Follow Us @aeinnamusa

follow my instagram

Total Pageviews

Showing posts sorted by relevance for query tips. Sort by date Show all posts
Showing posts sorted by relevance for query tips. Sort by date Show all posts

Monday, 18 September 2017

7 Tips Ringankan Sakaratul Maut

12:47 0 Comments


Sejak berita kematian anak2 syurga akibat tragedi Pusat Tahfiz Terbakar tu,
Hampir setiap hari kekna dengar berita kematian (antara nya anak kawan, family customer, colleague di ofis bangkamal ,jemaah haji etc)


Setiap malam sebelum tidur rasa sangat risau dlm hati ,camne kalau esok pagi kita tak bangun.


Banyak dosa
Banyak sangat


Hari ni ,kekna nak share tazkirah Ustaz Dusuki. Best ustaz ni banyak cerita bab bab kematian


Kata ustaz , orang yang waras akan merasa kematian tu lebih indah dari dunia

Sebab banyak kelebihan yg Allah sediakan di alam barzahk sebenarnya
Tugas kita , BE PREPARED


Dengan ILMU of course

Kita takut sebab tiada ILMU

Follow ustaz Dusuki tau untuk ilmu2 alam akhirat
Dan pagi ni kekna nak share tips ni supaya , kita tak sia siakan hari kita .


7 Tips Ringankan sakaratul maut


7 Tips Ringankan sakaratul maut


1-banyak zikrullah cth nya doa nabi yunus
2-banyakkan taubat (istighfar)
3-banyakkan selawat
4-sambung silaturrahim ,ziarah dan kenal balik sanak saudara yg lama x jumpa
5-ramaikan zuriat termasuk anak tiri,anak angkat ,cari anak2 tahfiz dan taja mereka belajar-supaya lebih ramai doakan kita
6-banyakkan sedekah
7-usaha usir dunia dari hati (biar rasa quran tu lebih nikmat dr baca wassap)


Boleh #share untuk sebarkan kebaikan👍





Your Certified Shaklee Product Consultant:
Aeinna Musa / Kekna (0177172868)
Direct Wassap:
http://KedaiVitaminBangiKajangPutrajaya.wasap.my atau http://Kekna.wasap.my
COD Kajang dan Bandar Baru Bangi serta sekitar
Pengeposan ke seluruh Malaysia




Monday, 23 May 2016

9 Tips Kurus Secara Semulajadi dan Alami. Anda Pasti Nak Cuba!

17:00 0 Comments

7 Tips Kurus Secara Semulajadi dan Alami | Assalamualaikum. Cara menurunkan berat badan dengan cepat. Salah satu kunci menurunkan berat badan dalam waktu cepat dan alami adalah dengan diet (pemakanan yang seimbang) dan senaman.


Selain senaman dan mengawal pemakanan ada beberapa hal yang berperanan dalam menurunkan berat badan, seperti: metabolisme, karbohidrat, lemak, dan bakteria.


Kajian mendapati mereka yang memiliki bakteria yang baik di dalam usus boleh membakar kalori lebih banyak pada malam hari tanpa senaman yang berjam jam, diet ketat, dan sebagainya.


Studi yang dilakukan oleh University of Lowa di Amerika Serikat tersebut membuktikan apabila bakteria di dalam usus tidak sihat, akan menyebabkan berat badan mudah bertambah.


Untuk menjaga bakteria baik di dalam usus supaya dapat bekerja dengan maksima, berikut adalah beberapa aktiviti yang dianjurkan:


1-Makan Malam Lebih Awal


Makan lebih awal, iaitu sebelum pukul 07.00 malam.

Selain itu, daging juga dipercayai salah satu makanan yang dapat membantu tidur seseorang lebih baik . Namun ingat, makanlah dalam jumlah yang tidak terlalu banyak. Kalau terlebih nanti susah nak tidur pula. Lagipun, waktu malam kita tak buat banyak aktiviti, jika makan banyak nanti akan disimpan sebagai lemak dalam badan kita. Kan bahaya tu.

2-Perbanyakkan Mengambil Protein


Daging adalah sumber protein yang paling mudah diserap oleh tubuh. Kita juga boleh mendapatkan protein dari beberapa makanan lain seperti: beras merah, bayam, kacang kedelai, kacang hijau, kentang, dan brokoli. Ikan tuna dan susu rendah lemak banyak mengandungi protein.




Mengambil protein pada malam hari sebelum tidur dapat membantu meningkatkan metabolisme di dalam tubuh kita. Jadi, tidak ada salahnya untuk makan beberapa jenis kekacang untuk mendapat khasiat protein serta pencernaan yang lancar.

Selain bakteria baik di dalam usus sihat, kita juga perlu mengambil  berat faktor lain untuk mendapat berat badan yang ideal. Antaranya adalah:

3- Banyak minum air putih




Minum air putih setidaknya 8 gelas sehari dapat membantu mengeluarkan racun atau toksin dari dalam tubuh. Minum satu atau dua gelas air putih sebelum makan juga dapat membantu menurunkan nafsu makan sehingga . Dan meminum air koson juga dapat membantu membakar kalori sebanyak 24%-30% selepas 1 jam minum.


Dengan begitu, berat badan tidak akan naik dan justru sebaliknya, akan lebih mudah turun. 

Cubalah menghindari sumber makanan dengan karbohidrat sederhana, dan gantilah dengan makanan yang banyak mengandung karbohidrat kompleks. supaya kenyang lebih lama.

Beberapa makanan yang mengandung karbohidrat kompleks diantaranya adalah: jagung, kentang, apel, beras merah, brokoli, dan berbagai jenis sayur-sayuran.

4- Jangan lupa bersenam


Olahraga seperti senam aerobik, berlari, main sepak bola, berenang, atau bahkan, bermain dengan anak-anak bisa bermanfaat untuk membakar lemak.

Berolahraga setidaknya 5 jam dalam seminggu akan membantu kita menjaga berat badan ideal jika diimbangi dengan diet sehat.

Salah satu jenis olahraga yang paling mudah membakar lemak adalah cardio. Salah satu bentuk dari kardio adalah berlari.

5-Amalkan Gaya Hidup Sihat


Membiasakan diri menjalani gaya hidup sehat merupakan rahsia menurunkan berat badan dengan cepat tanpa capek.Di bawah ini adalah beberapa gaya hidup sehat yang perlu kita amalkan secara istiqomah atau konsisten jika ingin menurunkan berat badan tanpa diet.

6- Tidur lebih awal 

Begadang atau sering terlambat tidur pada malam hari dapat menyebabkan kita sering merasa lapar di malam hari sehingga cenderung untuk mengkonsumsi cemilan atau memakan sesuatu. Ini adalah awal mula mengapa tubuh kita mudah menjadi gemuk.

Agar tidak sering merasa kelaparan di malam hari, ada baiknya kamu tidur lebih awal, misalnya 21.00 atau paling terlambat pukul 22.00. Selain bisa membuatmu bangun lebih awal, tidur lebih awal akan membantumu menjaga agar tubuh tetap sehat dan berat badan tidak bertambah.

Beberapa penelitian menunjukkan bahwa tidur nyenyak bisa membantu kita menekan rasa lapar. Sebaliknya, mereka yang tidur namun sering terbangun di malam hari lebih cenderung mudah stres dan makan berlebihan pada saat sarapan.

Jadi, cobalah membiasakan diri untuk tidur nyenyak dengan mematikan gadget yang sering mengganggu atau dengan menonaktifkan notifikasi, serta menghindari berbagai gangguan lain.

7- Tidak mengambil junk food

Yang dikategorikan sebagai junk food adalah makanan yang tinggi kalori tapi rendah gizi. Beberapa diantaranya adalah makanan bertepung yang kaya karbohidrat namun tidak memiliki vitamin.

8- Tidak terlalu banyak duduk

Kurangnya aktivitas yang kita lakukan, menyebabkan metabolisme menurun dan lemak ditubuh pun tidak terbakar.

Jika kamu terlalu banyak duduk, entah itu menonton TV, duduk di kantor, mulailah membiasakan diri untuk setidaknya bergerak dan berjalan-jalan setiap 1 jam sekali. Entah itu untuk mengambil minuman, untuk melakukan sesuatu, atau untuk sekedar menggerakkan badanmu. Bahkan, dengan berdiri saja, kita bisa membakar lemak ditubuh.

9- Tidak Skip Sarapan

Tidak suka sarapan adalah salah satu penyebab mengapa berat badan naik. Karena pada siang hari biasanya kita akan sangat lapar sehingga makan terlalu banyak. Dampaknya tidak hanya menyebabkan kita mengantuk, namun lemak pun akan bertambah.

Jadi, membiasakan diri mengkonsumsi sarapan sehat di pagi hari akan membantu menurunkan berat badan dan menjaga berat badan tetap ideal


Tips di sunting dari Sini. Kredit.


Selain mengamalkan diet seimbang dan exercise (senaman), sangat peting untuk kita mengambil suplimen untuk menyokong tenaga yang optimum sepanjang proses menurunkan berat badan. 3 set cadangan Slim di Hari Raya tahun ini insyaALLAH dapat membantu anda merealisasikan impian anda untuk bergaya, ceria dan bahagia di hari raya.


CADANGAN SET SLIM RAYA



(A). Bajet



🌾Lecithin

Melarutkan lemak di dalam salur darah.

☘Herblax

Membersihkan usus. Usus yang bersih menjamin penyerapan nutrien dengan baik. Juga membuang toksin di dalam tubuh.



(B). Optimum



🌾Lecithin

Melarutkan lemak di dalam salur darah.

☘Herblax

Membersihkan usus. Usus yang bersih menjamin penyerapan nutrien dengan baik. Juga membuang toksin di dalam tubuh.

🏋🏻Cinch Shake

Protein shake yang membantu anda memelihara otot penting serta membuat anda sentiasa berasa kenyang dan puas semasa mengurangkan berat badan. Mengandungi 24g protein. Kandungan serat yang tinggi, 6 gram dalam setiap sajian. Memberi 35% atau lebih Nilai Harian bagi 21 jenis vitamin dan mineral penting. Pilihan perisa Vanilla / Chocolate / Cafe Latte.


(C). Premium✅



🌾Lecithin

Melarutkan lemak di dalam salur darah.

☘Herblax

Membersihkan usus. Usus yang bersih menjamin penyerapan nutrien dengan baik. Juga membuang toksin di dalam tubuh.

🏋🏻Cinch Shake

Protein shake yang membantu anda memelihara otot penting serta membuat anda sentiasa berasa kenyang dan puas semasa mengurangkan berat badan. Mengandungi 24g protein. Kandungan serat yang tinggi, 6 gram dalam setiap sajian. Memberi 35% atau lebih Nilai Harian bagi 21 jenis vitamin dan mineral penting. Pilihan perisa Vanilla / Chocolate / Cafe Latte.

🐬Omega Guard

Minyak ikan Omega-3 tulen berkepekatan tinggi yang membantu mengurangkan lemak di sekitar organ penting di dalam tubuh (visceral fat), mempercepatkan pembakaran lemak.


Nak cuba Kurus dengan semulajadi ? hubungi ena untuk tempahan dan konsultasi lanjut ye.

Your Beauty & Health Consultant ;


+6 013 357 3153
+6 013 357 3153
+6 013 357 3153
Aeinna Musa
ID Shaklee : 960982
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia


Tuesday, 20 August 2019

Tips Dapur Untuk Mommy Anak Ramai

10:28 0 Comments
Tips Dapur Untuk Mommy Anak Ramai | Assalamualaikum,

Harini Ena nak kongsi #tipsDapur khas buat mak anak ramai (lebih 2 anak kira ramai lah kan hehe).

Ena faham sangat bila anak ramai, sorang tidur lagi tak tidur. Eh, memang jarang ya amat lah 3-3 anak tidur serentak kan.

So bagi mommy yang nak masuk dapur untuk masak, memang mencabar jugak lah sebab tak boleh  nak focus betul2. Kejap kat dapur kejap ke ruang tamu tengok anak kejap kat bilik menyusu baby.

Bahaya tau.

Bila banyak sangat bende nak buat,kita tak sedar berlaku  kecuaian, contohnya terrrr lupa ada on api masak sesuatu atas dapur. Sudahnya hangus rentung dah ayam goreng kita🤭






Tips nya, dapur mommies wajib ada  multicooker.

Kelebihan menggunakan multicooker:

1) Jimat masa banyak sangat
2)  Selamat dari kebakaran akibat terlupa tutup api 
3) Dapur pon bersih, yeay!!

Ada banyak jenis kat pasaran, pilih je yang sesuai dan ‘mesra poket’ korang. Ena just nak share ena guna beli multicooker brand Cuckoo model white 1010 –beli secara kutu , Rm95 sahaja sebulan😊





Memang sangat membantu kerja-kerja dapur. Menu yang ena pernah masak guna multicooker:

1) Rendang ayam
2) Nasi Ayam
3) Nasi putih
4) Nasi Daging
5) Ayam Bakar
6) Kuah Dalca
7) Kambing  Bakar
8 Sup ayam/daging
9) Panaskan/stim lauk sejuk
10) Baby Solid Food (bubur nasi , chicken bone broth etc)

11)kuih muih pon boleh tau tapi belom pernah buat lagi.😌

Pendek kata hampir semua jenis masakan boleh masak guna multicooker je. Mommies just on pastu tinggal. Kalau dah masak, automatik periuk ni off sendiri😊

#Share supaya sahabat korang supaya kita sama-sama lebih berhati-hati di dapur.

#AeinnaKongsiTips

Thursday, 13 September 2018

3 Tips Urus Masa Untuk Surirumah Bekerja Dari Rumah Supaya Tak Stress.

18:23 8 Comments
3 Tips Urus Masa Untuk Surirumah Bekerja Dari Rumah Supaya Tak Stress.
==============

Ramai ibu ibu yang ada anak kecil (2 orang ke atas) akan stress bila berniaga dari rumah.

Kalau yang ada pembantu (atau suami pon turut sama kerja dari rumah) yang tu insyaAllah boleh lagi nak kawal situasi kan 😊

Baiklah, kekna share ye 3 Tips yang kekna rasa pentingggg sangat untuk ibu2 bekerjaya dari rumah ni apply sama2.

=====
1- Bangun awal pagi.
=====

Bangun se awal pagi yang mungkin ( dalam jam 3 atau 4 pagi ) .

Syarat nya kene tidur awal lah ye, iaitu sebelum jam 10.30 malam dan tidur sekejap waktu tengah hari 30min-1jam (qailullah) .

======
2- Buat To-Do-List
======

Bila bangun awal , InsyaAllah banyakkkkk sangat kerja yang kita boleh buat. Yela, anak2 tengah nyenyak tido kan masa ni .😍

Oh terasa donia ni aku yang punyaaa!😁😁hihi

Ok,
Listkan dan susun jadual siap dengan masa yang di peruntukkan untuk buat kerja tu.

Boleh solat tahajud,mengaji, zikir dan berdoa juga😊 Waktu ni dipanggil waktu alpha di mana kelebihan waktu ni, doa mudah terkabul insyaallah.

Selepas setel urusan dengan Allah, boleh terus buat kerja2 bisnes .

Nak update database customer ke, blogging ke, blogwalking ke,buat copywriting untuk 2-3 hari punye marketing ke, update sales, update akaun, buat poster menarik, edit video, packing order customers ke, baca buku ilmiah dan macam2 lagi mengikut keperluan bisnes masing2.😃

Haa, tapi jangan pi follow up customer or ejen plak masa ni. Memang akan dapat blue tick ja nanti😁 tak pon bunyi cengkerik krik krik, krik krik😂hehe




=======
3- Libatkan Anak2 dalam kerja rumah
=======

Ni pula untuk waktu siang , waktu anak dah bangun or balik dari sekolah. Buat aktiviti sama2 dengan dorang .

Kalau dah bosan duk main color2 , membaca or belajar, ajak mereka buat kerja rumah sama2.

Seronok sangat tau!

Biasanya yang Ena selalu buat sama2 dengan anak2:

📌 Masak , 📌sidai baju dan 📌kemas rumah .

Lipat baju tak buat sebab part tu dah delegate pada suami 😉. Uol boleh ajak anak2 📌 lipat baju skali sama2 jugak.

Kalau nak tahu memang kerja jadi makin lambat siap tau😂hehe. Tapi takpe, enjoy ja.

Yang penting kekna nak ingatkan :

👉Tak perlu terlalu sempurna. Nak sidai baju hanger sama color ke, nak jarak antara hanger sama sentimeter ke, nak baju cantik elok tergantung macam kat butik ka🙄.

Tak perlu semua tu. Bagi anak kita belajar . Pada masa yang sama kita ajar lah tapi bagi dorang buat dulu dan PUJI usaha anak2 rajin bantu kita.

Pelajaran boleh dapat di mana2 bukan disekolah je. InsyaAllah kemahiran /kecekapan anak buat kerja rumah akan bertambah dari masa ke masa .

*****ish tak sabar rasanya nak ajar kaklong Ecah masak nasi 😝hehe

Akhir kata:

NAK SERIBU DAYA. Dan Allah pasti permudahkan urusan mereka yang sungguh2 nak capai impian dalam hidup walau sesukar mana pon kita rasa jalan kita sekarang 😊💪

Selamat mencuba ye ibu2 HEBAT !


Wednesday, 13 September 2017

Thursday, 7 September 2017

Combo ASB GENIUS dan Tip Pelaburan Hartanah 2017

15:47 0 Comments
Combo ASB GENIUS dan Tip Pelaburan Hartanah 2017 |   PERHATIAN!!!
ILMU NI BERNILAI RM30 JE TAPI BERPELUANG MILIKI SEBUAH MOTORSIKAL YAHAMA EGO AVANTIZ 125 SECARA PERCUMA 😱

(LAST DAY!)

Sungguh ku jeles tahap langit ke 7
Sebabnya dah beli ebook ni tahun lepas dengan rm60

Ulang suara, RM60 tau , 2kali ganda tuu😅

Dh la dapat beberapa keping ebook je masa tu dan nanhado cabutan bertuah GRAND MERDEKA superb best macam sekarang

Ingat nak beli lagi skali tp rupanya once dah beli sampai bila2 kita akan dapat UPDATE FREE dan kekna dapat excess kesemua promo kali ni

Yep yep hoorayy..best best besttt!!

Cumaaaa,
Tak dapet lerr join cabutan bertuah ni sobs sobs

So ni peluang utk uol tau

Dah pandai buat duit banyak2 dari bisnes online kan, haa ini dia ILMU WAJIB uol& team uol mesti ada

Kalau nak tahu cara nak dapat MOTOR FREE, baca sampai habes naa..

Share & tag kawan2 lain jugak

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
Cabutan Grand Merdeka 2.0
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖








Untuk mereka yang melanggan Set Combo Ebook kewangan & hartanah atau buku Pendekar Keyboard bermula
(1 Julai 2017 - 7 Sept 2017)

1. Sebuah Motorsikal Yamaha Ego Avantiz 125 untuk Satu pelanggan bertuah.

Cabutan akan dibuat secara live pada 15 September 2017.
.
.
Cabutan Grand Genius 1.0 , 2.0 , 3.0 berlalu sudah dan mereka yang bertuah telah memilikinya . Kini tiba masanya untuk :-
.
.
Cabutan Grand Genius 4.0
➖➖➖➖➖➖➖➖➖
Untuk mereka yang melanggan Set Combo Ebook kewangan & hartanah atau buku Pendekar Keyboard bermula
(1 Julai 2017 - 31 Disember 2017)

1. Sebuah Motorsikal Yamaha NVX 155 untuk 1 pelanggan bertuah

Cabutan Grand 4.0 akan diadakan secara live pada 15 Januari 2018.

(Semua Hadiah adalah sumbangan dari Jentayu Services Sdn Bhd & Key Empires Consultancy)

________________________________________
Berikut adalah detail bagi harga produk yang diterbitkan dalam set combo ini . Penulis-penulis Ebook ini juga bukan nama-nama asing dalam industri hartanah & di media sosial
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
1.Ebook 'ASBGenius 2 -LATEST VERSION- (RM35)
Khairul Ezuwan
✒️mendedahkan pelbagai teknik-teknik yang digunakan dalam ASB Financing mengikut kesesuaian setiap individu mengikut potensi mereka sendiri untuk mendapatkan profit yang maksima.

2.9 'Video Digital ASBGenius' (berdurasi 1 jam 20 minit) (RM99)
Khairul Ezuwan
✒️9 Video tutorial ASBGenius yang menggalakkan kefahaman yang lebih jelas dalam pelbagai teknik yang digunakan melalui ASB Financing .

3.Ebook 'Pencen Mewah Dengan Hartanah' (RM35)
Huzaifah Abdullah Sani
✒️Bagaimana hartanah sebagai Alat untuk mendapatkan pasif income untuk berpencen awal dan selesa. Pelajari langkah dari pengalaman penulis yang berpencen seawal umur 38 tahun Hasil dari membina pelaburan hartanah

4.Ebook 'Panduan Lengkap Strategi Pelaburan Shoplot' (RM35)
Huzaifah Abdullah Sani
✒️pelaburan shop lot adalah pelaburan yang berisiko tinggi, namun dengan langkah yang betul & tepat, boleh bina keuntungan yang berganda. Ikuti pengalaman penulis dalam memiliki shop lot yang berkualiti untuk pelaburan.

5.Ebook 'Tips Rumah Pertama'
(RM35)
Dr Azizul Azli Ahmad
✒️Rumah pertama adalah asset yang terpenting bagi menentukan pelaburan-pelaburan hartanah yang seterusnya. Jangan tersalah langkah. Belajar dari pengalaman luas penulis yang memiliki 16 hartanah dalam tempoh yang singkat.

6. Ebook 'Buta IT Celik Kewangan'
(RM35)
Meor Zaidee @ Abang Ensem
✒️ilmu kewangan adalah ilmu yang sangat penting dalam melalui kehidupan yang sentiasa berubah. 14 hartanah dimiliki berasaskan dari ilmu kewangan di peringkat awal .

7.Ebook 'Aku Tuan Rumah'
(RM35)
Huzaifah Abdullah Sani
✒️belajar menguruskan rumah sewa dengan cara yang efektif dan tersusun,

8.Ebook 'Buat Duit Dengan Rumah Tamu'
(RM35)
Syahnaz Akhtar Mat Ali
✒️Buat Rumah Tamu Salah Satu cabang membina cash flow yang besar dalam pelaburan hartanah . Tapi Jangan buat tanpa ilmu. Belajar dari asas melalui Ebook ini hingga anda mampu jadi pemilik rumah tamu yang berkualiti tinggi .

9.Ebook '99 Tips Hartanah Mudah'
(RM35)
Dr Azizul Azli Ahmad
✒️menghuraikan 99 tips mudah dalam pemilikan Hartanah .

10.Ebook 'Bank Tolong Aku'
(RM25)
Mior Hafis Mior Ahmad (Melastik Bintang)
✒️Rujukan dan panduan dalam membuat pembiayaan Hartanah dengan bank

11.BONUS: format Dokumen (Microsoft word)
i) Tenancy Agreement
ii) Sublet Agreement

*Akan datang , Video ASB Genius 2.0

harga sebenar semua item ini sahaja = RM404.00

----------------------------------------------

Sekarang Anda boleh dapatkan semua 11 item ini dengan harga promosi RM30✔Sahaja untuk combo semua item di atas . Tak percaya ?

[WAJIBBB ] Klik link disini untuk langganan mudah sekarang.

http://jentayu.aztetic.my/buy/preordercombo/7480
http://jentayu.aztetic.my/buy/preordercombo/7480
http://jentayu.aztetic.my/buy/preordercombo/7480

Pembayaran RM30 ✔️ boleh dibuat ke akaun Maybank:

JENTAYU SERVICES: 564397112487

Email address: asbgenius7@gmail.com

Boleh Whatapps bukti bayaran atau sebarang pertanyaan ke:

wasap.my/60177165344 (admin)

wasap.my/60177172868

(Ini adalah EBOOK & VIDEO DIGITAL TAU)




Friday, 10 June 2016

8 Kaedah Mudah Minum Air Di Bulan Ramadhan

13:29 0 Comments



8 Kaedah Mudah Minum Air Di Bulan Ramadhan | Assalamualaikum, bulan puasa kebanyakkan daripada kita akan dehydrate akibat kekurangan minum air di sebelah malam. Ni ena kongsikan tips dari Kementerian Kesihatan Malaysia, cara nak minum 8 gelas air sehari di bulan ramadhan.



1 Gelas Selepas Bangun Sahur

1 Gelas Selepas Sahur

1 Gelas Selepas Azan Magrib

1 Gelas Selepas Solat Magrib

1 Gelas Selepas Makan

1 Gelas Selepas Solat Isyak

1 Gelas Selepas Solat Terawikh

1 Gelas Sebelum Tidur



DONE!
Cukup 8 gelas sehari



Tips tambahan dari ena, set alarm pada setiap 8 waktu minum air di atas. Sebagai reminder kepada kita. Masing2 brkepit dengan handfon , 24 jam kann.. o rasa Ena, ni tips paling ultimate supaya kita tidak lupa dan kekal terhidrat di bulan puasa.






Mudah sangat kan. jom buat harini gak! set alarm siap2 tau;)



Your Beauty & Health Consultant ;


+6 013 357 3153
+6 013 357 3153
+6 013 357 3153
Aeinna Musa
ID Shaklee : 960982
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia



Sunday, 22 May 2016

7 Cara Orang Korea dan Jepun Menjaga Wajah

21:00 2 Comments
Ayana Moon, Si Gadis Korea




7 Cara Orang Korea dan Jepun Menjaga Wajah | Assalamualaikum. Sebelum ni ena pernah dengar tips kulit cantik orang korea sebab depa suka makan bawang putih, Rupanya ada ada banyak lagi tips. jom kita sama sama amalkan jom.


Orang Korea terkenal dengan pembedahan plastik manakala orang Jepun terkenal dengan ciptaan teknologi terkini di dalam bidang kecantikan. Pada anda mungkin itu antara faktor utama mengapa mereka memiliki kulit yang cantik. Nampaknya anda silap. Mereka sememangnya ada rutin dan cara mereka yang tersendiri. Jom kita bongkar rahsia kecantikan kulit mereka.


1. Orang Jepun dan Korea minum teh hijau sekurang-kurangnya satu sehingga dua kali sehari. Ia membuatkan kulit mereka bebas jerawat kerana teh hijau merupakan antioksidan yang bagus. Kalau nak senang, minum je teh hijau INI , buka sachet terus bancuh!


2.Untuk pencuci muka, mereka memilih minyak pencuci (Cleansing Oil ) kerana ia dipercayai mampu mencuci solekan pada wajah dengan sempurna sambil mengekalkan tahap sebum semula jadi wajah. Pelakon Korea, Suzy Bae mengamalkan teknik 424, di mana dia akan mencuci wajah dengan minyak selama empat minit, diikuti dengan pencuci muka berbusa selama 2 minit dan membilas muka selama 4 minit. Mulakan dengan air suam dan diakhiri dengan air sejuk untuk mengetatkan pori kulit wajah.


3. Penggunaan penyegar wajah adalah sangat penting bagi orang Jepun dan Korea. Ia dapat menanggalkan sel kulit mati dan menghilangkan sisa-sisa pencuci muka sekiranya tidak dibilas dengan sempurna. Pemilihan penyegar wajah yang betul penting untuk mengelakkan kulit daripada kering. Orang Jepun memilih penyegar yang mengandungi ethyl alcohol, rubbing alcohol atau isopropyl alcohol. Mereka tidak menggunakan kapas muka dan hanya menggunakan jari untuk menyapunya pada kulit wajah untuk penyerapan yang optimum.






4. Pelembap muka sememangnya rutin kecantikan yang biasa bagi semua wanita mahupun lelaki. Namun begitu apa yang berbeza adalah cara pemilihannya. Orang Korea percaya pelembap yang dibuat daripada minyak sayuran baik untuk wajah. Minyak mineral seperti petroleum jeli dikatakan tidak mempunyai apa-apa bahan yang boleh menjadikan kulit lembut dan cantik. Sapuan ke atas dan ke bawah harus dipraktikkan untuk penyerapan yang sempurna.


5. Kebanyakan selebriti di Korea mengamalkan senaman wajah dengan menyebut ‘Ma Me Mi Mo Mu’ sebanyak 10 kali untuk menguatkan otot muka dan bibir.


6. Rahsia wajah yang berseri adalah dengan urutan pada kulit yang diamalkan oleh mereka. Gunakan penyental muka atau krim dan urut dengan lembut wajah anda dua hingga tiga kali seminggu. Ini dapat menggalakkan pengaliran darah, oksigen dan menambahkan keelastikan wajah.


7. Setiap kali selepas mengurut wajah, jangan lupa untuk menggunakan pupur wajah untuk melengkapkan rutin kecantikan yang diamalkan oleh orang Jepun dan Korea ini. Pilih pupur yang bersesuaian dan untuk kulit Asia, seelok-eloknya anda memilih pupur pencerah (clarifying mask) untuk mencuci kulit dan pori anda dengan sempurna atau pupur pelembap (moisturising mask).





Disunting dari Eh!



Semoga bermanfaat,

ikhlas,
Your Beauty & Health Consultant ;


+6 013 357 3153
+6 013 357 3153
+6 013 357 3153
Aeinna Musa
ID Shaklee : 960982
COD Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia


Friday, 21 August 2015

Positif Pagi #5 : Apabila Terlalu Banyak Perkara Nak Dibuat!

09:11 0 Comments



Assalamualaikum


selamat pagi jumaat yang Super positif ;)


apabila banyak sangat perkara nak buat, sudahnya, satu pon tak buat!


siapa pernah camni angkat tangan sket ..


ena pernah juga camni, so pagi ni nak bagi tips positif untuk urus masa kita sebaiknya supaya LEBIH BANYAK perkara yang produktif dapat dilakukan.




TO DO LIST!



dah semestinya dengan menyenaraikan TO DO LIST dari pagi lagi. bergantung pada seseorang dan gaya mereka bekerja...maksudnya ena, surirumah tidak sama to do list nya dengan mereka yang bekerja di pejabat..faktor-faktor seperti waktu makan, bermain dan tidur anak perlu di ambil kira dalam list .



1) UTAMAKAN PERKARA YANG LEBIH PENTING



pernah dengar atau baca buku  EAT THAT FROG?- saranan penulis uapya menyiapkan kerja2/ projek yang lebih PENTING terlebih dahulu. 


sebagai contoh, bagi orang yang berniaga, planning untuk  membuat marketing adalah lebih penting daripada menyusun pasu di laman rumah.. tidaklah bermakna ena suruh sepahkan pasu2 bunga di laman, tapi allocate masa berkualiti untuk plan marketing dan urus bisnes terlebih dahulu... sebelah petang, waktu terluang, boleh la susun pasu bunga tu;) 



2) MASUKKAN AMALAN2 KEROHANIAN KE DALAM LIST


Amalan kerohanian ini TERBUKTI BERKESAN untuk memudahkan kita menjemput rezeki. Bukankah menjemput itu lebih mudah daripada mencari?



antara contoh amalan ialah 


-solat di awal waktu
-solat sunat dhuha 4 rakaat
-membaca al Quran serta terjemahan
-bersedekah pada yang memerlukan (utamakan keluarga terdekat dan sanak saudara dulu ye)
-berzikir dan selawat
-dan sebagainya



***

ok lah, cukuplah 2 tips dulu untuk positif pagi ni;)


selamat beramal;)


till then.


Tuesday, 18 August 2015

Tips: Rujukan Tutorial Buat Blogger

16:15 0 Comments

Assalamualaikum



Entry ni khas untuk ena 'compile' tutorial2 yang berguna untuk blogger terutama mereka yang menggunakan blogspot sebagai medium perkongsian.



Untuk rujukan ena juga ni, maklumlah ena baru je 3 bulan ni SERIUS blogging.. blog dah ada lama...tapi lama nauuu nak sampai seru untuk KOMITED dengan blog. haha.


Dari masa ke semasa, ena akan tambah sendiri juga tutorial2 dari entry blog ena sendiri.


Tutorial dari Sahabat2 Blogger Ena:











Tutorial dari Blog Ena:








Tips dari Blog Ena:




Semoga bermanfaat..ena akan tanbah info dari masa ke masa ye;)

have a nice day ahead

happy blogging!


Wednesday, 5 August 2015

Tips Cara Langsaikan Hutang Kereta dan PTPTN

16:31 0 Comments

Assalamualaikum


PEMBERAT HIDUP.

Mula2 tahu n jumpe  word ni, ena tak faham juga..bunyi nya mcm pelik.pon ada.

Actually...ni adalah TAJUK BUKU. Ada dlm koleksi buku ena juga.




Nak tahu apa itu pemberat hidup?

Ia bermaksud HUTANG dan DOSA2 yg telah kita lakukan.



Ibarat lori yang sarat membawa muatan balak MENDAKI BUKIT,
Begitulah kehidupan kita yang dibebani PEMBERAT HIDUP.


Jikalau TIDAK diambil peduli,
Tidak BERNIAT untuk menghapuskan dan
Seterusnya tidak memulakan LANGKAH untuk menghapuskan 2 pemberat hidup,
Rasailah hidup yang BERAT DAN PENUH KESENGSARAAN


*****

Dalam entry ni ena nak share mengenai HUTANG.


Kita mesti ada NIAT untuk langsaikan hutang..tak baik kita saje2 biarkan je dengan harapan organisasi atau orang yg kita hutang tu terlupa.

NIAT serta BERUSAHA untuk langsaikan...Allah kan Maha Memudahkan.



Sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah bermaksud:

"Sesiapa yang berhutang dengan niat untuk membayar balik, Allah akan membayarkan. Tetapi, jika sesiapa berhutang dengan niat menyeleweng, Allah akan musnahkan harta bendanya."



"Demi jiwaku yang ada di tangan-Nya, seandainya ada seorang laki-laki terbunuh di jalan Allah, kemudian ia dihidupkan lagi, lalu terbunuh lagi, kemudian dihidupkan lagi, sedang ia memiliki HUTANG, sungguh ia tidak akan masuk syurga sampai hutangnya dibayarkan."
(HR: An-Nasa'i, hadis bersifat hasan)



"semua dosa orang yang mati syahid diampuni, kecuali HUTANG" (HR: Muslim)



"Roh seseorang mukmin itu tergantung yakni di halang daripada tempat yang mulia dengan sebab HUTANGnya sehinggalah hutang itu dijelaskan."
(HR: At-Tirmizi dan Ibnu Majah)







Contoh zaman sekarang hampir semua anak muda yang baru grad ada hutang BELAJAR..tak kira lah PTPTN, MARA, JPA atau lain2.


Tadi terbaca satu artikel di The Vocket mengenai hutang . Menurut artikel itu, bala/kesempitan dan kesusahan yg menimpa diri,keluarga dan negara kita harini ada kaitan dengan keberkatan hidup dan hutang. Mana taknya, hutang ptptn buat senyap je tak mahu bayar..tapi dpt beli kereta, rumah dan gadjet canggih2 yang harga ribu riban kan..padahal keutaamaan adalah LANGSAIKAN HUTANG DAHULU.

Secara jujur, ena jadi SENTAPP!

sgt!


CARA KAMI LANGSAIKAN HUTANG

Hutang PTPTN


Alhmdulillah..lepas grad degree itu hari, ena memohon beberapa yayasan dan badan NGO yang menawarkan pembayaran balik PTPTN kepada graduan yang LAYAK.



ala...google je.. banyak tau badan2 yang nak bantu.kita kita kene USAHA sikit la dengan cara MEMOHON.



alhmdulillah, ena LULUS interview dari salah satu yayasan di Malaysia untuk menanggung pembayaran BALIK loan ptptn ena..syukurlah..walaupun yayasan tersebut tak DERMAKAN ena rm 2.6 billion ( hehe) , RM21k yg mereka bayarkan tu pon dah cukup banyak untuk ena..


Syukur alhmdulillah..dari 38k + total pinjaman, kini baki ptptn ada  dalam 7k+ je lagi.


Bulan ni ena dan suami dah start main kutu khas...iaitu ena join Kutu langsai ptptn..dan suami pula join Kutu bayar insurance kereta untuk tahun depan.

Kami memilih untuk membayar hutang dengan cara MAIN KUTU.

Sebab cara ni je yg boleh pastikan kami KONSISTEN menyimpan duit;)


Hutang Kereta


Untuk hutang kereta ni, dah hampir setahun kami praktis BAYAR ansuran bulanan LEBIH dari yang sepatutnya.

tak dela banyak sangat pon..LEBIH TU dalam rm100 je. tapi sekurang-kurangnya baki lebih cepat la BERKURANG kan. jimat tahun pembayaran insyaALLAH


selamat beramal;)

till then:




P/s:

KLIK SINI
KLIK SINI
KLIK SINI
untuk 111 Tips Kaya Rezeki Melimpah Ruah dan Tips Bebas Hutang!




Thursday, 18 June 2015

Ibu Hamil dan Menyusukan Anak Juga Boleh Puasa Penuh!

14:18 0 Comments

Assalamualaikum 
Bismillah..
masyaALLAH terujanya ena Ramadhan tahun ni.


Rindu sangat dah dengan ramadhan..walaupun terasa baru je ramadhan tahun lepas..hehe


Dah 3 tahun ena berjaya PUASA PENUH , 30 hari sebulan...alhmdulillah, nikmat yang Allah berikan dan kekuatan yang Allah pinjamkan pada ena padahal:


  • Tahun 2012- berpuasa dan hamil 7 bulan

  • Tahun 2013- berpuasa dan menyusukan aeisya 8 bulan

  • Tahun 2014- berpuasa dan menyusukan aeisya 20 bulan ( 1 tahun 8 bulan)

  • dan tahun ini , 2015, ena bakal berpuasa PENUH juga ( insyaALLAH..doa ni.hehe..tolong doakan sama ye..) - berpuasa dan hamil 6 bulan serta menyusukan aeisya 2 tahun 9 bulan!


Ena bersungguh-sungguh nekad nak berpuasa juga walaupun ada rukhsah ( kemudahan yang Allah kurniakan kepada orang tertentu yg dibolehkan berbuka puasa).. Suami dan keluarga tak yah cakap lah, selang sejam tanya ena ok ke..hihi.kalau tak ok, berbuka lah tak apa..alhmdulillah orang2 sekeliling yang sangat2 caring dan loving.hee.


Namun ena tak jadikan rukhsah itu satu alasan untuk ena tinggal puasa di bulan yg Mulia bulan Ramadhan. kerana bagi ena, puasa di bulan Ramadhan adalah SAMA SEKALI TIDAK SAMA dengan qadha' puasa di bulan2 lain..tak sama FEEL NYA.gittew...hee



"Kalau kamu tahu kelebihan Ramadhan nescaya kamu mahu sepanjang tahun adalah Ramadhan.." Maksud Hadith

tapiiiii tidak juga membahayakan diri dengan MEMAKSA DIRI untuk berpuasa padahal tidak mampu. kita kenal diri kita kan. masing2 kenal diri dan tahap kemampuan diri masing2. Allah tak suka orang2 yang zalim atau meletakkan sesuatu bukan di tempatnya..mudah cakap, orang yang suka membinasakan atau merosakkan diri sendiri.


'dan jangan kamu membunuh diri kamu (an -nissa' 4:29)
'dan jangan kamu mencampakkan diri ke dalam kebinasaan (al baqarah 2: 195)


Meh ena kongsikan tips bagaimana ena boleh puasa penuh lagi BERTENAGA semasa hamil dan menyusukan.. ( yela, time hamil dan menyusukan anak, takde datang bulan kan..kalau yang datang bulan tu...ABC- allah bagi cuti..so silalah 'bercuti' dari berpuasa ye;)



Tips Berpuasa Untuk Ibu Hamil dan Menyusukan Anak


Mindset



Ketika Hamil dan menyusukan anak, ena memang TAK PERNAH  PUASA pada bulan2 sebelum Ramadhan iaitu Rejab dan Syaaban. pernah dengar kan, tips utk berpuasa Ramadhan ialah melatih diri berpuasa pada bulan rejab dan syaaban dulu. Maklumlah ena tak tinggal puasa kan, tu yang liat sikit nak puasa tu ( ni tak bagus ni..sila jangan tiru..boleh je nak puasa sunat kannn..)


tapi ena katakan pada diri, insyaALLAH ena KUAT dan boleh berpuasa seperti orang2 lain malah lebih BERTENAGA lagi ketika Ramadhan. Ena tak pernah meragui kekuatan yang Allah kurniakan pada diri ena dan setiap wanita. 

Kata-kata positif ni sedikit sebanyak menyuntik semangat dan KEKUATAN luar biasa dalam diri ena. dan memang benar , APA YANG KITA FIKIR ITU LAH YANG KITA TARIK BERLAKU KEPADA KITA.


Jangan fikir penat atau lapar. bila terasa lapar ..ingat bali mereka yang diuji sepanjang tahun tidak mendapat makanan yang berkhasiat seprti orang2 di Somalia atau negara2 yang sedang berlaku peperangan. 


Banyak istirehat




Bukanlah bermakna selepas subuh, kita tidur je sehingga waktu magrib. Ena masih melakukan kerja2 rumah, masak, basuh baju, uruskan anak malah boleh bisnes lagi MENJANA INCOME dari rumah.


Banyakkan istirehat bermaksud, jangan PAKSA DIRI buat kerja2 yang memenatkan..contohnya bagi surirumah, aktiviti mengemas rumah, mengemop, mencuci toilet dan basuh baju boleh dilakukan pada waktu malam!  pandai2 la susun kerja2 seharian kita ye. Ingat, awak tu hamil/menyusukan anak dan sedang berpuasa;)


Tidur qailullah- tidur lah sekejap 30 minit sebelum zohor. tidur waktu ini dikatakan, 1 minit bersamaan 1 jam!..sunnah tau..dan antara khasiat qailullah ialah mudah untuk bangun bertahajud. cubalah!



Bagi yang bekerja pula, ena sarankan, gunakan waktu 'coffee break' untuk ke surau menunaikan solat dhuha ..insyaALLAH badan akan 'reenergize' semula. pada waktu lunch pula, selepas solat zohor, baring la kejap di surau..tidur sekejap, tak perlu lama..dalam 20 minit pon ok dah.


Sebelah petang pula, dalam jam 3 petang, pergi la toilet untuk mencuci muka. insyaALLAH anda akan terasa lebih segar. 


Pemilihan Nutrisi dan Pemakanan yang Baik dan Betul



Part ni paling kritikal sekali. Nutrisi yang betul dan berkhasiat memberi IMPAK BESAR kepada performance ibu hamil dan menyusukan anak ketika siang hari di bulan Ramadhan.


Ingat, jangan sesekali skip sahur ye.


“Pembeza antara puasa kita dan puasa Ahli Kitab adalah makan sahur”. (Riwayat Muslim).

“Bersahurlah, sesungguhnya pada sahur itu ada keberkatan”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)


So tak mahu malas2, wajibkan diri bangun dinihari (waktu sahur) untuk mengamalkan dan menghidupkan sunnah sambil menyediakan badan kita dengan nutrisi yang baik dan lengkap untuk kesihatan anak dalam kandungan dan juga anak yang disusukan.


Waktu sahur, ambillah makanan yang memberi tenaga yang berpanjangan sehingga berbuka.



Pakar dan kaunselor penyusuan badan, Jennifer Hor, menyarankan makanan yang mempunyai indeks glicemik (glycemic index - GI) yang rendah. GI ialah unit pengiraan bagi kesan karbohidrat pada tahap gula dalam darah


Karbohidrat yang terurai dengan cepat semasa penghadaman mempunyai GI yang tinggi manakala karbohidrat yang terurai lebih lambat dan melepaskan glukosa secara beransur-ansur ke dalam darah mempunyai GI yang rendah. Makanan yang rendah GI termasuk banyak jenis sayur-sayuran dan kekacang, kacang pis, mi dan nasi. 


Makanan yang GI rendah ni sangat amatlah sesuai untuk mereka yang mengidap diabetes atau ibu hamil yang ada history ahli keluarga mengidap diabetes. so better prevent awal2.


Ena kongsikan suplimen penting yang wajib di ambil oleh setiap ibu hamil dan menyusukan anak di bulan Puasa.




Ena memilih suplimen Energizing Soy Protein sebagai sumber tenaga berpanjangan di bulan puasa. 




Siap ada kajian tau. PD terbukti mengekalkan kandungan elektrolit dalam badan di sepanjang hari berpuasa. 


Jangan terliur plak ye.. hehe..rasa oren sebenar, tanpa perisa, perasa dan pewarna tiruan!




Meal shakes merupakan suplimen yang tinggi fiber yang membantu ibu hamil dan menyusukan anak mnegekalkan tenaga di tahap optimum sepanjang berpuasa.



Bukan ena sorang je tau yang hamil dan menyusukan anak tapi KEKAL BERTENAGA ketika berpuasa. jom layan video ni. pengakuan ikhlas dari seorang pengamal suplimen shaklee ketika hamil.. ternyata kehamilan keempat beliau ni BERBEZA  dari 3 orang kakak abangnya.





KLIK SINI untuk lebih testimoni KEKAL BERTENAGA berpuasa di bulan Ramadhan

Hubungi ena untuk konsultasi pengambilan suplimen kekal BERTENAGA di bulan puasa.

till then ;)

Your Health and Beauty Consultant:
013 357 3153
013 357 3153
013 357 3153
013 357 3153
013 357 3153


Wednesday, 22 October 2014

Tips: Kegilaan 'Blogwalking'

03:51 0 Comments
Bismillah, Assalamualaikum sahabat syurga ena
Apa khabar?


Pernah dengar perkataan ini? BLOGWALKING - ena baru je reti berblog ni..baru sangat2.. kalau tengok blog ni ditubuhkan since tahun lepas..tapi masyaAllah tak ada hati langsung nak bukak apatah lagi updates blog. kalau tak percaya boleh la tengok history blog ni..hihi..

tapi,

Sejak akhir2 ini dah menjadi kegilaan plak singgah menyinggah ke blog lain selepas membuat sedikit kajian mengenai kepentingan blogwalking dan tips blogging di beberapa blog antaranya:

  1. Hafizrahim.com
  2. Hasrolhassan.com
  3. Hanifidrus.blogspot.com
Ini semua salah my mentor la Master Nadiah Suhaidi .. Dia yang memulakan segalanya..Dia yang bertanggungjawab mencetuskan 'kegilaan' ini. hihihi...dari blog yang hambar, bertukar jadi ceria dan informatif. Uniknya, ena belajar step by step bina blog sehinggalah cara nak naikkan ranking di carian google hanya melalui medium ONLINE iaitu wassap. 

Di malam yang hening ni, inilah antara blog2 yang telah berjaya di blogwaking kan. maaf bahasa baru agaknya ni.hihi

  1. Blogger terkenal redmummy.com
  2. Rahsia surah Al waqiah dari kakjah.com
  3. Cara pastikan post keluar di Newsfeed oleh firdausazizi.my
  4. Kenapa saya belajar blog dan pinggirkan Fb oleh firdausazizi.my
  5. kisah blogwalking cikgu ieta di blogieta.com
  6. segmen naikkan follower by wawaabbdulhadi.blogspot.com
  7. Otai Copy writer Aqif azizan dan nasihatniaga.com
  8. 'Buat Bisnes Online Tapi Belum Ada Blog Atau Website? Anda Dalam Bahaya!' ditulis oleh firdaus azizi.
  9. Suffian Salahuddin, Safuan Borhan, Raja Kamil
  10. kebakaran di kilang emas http://iskandarx.com/
  11. Doa pengampunan dosa sebelum tidur di blog otai Copy writing aqifazizan.com
  12. tips blogwalking http://diaryofmuhammad.com


Apa yang bestnya blogwalking ialah ILMU yang dicedok dari blog2 yang kita lawati. MasyaAllah benarlah zaman sekarang semua di hujung jadi. Lambakan ilmu2 akademik, resepi memasak, ilmu rumahtangga, ibubapaan, kesihatan, bisnes dan juga agama boleh ditimba hanya dengan menaip di carian2 seperti google. 


SERONOKKKK sangat..selain dapat ilmu, dapat ukhuwah juga!

Your Shaklee Independent Distributor,

ID: 960982
Call/sms/whatsapp: 013-357 3153
email: aeinnamusa@gmail.com
COD area: BB Bangi dan sekitar

Saturday, 1 August 2015

Hilang 125 kg dalam 18 bulan!

02:20 0 Comments



Turun 125 kg dalam 18 bulan?


Mungkin anda tidak hairan sangat jika anda bukan berstatus Mega-Obes seperti saya.

Ok.


Apa kata, kalau saya kongsikan rekod 6 bulan pertama saya berjaya turunkan 60kg? Mungkin anda berminat untuk terus membaca..."



Saya Aizat Razak, berumur 31 tahun. Tanpa disedari, leka dalam kesibukan kerja, makan, minum, lepak tengah malam dan tidak membuat sebarang aktiviti yang mengeluarkan peluh, berat semakin bertambah sehingga 220kg dan makin banyak kesulitan yang dihadapi. Antaranya, tali pinggang kereta sudah semakin ketat, nak pilih kerusi di restoran untuk makan pun semakin susah, naik tangga penat, dan kalau naik flight atau bas pasti tidak muat, sedangkan saya suka melancong ke sana sini. Paling penting, bila mahu solat, kena solat duduk sebab susah nak duduk dan bangun.



“Dah takdir aku macam ini, nak buat macam mana lagi?” “Bukannya aku minta dilahirkan gemuk” “Apa yang penting adalah dalaman seseorang, bukannya penampilan luaran”



Entah berapa kali saya pujuk hati saya dengan ayat-ayat di atas.



Tetapi mama tak jemu-jemu memberi nasihat untuk berubah. Sehinggakan pada sekitar November 2013, nasihat mama agak berlainan. Kedengaran mama seperti merajuk dengan saya.



“Berubahlah Aizat. Kalau Aizat masih tak sihat macam sekarang ini, siapa nak jaga Aizat bila mama dah tiada nanti?”



Darah saya berderau. Langsung saya terdiam tanpa kata-kata. Seharian saya mengulang-ulang kata-kata mama dalam kepala.



Apa yang membuatkan saya terdiam bukanlah kerana saya buntu mencari siapa yang akan menjaga saya apabila mama sudah tiada nanti. Tetapi saya buntu memikirkan – bagaimana dan bila saya dapat membalas jasa mama kalau mama pergi dahulu?



“Ya Allah, izinkanlah aku berbakti kepada mamaku sebelum Kau panggilnya buat selama-lamanya. Berilah aku peluang untuk menjaga mamaku sebagaimana dia menjagaku sejak kecil.”



Saya nekad.


Saya perlu berubah. 1 Januari 2014 adalah tarikh terbaik untuk saya mulakan gaya hidup baru.



Azam tahun baru saya semakin serius apabila saya melihat program terbaru @kevinzahri – Jom Kurus 1Malaysia 2014 (JK1M) siri yang pertama. Pucuk dicita ulam mendatang. Yuran program yang mampu bayar. Ada pula kawasan berhampiran dari rumah. Kebetulan pula duit ada lebih sedikit di bank.



Latar belakang jurulatih-jurulatih program JK1M pun sangat mengagumkan. Di Bandar Baru Bangi (kawasan rumah saya), jurulatih tersebut mempunyai Ijazah Sarjana dalam Sains Sukan. Coach Aizzat Adnan namanya.. Semuanya bermula dengan #jk1m… ia mengubah kehidupan saya 360 darjah.



Alhamdulillah selepas setahun setengah saya mencapai misi saya #misibawah 100kg dan ini hasil penurunan saya.



Jan 2014 – Jun 2014 = 220kg ke 160kg (Penurunan 60kg)
Julai 2014 – Dis 2014 = 160kg ke 138kg (Penurunan 22kg)
Jan 2015 – Mac 2015 = 138kg ke 128kg (Penurunan 10kg)
April 2015 – Jun 2015 = 128kg ke 95kg (Penurunan 33kg)




"OK, Sebelum saya kongsikan tip-tip apa yang saya lakukan untuk 6 bulan pertama, maybe this is my very golden tips untuk anda. Perasan kan pada period kedua dan ketiga, saya alami penurunan yang SIPUT sekali? Hati-hati....itu fasa plateu namanya. Boleh bikin hati resah dan gundah gelana dan boleh bikin kita tewas di pertengahan jalan. 


Ini tips.




1. Tukar pelan pemakanan yang baru yang bersesuaian dengan berat badan kita yang baru. Jika masih mengamalkan pelan pemakanan lama tanpa ada ubahsuai, walaupon pelan tersebut juga adalah pelan diet sihat, maka plateau akan mudah mendampingi kita.



2. Tingkatkan dan pelbagaikan latihan dari segi durasi latihan ataupun intensity latihan. Sebagai contoh, gabungkan ‘resistance training’ atau bahasa mudahnya weight training dan juga cardio training.



Itu tip-tip bagi stage plateu untuk mereka yang sudah sampai ke fasa itu. Bagi mereka yang baru bermula, seperti yang dijanjikan ini yang saya amalkan untuk 6 bulan pertama yang menyebabkan saya hilang 60kg.



Fasa Permulaan:




1. Set objektif mengapa mahu ubah.. Mahu kurus dalam jangka masa pendek atau panjang. Nasihat saya ubah untuk jangka masa panjang sebab kalau jangka masa pendek, potensi untuk kita membesar semula sangat besar.



2. Cara sebab utama mengapa kita mahu berubah. Caranya mudah, pasti kita mahu berubah untuk kebaikkan diri kita sendiri dan untuk yang menyanyangi kita



3. Cari cara yang sesuai untuk kita berubah. Ada yang boleh bergerak sendiri, ada juga yang perlu berkumpulan.



4. Fahami konsep ‘lose weight’ iaitu 70% pemakanan dan 30% pada senaman.



5. Fahami ilmu diet dan sesuaikan dengan diri kita supaya kita selesa dan suka dengan diet itu.



Fasa Tindakan:



Sesudah selesai menetapkan apa yang perlu pada fasa permulaan, ini tip-tip yang dinantikan.. Apa amalan saya sehingga boleh kurangkan 60kg dalam masa 6 bulan. Boleh diamalkan tetapi perlu faham, jumlah penurunan berbeza berdasarkan kondisi badan setiap individu.



Untuk fasa 6 bulan pertama, mental perlu kuat kerana kita mahu ubah tabiat pemakan kita supaya badan kita selesa dengan menu sihat kita. Ini 10 tip untuk anda



1. Minum air putih.

Minum air sekurang-kurang 4L sehari. Amalan saya 2L sepanjang pagi ke tengahhari dan bakinya bermula selepas makan tengah hari sehingga 6.30 petang. (jangan minum banyak malam-malam nanti tidur tak cukup sebab kena bangun dan buang air kecil)



2. Kurangkan Gula, Garam dan Minyak

Mulakan dengan mengurangkan jumlah pengambilan gula, garam dan minyak dalam masakan. Untuk saya, saya memang buang terus gula dan hanya secubit garam dalam masakan dan menggunakan minyak zaitun dengan kuantiti sedikit dalam masakan.



3. Kurangkan pengambilan karbo.

Setiap hari saya hanya makan 2 keping roti whole meal bagi menggantikan nasi ketika pagi bagi penggunaan tenaga sepanjang hari. Sebenarnya tidak kisah apa jua jenis carbs, tetapi mesti ada carbs dan kuantiti yang kecil. Bak Kata Kevin Zahri. Nasi segenggam.



4. Sarapan yang sihat

Saya amalkan sarapan saya dengan dua biji telur putih (rebus atau setengah masak, salad, dan roti.

5. Minum Teh Hijau

Amalkan pengambilan teh hijau tanpa gula ketika pagi. Teh hijau dapat meningkatkan metabolism dalam badan kita.



6. Menu makan tengah hari dan malam yang sihat

Amalan menu saya sepanjang 6 bulan adalah gabungan protein (ayam/ikan) yang dibakar/kukus/sup (make sure less oil ya) bersama sayur-sayuran (fibre) seperti broccoli, tomato, lobak dan apa jua jenis salad yang dikukus atau direbus atau masak air.



7. Snack sampingan –

 2 biji Epal hijau pada jam 10 pagi dan 4 petang

8. Senaman,

saya hanya lakukan 3 kali seminggu sahaja. Fokus kepada senaman cardio terlebih dahulu seperti, berjalan laju, berbasikal di gym dan libatkan diri pada pelbagai aktiviti sampingan seperti futsal, dodgeball dan jenis senaman yang pelbagai.



9. Untuk mereka yang overweight seperti saya, saya sarankan basikal di gym dahulu atau berjalan-jalan mengikut kemampuan kita. Jangan push, lakukan secara perlahan-lahan dan biarkan badan kita berkenalan dengan stamina dan lama kelamaan stamina badan kita sendiri akan meningkat naik dan kita akan lakukan dengan lebih laju dan lama. Insyallah



10. Ada ambil supplement?


Sejujurnya usaha saya sepanjang setahun setengah ini 99.95% adalah secara natural iaitu gabungan pemakanan dan senaman. Kenapa bukan 100% sebab jujurnya 0.05% peratus itu datangnya dari cubaan mengambil supplement seperti fat burner.


Tipu lah kalau saya tidak teringin macam-macam seperti mana yang orang lain dan saya makan sebelum ini. Saya ini peminat dessert. Pantang nampak.. pejam mata je habis. heheh jadi apa yang saya buat, kalau betul-betul teringin akan saya makan satu sudu kecil sahaja buat cukup syarat. Lebihnya saya beri pada kawan ataupun keluarga. Jadi, kita boleh makan apa sahaja yang diingini, tetapi portion / kuantiti itu perlu di jaga.



Awalnya memang saya menjaga pemakanan saya dengan ketat. Tapi apabila kita berjaya mengaktifkan diri kita dengan melakukan senaman, ini sedikit sebanyak saya melonggarkan sedikit amalan diet saya dan mula mengambil pemakanan yang seimbang.



Pesan saya, tiada yang boleh mengubah diri kita sendiri selain diri kita sendiri. Percaya pada diri dan insyallah kita boleh lakukan. Tip akhir, jauhi mereka yang merperkotak katikan semangat kita, lihat secara positif dan cabar diri untuk buktikan yang kita bukan main-main.


 INI SERIUS!....




Paling-paling akhir, sambil berusaha, teruslah berdoa dan sentiasa mohon untuk dipermudahkan dan diberikan kekuatan untuk kita lalui perjalanan ini. Amin..



Harapan saya, saya berharap saya dapat pula membantu mereka melawan obesiti ini. Insyallah. Follow FB saya sekiranya mahukan tips yang dapat memotivasikan anda.




Saya berasa bersyukur kerana dapat membahagiakan keluarga saya. Meminjam kata-kata Penulis Prolifik Bahruddin Bekri, “Membahagiakan ibu bapa itu, adalah bahagia yang sesungguhnya. Bahagiakanlah mereka melalui usaha, dan doa, kerana dalam banyak-banyak manusia, doa kita sebagai anak adalah antara doa yang akan terus sampai kepada mereka, walaupun di alam mana mereka berada.” Alhamdulillah.



PENUTUPNYA, REMEMBER “No Pain No gain. Pain is temporary, pride is forever.”

hubungi ena untuk konsultasi PENURUNAN BERAT BADAN dengan cara selamat dan semulajadi dengan rangkaian suplimen shaklee 


Your health consultant:


013 357 3153
013 357 3153
013 357 3153

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.