Dan Emosi Selepas Bersalin Meragut Nyawa Ibu Yang Baru Bersalin 10 hari.

18:31 2 Comments


Keratan Akhbar Metro



Assalamualaikum


Beberapa hari lepas seluruh Malaysia dikejutkan dengan berita Tragedi seorang ibu lepas bersalin bunuh diri dipercayai akibat mengalami kemurungan yang melampau atau pospartum depression dan juga kecewa menyusukan bayinya yang berumur 10 hari!



Allahuakbar.


Ena terkejut besar dengan berita ini, lebih haru biru lagi, kebanyakkan keyboard warrior di facebook mula menulis sesuatu yang di luar jangkaan ena susulan dari kes ini. Tidak sangka ada yang menyalahkan kempen breasfeeding yang dijalankan secara giat oleh badan-badan NGO, pihak hopital dan orang persorangan di facebook personal masing-masing.





Entry ini tidaklah bertujuan menuding jari mereka yang menyalahkan kempen breastfeeding atau penyusuan bayi dengan susu badan, jadi ena tidak akan letakkan sebarang link kepada orang yang tidak bertangjawab itu walaupun ena kenal dan tahu kewujudan mereka di FB.. ingat, 1 jari kita duk tuding salahkan orang, 4 lagi jari sebenarnya menuding ke arah diri sendiri! Berhati-hati lah dalam berkata-kata atau mengeluarkan pendapat ketika menulis di medai sosial.



Ena juga tidak terlepas dari menulis sesuatu di FB milik ena sendiri, yang mewakili rasa hati ena sendiri berikutan isu ini:


October 27 at 9:24am ·


sedih.
ada yg salahkan kempen breastfeeding ye.
.
pada ena, tiada salahnya ibu2 yang berkongsi ILMU dan happiness mereka dapat menyusukan bayi2 mereka di fb n insta serta di blog2...ibu yg kekurangan susu pula kononnya stress bila terbaca...
.
helloooo..stress tu lah punca susu x keluar!..susu ada, tp x keluar..bukan takde susu..no such thing.
.
UBAH cara kita lihat sesuatu perkara..UBAH cara berfikir..UBAH sangkaan..
mereka yg berkongsi tu jadikanlah sebagai INSPIRASI. bukan asbab utk jadi stress.
.
fikir baik2,
yang datang pada kita pon yg baik2 saje.
.
buat kita yg kekurangan ilmu..pleaseee..
-GALI la di google atau buku2 berkaitan
-join seminar.
.
ena sendiri join seminar penyususan ketika pregnant 8 bulan anak kedua!
.
suami dan ma abah jadi PELIK.
.
anak 1st menyusu sepenuhnya dgn susu ibu hingga 3thn. buat apa nk g kursus2 bagai lagi ( baru smalam suami cakap mereka pelik dgn ena.hehe)
.
bukan dekat tempat kursus ena join tu.dan bukan free lak tu..berbayorr lg.
.
TAPI ENA PUAS..apabila dpt menimba ilmu lagi..banyakkkk yang BARU tahu tau. dan kini ena aktif menyalurkan dan berkongsi ilmu dgn regular customers ena.alhmdulillah.
.
ilmu itu bermanfaat dlm 2 keadaan :
-apabila di amalkan dan
-apabila disebarkan
.
alhmdulillah;)
keep calm & no stress2.
.
ok ena nak SHARE ILMU dari kursus yg ena attend tu FREE je...
wassap la ena laju2..013 357 3153
.
ikhlas,
maktang 22 hari;




Actualy, pospartum depression is REAL..memang ada dan memang berlaku dikalangan ibu2 yang tak dapat tangani emosi sepanjang berpantang / awal kelahiran..



Tips Khas Buat Wanita Yang Tidak Dapat Solat Tapi Nak Mengaji AQ

14:39 0 Comments

Assalamualaikum


Entry ni khusus ena nak kongsikan terutama buat wanita yang berhadas besar (haid/nifas), para bujangan dan suami2/ayah pon boleh juga ambil tahu , esok2 boleh la ajarkan para isteri pula;)


Ena tergerak hati nak kongsikan ilmu ini untuk membantu para ibu yang dalam pantang dan nifas yang panjang. Haid biasanya dalam 1 minggu macam tu kan, lebih kurang la tapi nifas lama, boleh sapai 60 hari. Bayangkan 60 hari tak mengaji Al Quran. Memang rasa kosong je hidup ni kan. 


Tu yang macam-macam kes sekarang ni. Terbaru, kes ibu yang baru bersalin 10 hari maut selepas terjun dari apartment beliau akibat mengalami kemurungan. Benda-benda macam ni kita nak elak daripada berlaku. Hati yang keras dan kotor mudah digoda dengan bisikan syaitan. Nak mengaji tak boleh pula kan..solat lagi tak boleh.


Lagi pilu setiap kali Jumaat, kawan2 facebook duk update and remind kita supaya baca surah Al Kahfi. Apa perasaan wanita yang sedang haid/nifas? 



"Tidak menyentuhnya (al-quran) kecuali orang-orang yang suci "


Ayat ini membawa perintah larangan keras kerana turut disokong oleh hadis Nabi yang bermaksud: 


“ Jangan menyentuh al-Al-Quran melainkan oleh orang-orang yang suci bersih”



Ulama-ulama Mazhab Syafi’e menetapkan bahawa orang yang berhadas haram memikul atau membawa al-Quran dan menyentuh kertas atau kulit al-Quran yang bersambung dengannya . Begitu juga, jika ditulis ayat-ayat al-Quran di atas kertas atau papan hitam untuk tujuan pembelajaran Al-Quran walaupun dengan menggunakan kain atau pelapik/pengalas, tetap diharamkan tanpa kecuali kerana menjaga kehormatan Al-Quran.
 (sumber)





Al Quran terjemahan (digital)


Tips yang ena nak kongsikan kepada wanita yang sedang haid/nifas yg nak mengaji adalah MEMBACA TAFSIR AL QURAN sama ada mushaf terjemahan fizikal atau digital ( seperti gambar di atas) .



Ulama-ulama Mazhab Syafi’e juga membolehkan umat Islam membawa, memegang dan membaca kitab al-Al-Quran bertafsir yang mana kandungan tafsirnya lebih banyak daripada ayat-ayat al-Al-Quran. Sekiranya kandungan tafsir dan kandungan ayat al-Quran adalah bersamaan dari sudut kuantitinya maka hukumnya adalah makruh dan sekiranya ayat al-Quran lebih banyak daripada tafsirannya, maka hukumnya menjadi haram kembali.






Mudah sangat sekarang kan, boleh download aplikasi terjemahan AQ yang kita suka. Ena suka aplikasi Terjemahan Bahasa Melayu yang ada penanda. Maksudnya kita boleh tanda ayat last yang kita baca dan boleh sambung baca semula bila free.


Jom ena share aplikasi AQ digital yang ena guna. (rujuk gambar kat bawah ni ye)



Ena suka apps ni (dalam kotak merah) Ni untuk Android ye, kalau iphone ena tak tahu applicable ke tak.

semoga bermanfaat,

have a nice day ahead!

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.