Follow Us @aeinnamusa

follow my instagram

Total Pageviews

Showing posts with label self affirmation. Show all posts
Showing posts with label self affirmation. Show all posts

Wednesday, 21 August 2019

Tips Mudah Untuk Melakukan Perubahan

13:27 13 Comments
Tips Mudah Untuk Melakukan Perubahan | Assalamualaikum.





Do this minimum twice per day, our life will totally change!

Ramai yang bergelut dengan diri sendiri bila nak berubah buat sesuatu yang lebih baik. Bergelut dengan perasaan takut dan tak yakin.

Lebih pilu lagi ramai juga yang tak sedar, mereka sendiri yang setkan minda supaya menarik perkara yang mereka tak nak. Sound funny­čśÉ tapi it really happen termasuk lah saya sendiri, seriously.





Ena belajar satu ilmu ni di mana kita boleh latih diri kita untuk menarik only the best things happen dalam life kita. Sound interesting­čĄę

Bare in mind, ia tak lah berlaku dalam sehari-  its a process. Kita perlu sanggup laburkan komitmen untuk konsisten BUAT.





Mudah sangat caranya adalah buat SELF-AFFIRMATIONS!

1) Ambil satu pen dan kertas

2) Tuliskan apa/siapa kita nak jadi ( contoh pada gambar)

3) Lepas dah siap tulis, bernafas secara  fitrah iaitu tarik nafas dalam-dalam (sambil kembungkan perut) dan hembus pelan-pelan (sambil kempiskan perut)

4) Bernafas secara fitrah meningkatkan fungsi otak dan hati kita lebih tenang, then baru boleh ke next step iaitu BACA list tu  setiap hari especially malam sebelum tidur  dan pagi sebelum subuh (atau selepas solat subuh). Sebaiknya baca depan cermin so setiap kata kata yang kita ucap akan terpantul pada diri sendiri.

5) Ulang setiap hari selama 7 hari. Kalau dah berjaya,extend lagi rutin ni sehingga 21 hari, kemudian 44 hari dan 90 hari.  InsyaAllah bila dah buat selama 90 hari, susah dah nak tinggal dan boleh hafal dah, tak perlu tengok list lagi.





Self- affirmation ni pengukuhan kepada diri sendiri. Ia juga akan aktifkan RAS iaitu recticular activating system dalam otak kita yang  yang berfungsi menyimpan memory yang pernah berlaku dan segala apa yang kita perfengar/pertontonkan (yang kita lihat, baca,fikir, bayangkan).

RAS ni kan dia tak boleh nak beza apa yang kita sebut/bayangkan tu adakah benar2 berlaku atau sebaliknya. Dia pakai tangkap muat semua sama, dia kira REAL hehe. So ini satu kelebihan yang kita tak sedar selama ni, now dah boleh FEEL dan VISUALIZE what ever we want to attract into urr life, consistently .FAKE it until it REAL. 





Ritual ni akan transfom kita to a new person bilamana minda kita slowly akan menarik apa yang kita sebutkan dan later on InsyaAllah InsyaAllah benar benar berlaku dalam kehidupan kita. Have faith!

Ena pon tengah cari semangat dan mohon doa supaya kita sama-sama faot konsisten buat self affirmation ni sampai lah day 90.





#share pada kelurga dan kawan-kawan yang kita sayang

Aeinna Musa
Nak Jadi Orang Paling Bahagia

Saturday, 1 September 2018

Kata Kata Positif Setiap Pagi Untuk Transformasi Diri

09:34 3 Comments
Kata Kata Positif Setiap Pagi Untuk Transformasi Diri | Assalamualaikum. Salam sejahtera. Apa Khabar harini?


Eh, Macam pelik pula bunyi tajuk dalam Bahasa Melayu ye. hehe


Apa apa pun, ena nak ajak kita semua untuk dengarkan video Kata Kata Positif Setiap Pagi Untuk Transformasi Diri  yang ena ambil dari youtube. Ena baru hari pertama dengar video 'positive affirmation' ni  harini, fuhh memang rasa lain macam aura dia.

Berkobar2 bak hang hihi


Bukan aura apa lah. Sebenarnya bila kita perdengarkan kata kata yang baik dan positif pada diri sendiri, satu kuasa (energy) yang positive sedang ter 'install' dalam minda dan diri kita. Sebab tu kita akan dapat rasa semangat luar biasa untuk mulakan hari. So sangat sangat bagus di amalkan se awal pagi yang mungkin ye






Haaa amacam?  dah dengar kan?

Boleh kongsikan ta k apa feeling uol lepas dengar;)


DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.