Follow Us @aeinnamusa

follow my instagram

Total Pageviews

Friday, 19 June 2015

Testimoni Set Puasa Shaklee

17:31 0 Comments


Assalamualaikum

Salam sejahtera semua..salam Jumaat dan salam ramadhan hari kedua;) 

ena terpanggil untuk share koleksi testimoni mereka yang telah merasai shaklee effect atau keberkesanan dari cadangan set shaklee puasa ni.

untuk pengetahuan semua, dalam cadangan ini, terdapat 3 product (ada yang pangil set ni, 3 product ni sebagai  Mighty 3 GEM):

  • PERFORMANCE DRINK
  • ENERGIZING SOY PROTEIN
  • MEAL SHAKES

3 item dalam Set Shaklee Puasa.
 KLIK SINI untuk membaca pengalaman ena berpuasa penuh ketika hamil dan menyusukan anak bersama set power ini.



ok jom kita lihat testimoni dari mereka yang pon mencuba set ini.



*************************

TESTIMONI 1
Anak-anak berpuasa




Assalamualaikum.. Malam ni nak share 1 testimoni sendiri mengenai Performance Drinks.. Alhamdulillah.. Sejak seminggu lebih mengambil PD sebagai minuman wajib keluarga sewaktu berbuka & sahur, anak saya langsung takde ngadu lapar atau dahaga sepanjang berpuasa..

Saya sebagai ibu agak risau juga kerana ini adalah tahun pertama anak bersekolah pagi (agama) & ptg (kebangsaan).. Dgn keadaan cuaca sekarang yg mmg panas.. Budak2 terutamanya yg mula2 akan rasa lesu & letih..

Tp, dengan Performance Drink Shaklee.. Alhamdulillah, tiada lagi rasa lesu @ letih dlm diri anak saya.. Malah die teramat sukakan rasa oren PD Shaklee... TQ shaklee.. Mmg produk terbaikk!!!



***************************
TESTIMONI 2
Ibu Menyusu Berpuasa Bertenaga Melakukan kerja Rumah





PERFORMANCE DRINK..
saya suka performance drink.. membantu saya kekal bertenaga sampai mlm... sekarang saya tengah marathon ganti puasa..performance drink sangat membantu.

walaupun puasa, fully breastfeeding, balik kerja saya tetap kuat untuk masak berbuka, sidai baju, kemas rumah, mandikan anak, siapkan assignment, steril botol susu...memang bertenaga...kawan2 siapa yg cepat penat tu bole try. best sangat..rase oren.. rugi tak cube. nak2 dah nak masuk ramadhan ni.....

**********************
TESTIMONI 3
Lama Dah Tak Berpuasa Sunat





Puan Zakiah mengakui setelah lama tak puasa, biasa bila petang dah 'lembik lutut' ( letih). Tapi kali ini beliau siap boleh naik turun tangga aras 3, bertenaga sekali.

Rahsianya, beliau bersahur dengan Meal Shakes, Performance Drink, Energizing Soy Protein (ESP), Kurma dan madu. 


**********************
TESTIMONI 4
Puasa tanpa Rasa Haus







Puan Jamie tengah ganti puasa dengan Meal Shakes, Performance Drink, Energizing Soy Protein (ESP), Cinch Shake Mix dan 7 biji kurma.

Kesan yang dirasai beliau pada hari keempat sangat AWESOME jika dibandingkan dengan tahun lepas. Beliau sangat berpuas hati dan rasa kurang haus  serta bertenaga je  bekerja di ofis.

**********************

TESTIMONI 5
Perahan Susu Ibu Ketika Berpuasa Banyak!




Puan Fahidayu breastfeed / menyusukan anak sepenuhnya. Masa ni permintaan susu sangat tinggi kerana anak masih kecil iaitu berumur 1 tahun 

Semasa sahur beliau mengambil Meal Shakes, Performance Drink, Energizing Soy Protein (ESP), Kurma dan susu.


Kesannya, rasa kenyang dan bertenaga sepanjang hari walaupun beliau bekerja di luar iaitu menjaga bazar di masjid india dan kawasan bukit bintang!


Alhamdulillah , asbab set shaklee puasa ni, perahan stok susu untuk anaknya juga maintain 10-12oz LEBIH sehari.


**********************

TESTIMONI 6

Ibu Menyusu Berpuasa Bertenaga hingga jam 7 petang!
(Pengakuan dari suaminya;)



Pengakuan dari Firdaus Azizi berkenaan puasa isterinya , kisah tahun lepas di mana isterinya yang sedang menyusukan anak kedua hanya bertahan puasa sehingga jam 4 petang je. Pernah sekali beliau balik kerja dan mendapati isteri terbaring atas lantai di depan pintu!

9 hari tinggal puasa sebab tak larat sangat. So tahun ni kene lah ganti 9 hari tu.

Tahun ni isteri beliau mengamalkan shaklee iaitu bersahur dengan Meal Shakes, Performance Drink, Energizing Soy Protein (ESP) dan Kurma.hari pertama ganti puasa terkejut kerana jam 7 isteri beliau MASIH BERTENAGA walaupun terpaksa melayan anak2 bermain di ketika panas terik!

Beliau  berterima kasih pada shaklee kerana alhmdulillah asbab shaklee, isterinya bertenaga dari sahur hingga berbuka.



**********************

TESTIMONI 7

Ibu Hamil dan Menyusu Berpuasa di Negara yang waktu siangnya lebih panjang!




Puan Balkhis sedang hamil dan menyusukan anak kedua pada masa yang sama. Ramadhan di tempat beliau berpuasa waktu siang lebih panjang iaitu subuh 4 pagi, dan maghrib jam 9.30 malam!

Asbab mengambil set puasa shaklee, Alhamdulillah beliau dapat PUASA PENUH, kurang dehydrated dan masih boleh teruskan penyusuan.


**********************

TESTIMONI 8

 Tiada lagi Penat Ketika Berpuasa




Happy Customer. Katanya dah 3 hari puasanya flat je, nak terawikh pon tak larat tetapi sejak amalkan  Performance Drink semasa sahur, dah tak rasa penat, boleh masak untuk berbuka dan boleh solat terawikh sampai HABIS.

**********************

TESTIMONI 9

 Hamil 7 bulan Berpuasa dengan Bertenaga



Conversation dan suggestion untuk ibu hamil yang ingin berpuasa dengan penuh tenaga sepanjang bulan puasa ----->  dah tentu Mighty 3 Gem menjadi pilihan:

Meal Shakes, Performance Drink, dan Energizing Soy Protein (ESP)


**********************

TESTIMONI 10

Puasa Semasa Hamil Tak Semestinya Lembik Lunyai. Tengok Betapa Cergas Makcik ni...





Rakaman video eksklusif  pengakuan ibu ber anak 4 . Anak keempat beliau hamil dengan mengambil set hamil shaklee, puasa pon cergas!

**end of testimoni**


Macam mana?

mereka dah pon mencuba dan TERBUKTI mereka BERTENAGA sekali ketika menjalani ibadah puasa. 



anda pon mahu mencuba?



YA ENA, SAYA NAK CUBA SET SHAKLEE PUASA NI SEKARANG JUGA!






Your Beauty & Health Consultant:


+6 013 357 3153

Thursday, 18 June 2015

Ibu Hamil dan Menyusukan Anak Juga Boleh Puasa Penuh!

14:18 0 Comments

Assalamualaikum 
Bismillah..
masyaALLAH terujanya ena Ramadhan tahun ni.


Rindu sangat dah dengan ramadhan..walaupun terasa baru je ramadhan tahun lepas..hehe


Dah 3 tahun ena berjaya PUASA PENUH , 30 hari sebulan...alhmdulillah, nikmat yang Allah berikan dan kekuatan yang Allah pinjamkan pada ena padahal:


  • Tahun 2012- berpuasa dan hamil 7 bulan

  • Tahun 2013- berpuasa dan menyusukan aeisya 8 bulan

  • Tahun 2014- berpuasa dan menyusukan aeisya 20 bulan ( 1 tahun 8 bulan)

  • dan tahun ini , 2015, ena bakal berpuasa PENUH juga ( insyaALLAH..doa ni.hehe..tolong doakan sama ye..) - berpuasa dan hamil 6 bulan serta menyusukan aeisya 2 tahun 9 bulan!


Ena bersungguh-sungguh nekad nak berpuasa juga walaupun ada rukhsah ( kemudahan yang Allah kurniakan kepada orang tertentu yg dibolehkan berbuka puasa).. Suami dan keluarga tak yah cakap lah, selang sejam tanya ena ok ke..hihi.kalau tak ok, berbuka lah tak apa..alhmdulillah orang2 sekeliling yang sangat2 caring dan loving.hee.


Namun ena tak jadikan rukhsah itu satu alasan untuk ena tinggal puasa di bulan yg Mulia bulan Ramadhan. kerana bagi ena, puasa di bulan Ramadhan adalah SAMA SEKALI TIDAK SAMA dengan qadha' puasa di bulan2 lain..tak sama FEEL NYA.gittew...hee



"Kalau kamu tahu kelebihan Ramadhan nescaya kamu mahu sepanjang tahun adalah Ramadhan.." Maksud Hadith

tapiiiii tidak juga membahayakan diri dengan MEMAKSA DIRI untuk berpuasa padahal tidak mampu. kita kenal diri kita kan. masing2 kenal diri dan tahap kemampuan diri masing2. Allah tak suka orang2 yang zalim atau meletakkan sesuatu bukan di tempatnya..mudah cakap, orang yang suka membinasakan atau merosakkan diri sendiri.


'dan jangan kamu membunuh diri kamu (an -nissa' 4:29)
'dan jangan kamu mencampakkan diri ke dalam kebinasaan (al baqarah 2: 195)


Meh ena kongsikan tips bagaimana ena boleh puasa penuh lagi BERTENAGA semasa hamil dan menyusukan.. ( yela, time hamil dan menyusukan anak, takde datang bulan kan..kalau yang datang bulan tu...ABC- allah bagi cuti..so silalah 'bercuti' dari berpuasa ye;)



Tips Berpuasa Untuk Ibu Hamil dan Menyusukan Anak


Mindset



Ketika Hamil dan menyusukan anak, ena memang TAK PERNAH  PUASA pada bulan2 sebelum Ramadhan iaitu Rejab dan Syaaban. pernah dengar kan, tips utk berpuasa Ramadhan ialah melatih diri berpuasa pada bulan rejab dan syaaban dulu. Maklumlah ena tak tinggal puasa kan, tu yang liat sikit nak puasa tu ( ni tak bagus ni..sila jangan tiru..boleh je nak puasa sunat kannn..)


tapi ena katakan pada diri, insyaALLAH ena KUAT dan boleh berpuasa seperti orang2 lain malah lebih BERTENAGA lagi ketika Ramadhan. Ena tak pernah meragui kekuatan yang Allah kurniakan pada diri ena dan setiap wanita. 

Kata-kata positif ni sedikit sebanyak menyuntik semangat dan KEKUATAN luar biasa dalam diri ena. dan memang benar , APA YANG KITA FIKIR ITU LAH YANG KITA TARIK BERLAKU KEPADA KITA.


Jangan fikir penat atau lapar. bila terasa lapar ..ingat bali mereka yang diuji sepanjang tahun tidak mendapat makanan yang berkhasiat seprti orang2 di Somalia atau negara2 yang sedang berlaku peperangan. 


Banyak istirehat




Bukanlah bermakna selepas subuh, kita tidur je sehingga waktu magrib. Ena masih melakukan kerja2 rumah, masak, basuh baju, uruskan anak malah boleh bisnes lagi MENJANA INCOME dari rumah.


Banyakkan istirehat bermaksud, jangan PAKSA DIRI buat kerja2 yang memenatkan..contohnya bagi surirumah, aktiviti mengemas rumah, mengemop, mencuci toilet dan basuh baju boleh dilakukan pada waktu malam!  pandai2 la susun kerja2 seharian kita ye. Ingat, awak tu hamil/menyusukan anak dan sedang berpuasa;)


Tidur qailullah- tidur lah sekejap 30 minit sebelum zohor. tidur waktu ini dikatakan, 1 minit bersamaan 1 jam!..sunnah tau..dan antara khasiat qailullah ialah mudah untuk bangun bertahajud. cubalah!



Bagi yang bekerja pula, ena sarankan, gunakan waktu 'coffee break' untuk ke surau menunaikan solat dhuha ..insyaALLAH badan akan 'reenergize' semula. pada waktu lunch pula, selepas solat zohor, baring la kejap di surau..tidur sekejap, tak perlu lama..dalam 20 minit pon ok dah.


Sebelah petang pula, dalam jam 3 petang, pergi la toilet untuk mencuci muka. insyaALLAH anda akan terasa lebih segar. 


Pemilihan Nutrisi dan Pemakanan yang Baik dan Betul



Part ni paling kritikal sekali. Nutrisi yang betul dan berkhasiat memberi IMPAK BESAR kepada performance ibu hamil dan menyusukan anak ketika siang hari di bulan Ramadhan.


Ingat, jangan sesekali skip sahur ye.


“Pembeza antara puasa kita dan puasa Ahli Kitab adalah makan sahur”. (Riwayat Muslim).

“Bersahurlah, sesungguhnya pada sahur itu ada keberkatan”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)


So tak mahu malas2, wajibkan diri bangun dinihari (waktu sahur) untuk mengamalkan dan menghidupkan sunnah sambil menyediakan badan kita dengan nutrisi yang baik dan lengkap untuk kesihatan anak dalam kandungan dan juga anak yang disusukan.


Waktu sahur, ambillah makanan yang memberi tenaga yang berpanjangan sehingga berbuka.



Pakar dan kaunselor penyusuan badan, Jennifer Hor, menyarankan makanan yang mempunyai indeks glicemik (glycemic index - GI) yang rendah. GI ialah unit pengiraan bagi kesan karbohidrat pada tahap gula dalam darah


Karbohidrat yang terurai dengan cepat semasa penghadaman mempunyai GI yang tinggi manakala karbohidrat yang terurai lebih lambat dan melepaskan glukosa secara beransur-ansur ke dalam darah mempunyai GI yang rendah. Makanan yang rendah GI termasuk banyak jenis sayur-sayuran dan kekacang, kacang pis, mi dan nasi. 


Makanan yang GI rendah ni sangat amatlah sesuai untuk mereka yang mengidap diabetes atau ibu hamil yang ada history ahli keluarga mengidap diabetes. so better prevent awal2.


Ena kongsikan suplimen penting yang wajib di ambil oleh setiap ibu hamil dan menyusukan anak di bulan Puasa.




Ena memilih suplimen Energizing Soy Protein sebagai sumber tenaga berpanjangan di bulan puasa. 




Siap ada kajian tau. PD terbukti mengekalkan kandungan elektrolit dalam badan di sepanjang hari berpuasa. 


Jangan terliur plak ye.. hehe..rasa oren sebenar, tanpa perisa, perasa dan pewarna tiruan!




Meal shakes merupakan suplimen yang tinggi fiber yang membantu ibu hamil dan menyusukan anak mnegekalkan tenaga di tahap optimum sepanjang berpuasa.



Bukan ena sorang je tau yang hamil dan menyusukan anak tapi KEKAL BERTENAGA ketika berpuasa. jom layan video ni. pengakuan ikhlas dari seorang pengamal suplimen shaklee ketika hamil.. ternyata kehamilan keempat beliau ni BERBEZA  dari 3 orang kakak abangnya.





KLIK SINI untuk lebih testimoni KEKAL BERTENAGA berpuasa di bulan Ramadhan

Hubungi ena untuk konsultasi pengambilan suplimen kekal BERTENAGA di bulan puasa.

till then ;)

Your Health and Beauty Consultant:
013 357 3153
013 357 3153
013 357 3153
013 357 3153
013 357 3153


Friday, 5 June 2015

Tidur Awal Bangun awal

07:42 0 Comments
Assalamualaikum

Nak share satu artikel yg sgt3 bermanfaat.


Smalam ada ena terbaca perkongsian ni di fb tapi tak sempat nak share.bila cari balik tak jumpa dah..hehe

Alhmdulillah pagi ni ada pakcik share di wassap group family kami mengenai tidur




TIDUR




Bila Dr Noorhisam dari Tahfiz Medic menukilkan pendapat nya bahawa dalam sehari, kita hanya memerlukan tidur selama 3jam, saya cuba...saya tidur sekitar jam 11-12 malam dan cuma bangun semula pukul 3pagi tetapi saya bangun dengan rasa mengantuk dan letih. Kekadang saya tertidur semula dan bangun jam 4.30 pagi.



Saya syak, mungkin sistem badan saya yang tidak berfungsi dengan baik..menyebabkan saya tidak dapat bangun dengan cergas seperti yang dirancang.



Tetapi saya pelik, bilamana ada hari-hari tertentu, tika saya "tanpa rela" sering tertidur pada pukul 9malam.....seterusnya secara otomatik, sekitar jam 2pagi saya pasti akan terjaga. Biji mata saya segar....lalu saya pun bangun untuk melakukan aktiviti2 rutin saya....tanpa mengantuk! Saya pelik!





Rupa-rupanya apa yang berlaku pada saya bukan suatu yang abnormal....saya menemui artikel karya Dr Hamza Al-Hamzawi.



Menurut kajian beliau, untuk bangun dengan cergas, kita tak perlu tidur selama 8jam seperti kajian barat. Tetapi cukup dengan tidur selama 3jam sahaja. Tetapi waktu tidur itu mestilah dari pukul 9 malam hingga 12 malam (tapi kita di zaman skrg ni kalau kita dapat tidur tepat pukul 10 dร n bangun jam 2pagi...itu dah lebih dari baik).



Berdasarkan sunnah, Rasulullah saw sememangnya tidur di awal malam kerana tidur pada waktu ini adalah waktu tidur yang paling bermanfaat. Seseorang itu boleh dapat 80% daripada tidur yang nyenyak pada waktu ini. Waktu ini juga terdapat 'Baraka' di dalamnya iaitu sejam waktu tidur bersamaan dengan tiga (3) jam waktu tidur.



Pada masa ini kelenjar pineal mengeluarkan hormon melatonin iaitu membantu kita untuk tidur.


Tidur dari pukul 12 pagi hingga 2 pagi


Waktu ini terdapat 20% waktu tidur nyenyak dan selebihnya iaitu 80% adalah 'dream sleeping' yang tidak berguna. Pada masa ini tidur sejam bersamaan dengan sejam waktu tidur.


Dari dari pukul 2 Pagi hingga 5 Pagi sebelum Subuh (Fajr)

Ini sebenarnya bukan lagi waktu tidur tetapi adalah waktu yang paling sesuai untuk menghafal, mengingati Allah, berzikir, Istighfar dan penumpuan mental.


Tidur pada waktu siang (selepas Fajr)


Tidur pada waktu ini adalah waktu tidur yang tidak bermanfaat kerana tiga (3) jam tidur bersamaan dengan sejam waktu tidur, ditambah dengan kelesuan, kekeliruan, dan hilangnya fokus.


Tidur dari Fajr hingga terbitnya matahari

Kelenjar pineal mengeluarkan hormon lain iaitu 'serotonin' iaitu dari Fajr sehingga terbitnya matahari dengan syarat seseorang itu mestilah sudah bangun.

Bagi mereka yang solat Subuh dengan 'Jamat' dan duduk mengingati Allah.
Pada waktu ini adalah sangat sesuai untuk berzikir dan melakukan aktiviti harian.


Pembebasan 'melatonin' oleh kelenjar pineal berkurangan selepas 40 tahun dan berhenti selepas 50 tahun. Kemudian seseorang itu harus memanfaatkan apa yang telah tersimpan dalam badan sehingga sepanjang hayatnya.


Jadi, jika seseorang mendapat 'Alzheimer' dan permulaan 'Dementia', bermakna dia telah tidur lewat sepanjang hidupnya!


Wallahualam.
Jom amalkan. Malam ni jam 9 ๐Ÿ˜ด๐Ÿ˜ด๐Ÿ˜ด



till then,

semoga bermanfaat.

ikhlas:


Tuesday, 2 June 2015

Syaaban, antara Kelebihan dan Amalan serta Hadis Palsu

09:18 0 Comments
Syaaban 1436H
============


Assalamualaikum..bismillah

Dalam bulan Syaaban, berlaku beberapa peristiwa iaitu:


  • Dalam bulan Sya’ban (bertepatan hari Selasa pada 15 Sya’ban) Allah SWT memerintahkan perubahan kiblat dari Bait al-Muqaddis ke Ka’bah Baitullah. [rujukan: al-Qurthubi, Muhammad bin Ahmad, al-Jami’ Li Ahkam al-Qur`an, Q.S al-Baqarah : 142, Juz. II (t.tp: tp, tt), hal. 144.



  • Dalam bulan Sya’ban Allah SWT menurunkan ayat perintah bershalawat kepada Rasulullah SAW [rujukan: al-Zarqani, Ahmad bin Muhammad, Syarh al-Zarqani ‘Ala al-Mawahib al-Laduniyah Bi al-Minah al-Muhammadiyyah, Juz. IX, cet. I (Beirut: Dar al-Kutub al-Ilmiyah, 1996 M) hal. 165.], yaitu :


ุฅِู†َّ ุงู„ู„َّู‡َ ูˆَู…َู„َุงุฆِูƒَุชَู‡ُ ูŠُุตَู„ُّูˆู†َ ุนَู„َู‰ ุงู„ู†َّุจِูŠِّ ูŠَุงุฃَูŠُّู‡َุงุงู„َّุฐِูŠู†َ ุขู…َู†ُูˆุงุตَู„ُّูˆุงุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„ِّู…ُูˆุงุชَุณْู„ِูŠู…ًุง


“Sesungguhnya Allah SWT dan malaikat-malaikat Nya bershalawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, bershalawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya”. (QS. al-Ahzab : 56)



  • Bulan Sya’ban adalah bulan dimana Nabi SAW paling banyak melakukan puasa. ‘Aisyah meriwayatkan [rujukan : al-Naisaburi, Muslim bin al-Hujaj, al-Jami’ al-Shahih al-Musamma Shahih Muslim, Juz. III (Beirut: Dar al-Jail dan Dar al-Afaq al-Jadidat, tt) hal. 160 :

ูƒุงู† ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… ูŠุตูˆู… ุญุชู‰ ู†ู‚ูˆู„ ู„ุง ูŠูุทุฑ ูˆูŠูุทุฑ ุญุชู‰ ู†ู‚ูˆู„ ู„ุง ูŠุตูˆู… ูˆู…ุง ุฑุฃูŠุช ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… ุงุณุชูƒู…ู„ ุตูŠุงู… ุดู‡ุฑ ู‚ุท ุฅู„ุง ุฑู…ุถุงู† ูˆู…ุง ุฑุฃูŠุชู‡ ููŠ ุดู‡ุฑ ุฃูƒุซุฑ ู…ู†ู‡ ุตูŠุงู…ุง ููŠ ุดุนุจุง

“Adalah Rasulullah SAW berpuasa sehingga kami mengatakan bahwa beliau tidak berbuka dan beliau berbuka sehingga kami mengatakan bahwa beliau tidak berpuasa. Dan tidak pernah sama sekali saya melihat Rasulullah SAW menyempurnakan puasa sebulan kecuali Ramadhan dan tidak pernah saya melihat beliau lebih banyak berpuasa dalam sebulan yang lebih banyak daripada bulan Sya`ban”. (HR. Imam Muslim)




  • Bulan Sya’ban juga merupakan bulan diangkatnya amal manusia kepada Allah SWT. Nabi SAW bersabda [rujukan: al-Baihaqi, Abubakar Ahmad bin al-Husain, Sya’b al-Iman, Juz. III, cet. I (Beirut: Dar al-Kutub al-Ilmiyah, 1410 H) hal. 377] :

ุนู† ุฃุณุงู…ุฉ ุจู† ุฒูŠุฏ ู‚ุงู„ : ู‚ู„ุช ูŠุง ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡ ุฅู†ูŠ ุฃุฑุงูƒ ุชุตูˆู… ููŠ ุดู‡ุฑ ู…ุง ู„ุง ุฃุฑุงูƒ ุชุตูˆู… ููŠ ุดู‡ุฑ، ู…ุง ุชุตูˆู… ููŠู‡؟ ู‚ุงู„: ุฃูŠ ุดู‡ุฑ؟ ู‚ู„ุช : ุดุนุจุงู† ู‚ุงู„: ุดุนุจุงู† ุจูŠู† ุฑุฌุจ ูˆุดู‡ุฑ ุฑู…ุถุงู† ูŠุบูู„ ุงู„ู†ุงุณ ุนู†ู‡، ุชุฑูุน ููŠู‡ ุฃุนู…ุงู„ ุงู„ุนุจุงุฏ، ูุฃุญุจ ุฃู† ู„ุง ูŠุฑูุน ุนู…ู„ูŠ ุฅู„ุง ูˆุฃู†ุง ุตุงุฆู…، ู‚ู„ุช : ุฃุฑุงูƒ ุชุตูˆู… ูŠูˆู… ุงู„ุงุซู†ูŠู† ูˆุงู„ุฎู…ูŠุณ ูˆู„ุง ุชุฏุนู‡ู…ุง ู‚ุงู„: ุฅู† ุฃุนู…ุงู„ ุงู„ุนุจุงุฏ ุชุฑูุน ููŠู‡ู…ุง ูุฃุญุจ ุฃู† ู„ุง ูŠุฑูุน ุนู…ู„ูŠ ุฅู„ุง ูˆุฃู†ุง ุตุงุฆู…



“Dari Usamah bin Zaid, beliau berkata : Saya berkata : “Ya Rasulullah, saya melihat engkau berpuasa dalam sebulan yang tidak saya lihat engkau berpuasa seperti demikian dalam bulan yang lain”. Rasulullah SAW berkata : “Bulan mana?” Saya berkata : “Bulan Sya`ban”. Rasul SAW menjawab : “Bulan Sya`ban adalah bulan antara Rajab dan Ramadhan yang banyak di manusia lalai darinya. Dalam bulan Sya`ban di angkat amalan manusia, maka aku cintai tidak di angkatkan amalanku kecuali sedangkan aku dalam keadaan berpuasa”. Saya berkata: “Saya melihat engkau berpusa hari Senin dan Kamis dan tidak engkau tinggalkan keduanya”. Rasul SAW menjawab : “Sesungguhnya amalan hamba di angkat dalam kedua hari tersebut, maka aku cintai tidak di angkatkan amalanku kecuali sedangkan aku dalam keadaan berpuasa”. (HR. Imam al-Baihaqi)




*****************************


tadi ena google mengenai fadhilat Syaaban dan malam Nisfu Syaaban pula..bulan yang mulia, seharusnya kita nak cari dan ambil peluang sebaiknya untuk kumpul pahala kan



terkejut juga banyak hadis2 palsu yang mengaitkan fadhilat beramal di bulan Syaaban. Ada baiknya kita tidak mengambil bahagian dengan cara mneyebarkan hadis2 palsu ini rerutama di media sosial seperti blog dan facebook.


pon begitu,jangan la kita menghukum dan bermusuh sesama Muslim. boleh jadi mereka itu ( pengamal/penyebar ) hadis palsu tidak mengetahui keadaan sebenar ( knowledge limitation).



rujukan ena dari blog Dr MAZA , ( lihat di sini untuk mengetahui siapa Dr Maza)



 >>>ini adalah hadis palsu yag paling popular sebab ena selalu je nampak orang share dia media sosial.


  • “Rejab bulan Allah, Syaaban bulanku dan Ramadhan bulan umatku”. 


  • Ini adalah hadis palsu yang direka oleh Ibn Jahdam (meninggal 414H) (lihat: Ibn Qayyim al-Jauziyyah, al-Manar al-Munif fi al-Sahih wa al-Dha`if, m.s. 95, Halab: Maktab al-Matbu`at al-Islamiyyah).



namun,

tidak dinafikan memang ada hadis2 sahih yang disandarkan pada bulan Syaaban iaitu:


 Nabi s.a.w menyebut:



  • “Allah melihat kepada hamba-hambaNya pada malam nisfu Syaaban, maka Dia ampuni semua hamba-hambaNya kecuali musyrik (orang yang syirik) dan yang bermusuh (orang benci membenci) (Riwayat Ibn Hibban, al-Bazzar dan lain-lain. Al-Albani menilai sahih dalam Silsilah al-Ahadith al-Sahihah 3/135).






-----------------------------------
Malam tadi, ada majlis solat hajat di surau dalam taman rumah ni, kebetulan pula jatuh pada MALAM NISFU SYAABAN, alhmdulillah.


Solat hajat ini bertujuan kesyukuran kerana abah sembuh dari demam yang panjang iaitu dua minggu lbih  dan memohon hajat pada Allah agar dipermudahkan urusan adik ipar yang akan bersalin pada penghujung Ramadhan tahun ini.


Jom kita hidupkan Malam Nisfu Syaaban dan seluruh malam2 di bulan Syaaban ini untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT dengan memperbanyakkan ibadah seperti: ✔ solat sunat (terutama Solat Sunat Tasbih), ✔ berdoa, ✔ membaca al-Quran, ✔ berwirid, ✔ beristighfar, ✔ berselawat ke atas Nabi SAW ✔ dan sebagainya.


setiap amalan baik dan ikhlas akan diganjarkan pahala oleh Yang Maha Kaya dan Pemurah ( Allah)




semoga bermanfaat.

ikhlas,

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.