Follow Us @aeinnamusa

follow my instagram

Total Pageviews

Showing posts with label Tutorial. Show all posts
Showing posts with label Tutorial. Show all posts

Thursday, 5 October 2017

Tutorial: Cara Nak Elak Orang Copy Post/ Entry Kita

10:25 0 Comments


Tutorial: Cara Nak Elak Orang Copy Post/ Entry Kita



Cara Nak Elak Orang Copy Post/ Entry Kita





 Tutorial: Cara Nak Elak Orang Copy Post/ Entry Kita | Assalamualaikum sini kekna share tutorial untuk kita Elak Orang Copy Post/ Entry Kita. Senang sangat:


Klik LAYOUT di dashboard blogger > klik ADD A GADGET > klik HTML/JAVASCRIPT gadget > pastu copy je CODE di bawah dan paste di 'CONTENT' > jangan lupa klik SAVE!





script src='demo-to-prevent-copy-paste-on-blogger_files/googleapis.js'></script> <script type='text/javascript'> if (typeof document.onselectstart!="undefined" ) { document.onselectstart=new Function ("return false" ); } else { document.onmousedown=new Function ("return false" ); document.onmouseup=new Function ("return true" ); } </script>


Tadaa, siap!

uol yang dah cuba, cer komen sikit menjadi tak?





Wednesday, 11 November 2015

Tips SEO : Cara Mudah Letakkan Link Tajuk Entri di Akhir Entri Secara Automatik

20:42 8 Comments
Assalamualaikum


Antara tips SEO yang biasa digunakan di kebanyakkan blogger adalah meletakkan URL di akhir setiap entri blog.



Link tajuk entri keluar secara automatik pada setiap post.



Cara traditional atau cara biasa adalah menaip semula tajuk entri dan linkkan secara manual .


Meh ena tunjukkan cara mudah nak letak link tajuk entri di setiap entri secara automatik atau tanpa menaip nya semula.


STEP 1


klik DASHBOARD >> TEMPLATE >> EDIT HTML >>   (klik cursor dalam template html dan tekan keypad 'ctrl' dan 'F' secara serentak) taip/copy je  '<data:post.body/>' kemudian paste di dalam kotak search pada template html .


STEP 2


Copy & Paste kod di bawah selepas word  ....photo floats -->


Terima kasih kerana membaca <a expr:href='data:post.href' expr:title='data:post.title'><data:post.title/></a>.



Follow Step 1 and 2 ye.


Klik PREVIEW TEMPLATE, bila dah puas hati, boleh lah SAVE TEMPLATE ye


kalau jadi, sila lah letak link pada komen dan jemput share untuk manfaat kawan-kawan blogger lain.

dan kalau tak jadi, tinggalkan komen juga . Kita sama-sama buat trouble shoot;)



Selamat mencuba!





Monday, 9 November 2015

21 FB Group Blogger, Untuk Ping Entry Anda!

13:26 0 Comments

Assalamualaikum

Ena kongsikan 21 facebook group yang ena selalu singgah untuk tepek entry blog ena;)

sila join group2 di bawah ni ye:





  1. BLOGGER ZONE
  2. KELAB BLOGGER
  3. KAWAN BLOGGER
  4. BLOGGER KAMPUNG
  5. KELAB BLOGGER SAHABAT QUE
  6. BLOGGER 1 MALAYSIA
  7. BLOGGER TERHEBAD
  8. BLOGGER PING
  9. KELAB BLOGGER WILCHA
  10. MR. AND MRS BLOGGIE
  11. GENG BLOGGER GEDEK
  12. BLOGGING PARADISE
  13. DENAIHATI NETWORK
  14. KELAB BLOGGER BELIA
  15. KELAB BLOGGER ENCIK TITAN
  16. KELAB BLOGGER EMAS PUTIH
  17. KELAB BLOGGER MALAYA
  18. BLOGGER MELAYU
  19. BLOGGERS MALAYSIA
  20. EX-TREAM BLOGGER
  21. BLOGGING CIRCLE

Sunday, 8 November 2015

Tips : Cara Back up Conversation di Whatsapp

19:13 2 Comments
Assalamualaikum


Sebagai seorang usahawan online, perkara biasa kita sering hadir kelas2 online di whatsapp kan.
Jadi, ena nak kongsi cara bagaimana kita boleh simpan ilmu2 dari kelas online di whatsapp ke email kita sendiri.


Untuk pengguna iphone, mudah saje, klik email di group info,klik email chat seperti di pada gambar bawah ni. Kemudian  follow je arahan seterusnya. mudah sangat.





Untuk pengguna  android pula, klik 3 titik di atas kanan ,  pilih MORE kemudian klik EMAIL CHAT. ikut je arahan seterusnya ye. LIhat contoh pada gambar di bawah.










mudah kan?



so tak perlu risau lagi conversation di whatsapp akan hilang macam tu je terutama ilmu-ilmu yang penting. Simpan je kat email, insyaALLAH bila2 masa kita boleh rujuk  balik.



semoga bermanfaat!


Tuesday, 27 October 2015

Tutorial : Cara Letak Page FB Di Blog

18:57 1 Comments
Assalamualaikum

bagi peniaga online , dah tentu nak letak link FB page masing-masing di blog kan. Meh ena tunjukkan caranya. Orang boleh like fb page anda directly tanpa perlu tinggalkan blog anda.

STEP #1

Dapatkan URL fb page anda seperti di bawah:

copy URL seperti di dalam arrow berwara merah

STEP #2



Kemudian paste URL fb pages anda di  SINI (rujuk gambar di bawah)

Setelah selesai set up di sini, klik GET CODE.


Ini Setting fb page ena yang di masukkan ke aeinnamusa.com


STEP #3


Copy kedua-dua link ini dan paste di html/javascript dan klik SAVE!


DASH BOARD/DESIGN >>  LAYOUT >> ADD GADGET >> HTML/JAVA SCRIPT


Copy kedua-dua code dan paste di html/javascript blog anda.

STEP #4


Preview dulu, kalau puas hati , boleh la SAVE ARRANGEMENT!

selamat mencuba!

kalau menjadi atau sebaliknya, tinggalkan komen di bawah ye.


have a nice day ahead!

Tutorial : Disable Right Click

16:32 0 Comments

Assalamualaikum


ena nak ajar cara nak selamatkan hasil kerja kita darpada di copy cat oleh mereka yang tidak bertanggungjawab;)

maksudnya, tak bagi orang copy anything dari blog kita. Ena pon google je cara ni,,dan ena dah try, memang menjadi. credits.

caranya mudah sangat-sangat:


klik DESIGN/DASHBOARD >> LAYOUT >> ADD GADGET >> HTML/JAVA SCRIPT


kemudian, masukkan code di bawah ni di bahagian CONTENT tetingkap html/javascript tu , kemudian klik SAVE.


Copy code kat bawah ni:





<script language="javascript">
<!--

//Disable right mouse click Script
//By RG
//source code,  http://aeinnamusa.com

var message="Terima kasih sudi singgah blog Ena;)do contact me (Aeinna Musa) for info/order 013 357 3153";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>






**tulisan merah atas tu, anda boleh tukar pada ayat sendiri ye

ok, dah berjaya buat tak?

nanti rupanya akan jadi macam gambar bawah ni:


Cara Elak entry blog di copy tanpa izin. Ruang title tu biar kosong je k.


selamat mencuba!

kalau tak berjaya atau berjaya buat, jemput la tinggalkan komen ye;)

Friday, 25 September 2015

Tutorial : Cara Masukkan Video Dari Youtube Ke Entry Blog

13:14 4 Comments
Assalamualaikum


Kali ni ena nak share cara masukkan video youtube ke entry blog


Mudah sangat,


Caranya:


Bukak website You Tube



kemudian follow step 1-4 seperti di gambar di bawah: 








Selepas step 4, 


KLIK DASHBOARD/DESIGN >> POST >> NEW POST


Kemudian sambung follow step 5-8 seperti di bawah:









Jangan lupa test jadi ke tak dengan cara klik 'Preview" tau (Step 8)


haa...macam mana? mudah kan?



lepas ni boleh la trauk video kesukaan dalam entry blog kita;)



Kalau jadi, share la link blog anda tu di bahagian komen, kalau tak jadi boleh tanya di ruang komen juga




Saturday, 22 August 2015

Tutorial: Letak Link Pada Word di Sidebar Blog

18:49 0 Comments




Assalamualaikum



Apa khabar semua pengunjung blog ena yang ena saya sayangi



Nak share ilmu untuk blogger iaitu CARA LETAK LINK PADA PERKATAAN DI SIDE BAR seperti gambar yang di atas ( dalam kotak merah tu..nampak tak uolss:)



ok,

Cara nya ialah KLIK:



DASHBOARD/DESIGN >> LAYOUT >>





>> PILIH HTML/JavaScript






Masukkan code di bawah di bahagian 'CONTENT' ( rujuk gambar di bawah)

<a href="URL LINK">WORDS KORANG</a>


word warna MERAH = link URL

word warna BIRU=Ayat atau perkataan yang kita nak display


**ena disable fungsi 'right klik di blog ena ni...so uols guna 'ctrl C' untuk copy ye**




kemudian, KLIK SAVE...


lepastu boleh drag je kedudukan LINK WORD di LAYOUT ikut suka kita nak letak kat mana;)


InsyaALLAH menjadi.try lah!


Kalau tak jadi , tinggalkan komen di bawah ye.


till then

semoga bermanfaat!

Friday, 21 August 2015

Tutorial: Cara Mudah Buat Jadual Dalam Blog Guna Tableizer

17:01 0 Comments

Assalamualaikum


Nak share lagi tutorial . Kali ni cara masukkan table atau jadual ke dalam entry blog.




Ena pon baru tahu tadi..hehehe...tu pon sebab terkedek2 nqk masukkan table supaya nampak lebih kemas seperti di entry ni...credit to Tn Hasrul Hassan..ilmu yang bermanfaat adalah ilmu yang disebarkan;)


Mudah je rupanya!


STEP #1 : Copy atau tulis dulu info yang nak dimasukkan dalam table di microsoft Excel.





STEP #2 : Copy semua info / maklumat dari excel dan 'paste' dalam kotak di laman website Tableizer


kemudian klik ' Tableize it!'




Lihat contoh di bawah:



STEP #3 : Satu paparan dalam bentuk html akan keluar.


Copy code html ni dan tampal di entry blog. ( sebelah 'compose')





STEP #4 : Tadaaa...begini lah rupa table anda bila dah published!




***

Semoga perkongsian yg sedikit ini memberi manfaat pada anda .


Till then,

Love u all!

Thursday, 20 August 2015

5 Tips Mudah Blogwalking

10:40 29 Comments
 Assalamualaikum

Ena nak kongsi 5 cara mudah blogwalking.


Blogwalking merupakan teknik yang BERKESAN untuk tambah traffic blog, tingkatkan follower mahupun untuk naikkan SEO.




Penting blogwalking ni terutama kepada pemilik -pemilik blogshop supaya blog kita berada di 10 carian utama di enjin2 carian internet seperti google etc.



Ok jom kita lihat apa tips2 nya.



#1- JOIN SEGMEN /GIVE AWAY



Tidak kisah la segmen blogwalking atau yg tidak berkaitan dengan blogwalking..kerana setiap blogger yang join segmen/GA memang digalakkan untuk singgah drop komen di blog2 peserta lain.



Biasa nya penganjur akan buat SENARAI PESERTA segmen/GA...haa..apa lagi, terjah la blog2 peserta dalam senarai ni.



Lagi bagus kalu kita rajin, kita lah jadi PENGANJUR segmen..galakkan blogger2 lain untuk join dengan cara share link entry segmen kita tu ketika blogwalking.



Contoh segmen yang ena join selepas raya baru2 ni, yang mana telah meningkatkan follower blog ena 



#2 - KLIK LINK BLOGGER DI BAHAGIAN KOMEN ENTRY



Singgah balas di blog blogger2 yang tinggalkan komen di blog kita.



Atau, semasa membaca entry di blog lain, lihat juga di bahagian komen dan klik link2 blogger yang dah tinggalkan komem fi entry yang sama.





Contoh komen2 yang ditinggalkan salah satu  entry blog ena


#3- PASANG WIDGET CHATBOX


Dari chatbox ni sama ada di blog kita atau blog orang lain, lihat juga blogger yang dah tinggalkan komen..boleh klik pada nama mereka dan singgah pula di blog2 mereka dan tinggalkan komen.



Untuk chat box di blog sendiri, JANGAN SOMBONG untuk singgah balas ke blog mereka balik...




Contoh chatbox di blog ena.ena akan buat singah balas di blog mereka balik



#4- KLIK PADA BLOGLIST


Cari bloglist  dan singgah di blog2 yang telah dilistkan oleh blogger.


Biasa ena akan singgah ke bloglist ena ni setiap 1-2 hari...dan ketika berada di blog mereka, ena akan cari bloglist mereka pula untuk ena singgah komen sambil meluaskan network; )





Contoh bloglist di blog ena....ena suka setkan supaya blog yang latest update akan berada di atas..so mudah untuk ena singgah blogwalking ke blog2 aktif.



# SENARAI BLOG DI READING LIST


Ada yang tak tahu mana nak cari senarai ni?

Klik je Dashboard/design  》 My Blogs


Nanti anda akan nampak senarai mcm kat bawah ni.


Ini ialah blog2 yang kita follow..so kita boleh tengok update mereka dari sini walaupum tak masukkan ke bloglist.


So apa lagi, klik la singgah;)

Jangan singgah je,WAJIB DROP KOMEN tau
.barulah google akan noticed kita;)




Contoh update dari blog2 yang ena follow



*****

Okie, itu saje tips blogwalking yang ena salu buat..alhmdulillah , selama 2 bulan lebih ni, peningkatan follower adalah lebih 100%..page view pon sama, meningkat berganda2..dari 2k kepada lebih 15k ..alhmdulillah.


Apa2 pon, berbalik pada diri kita..


Kene rajin dan KOMITED dalam menguruskan dan menghidupakan blog.


Kata guru blog ena, entry mesti 10 sehari...blogwalking 1000 sehari...im on my way.belom capai target lagi tapi ena percaya, blog2 femes skang dulu pon melalui fasa permulaan seperti ena juga

Gambateh!


Till then


Tq for reading..jemputla share jika anda rasa bermanfaat!



Your Certified Shaklee Product Consultant:
 Aeinna Musa / Kekna (0177172868)
Direct Wassap : http://KedaiVitaminBangiKajangPutrajaya.wasap.my atau http://Kekna.wasap.my
COD Kajang dan Bandar Baru Bangi serta sekitar
Pengeposan ke seluruh Malaysia





Tuesday, 18 August 2015

Tips: Rujukan Tutorial Buat Blogger

16:15 0 Comments

Assalamualaikum



Entry ni khas untuk ena 'compile' tutorial2 yang berguna untuk blogger terutama mereka yang menggunakan blogspot sebagai medium perkongsian.



Untuk rujukan ena juga ni, maklumlah ena baru je 3 bulan ni SERIUS blogging.. blog dah ada lama...tapi lama nauuu nak sampai seru untuk KOMITED dengan blog. haha.


Dari masa ke semasa, ena akan tambah sendiri juga tutorial2 dari entry blog ena sendiri.


Tutorial dari Sahabat2 Blogger Ena:











Tutorial dari Blog Ena:








Tips dari Blog Ena:




Semoga bermanfaat..ena akan tanbah info dari masa ke masa ye;)

have a nice day ahead

happy blogging!


Thursday, 13 August 2015

Tutorial: Cara Test Speed Website

05:58 8 Comments

Assalamualaikum

Hari ni ena nak share cara untuk test kelajuan website kita ( website speed test). Test ini akan menunjukkan masa yang di ambil oleh pengunjung blog untuk loading atau excess ke page kita.


Makin CEPAT makin BAGUS!


yela, kalau bertahun baru dapat loading page dah tentu pengunjung akan kuciwa dan terus je TUTUP website/ blog kita....haa kan dah rugi tu terutama blog2/ website bisnes.


Tutorial ni dah banyak kali ena jumpe , terbaru ena nampak Blogger Lyssa up entry mengenai ini..terdetik juga nk kongsi dengan pengunjung ena pula.


Uols yang nak cuba test WEBSITE SPEED masing2, klik je SINI k.


Mine is 5.21s..rujuk pic di atas....ok la tu kan..blog pon tak banyak sangat info lagi...blog yang bagus adalah blog yang informatif dan mempunyai TEST SPEED bawah 20s.


Semoga bermanfaat

Selamat mencuba!

Tuesday, 4 August 2015

Tips: Cara Meningkatkan Traffic Blog Dengan Cepat dan Mudah

01:44 0 Comments




Assalamualaikum

Tips / ilmu  ini ena ambil dari blogger Nick Nashram...


*****

Caranya mudah je.


 Cuba promosikan entri anda ke website yang boleh menambahkan backlink ke blog anda. Untuk blogger baru, memang berkesan.



 Kalau entri yang anda publish tu menarik, admin website tersebut akan pilih dan letak kat mana-mana bahagian dalam website tersebut. Banyak kali jugak entri aku dipublish. Satu entri aku dapat 5000 view. So,secara automatik, traffic juga akan meningkat.



Ini adalah website yang korang boleh cuba promosikan entri dalam blog. Caranya sangat mudah. Daftar guna akaun facebook je. Gerenti traffic naik. Nak masuk klik je kat website bawah ne :



Oh!Belog.com



Kartikel.com

Blogobo.com

CariMember.com




Tenkiu for sharing Nick.

*****


dan ini pula 6 laman Aggregator buatan Malaysia, kredit to Piratz:


Gengblogger

Kakikomplen Malaya

Blog Aggregator Berplatformkan Pligg

FeedMalaya

Blogged.MY

Innit Nuffnang



*****

Kalau rajin silalah auto promot kan entry2 blog kita di lama2 di atas.

auto tau..tak payah la nk ping satu2 entry kite kat media2 sosial;)


en apon belom cuba lagi..abadikan dulu kat sini, mudah nk rujuk di masa akan datang


Jom kita cuba!

Monday, 3 August 2015

Tutorial : Cara Hilangkan Klik Pada Setiap Gambar ( No Click Entry Picture)

23:13 0 Comments
Assalamualaikum


Kali ni ena nak share satu tutorial tips penting sangat buat peniaga peniaga online iaitu NO CLICK ENTRY PICTURE.



ena suka buat ni supaya orang lain tak de la suka2 dan mudah2 je nak view n save image dari gambar2 kita kan.



Yela, ena pon selalu ingatkan rakan niaga ena supaya LETAK WATERMARK pada setiap gambar yang dibuat sendiri sebelum uplod di mana2 media sosial.



Water mark pula, letak di tempat yang susah orang nk edit, terutama gambar product yang di snap cantik2 dan pengakuan TESTIMONI dari customer sendiri.


 Barulah prospek tengok pon lebih percaya dan  yakin pada kita sebagai seller..itu juga melambangkan KESUNGGUHAN dan KOMITMEN kita pada bisnes kita ..kalau ena, ena suka beli apa2 dari komited seller.terutama yang sungguh2 buat marketing.suka support depa..yang acuh tak acuh je memang tak menarik minat ena untuk membeli dari mereka;)



 uols macam tu tak?



Bukan apa, bab gambar tu, gambar kita kan ..dah tentu ia EKSKLUSIF untuk kita2 aje..betul ke betul.



ok jom lihat step by step tutorial SIMPLE dan MUDAH ni.


STEP #1




ni ena tunjukkan contoh dari entry yang ena dah PUBLISHED.

macam biasa:


KLIK DASHBOARD --> POSTS --> KLIK MANA2 TAJUK ENTRY YANG KITA NAK EDIT 

STEP #2




Klik pada gambar (1) , dan anda akan lihat word 'link' akan jadi highlight (2)



STEP #3




Klik word 'link' tersebut.


STEP #4



highlight pada word 'link' akan HILANG


STEP #5




klik UPDATE jika entry dah pernah published

atau

klik PUBLISH jika etry belom pernah publish

STEP #6






lastly, siap!!



klik  'view blog' kemudian cubalah KLIK GAMBAR tu..tak dapat kann




ok TIPS TAMBAHAN, sila lah siap2 guna PAPARAN YANG LEBIH BESAR untuk setiap gambar yang disertakan di blog anda. Supaya orang yang singgah ke blog kita akan tertarik. takde lah kene pakai kanta pulak nk baca shairng gambar2 product atau testimoni yang kta sertakan;)



ena suka guna saiz 'X_LARGE'  pada setiap gambar.




Sharing is caring:





share la jika anda rasa bermanfaat!

terima kasih dau keladi,
singgah lah lagi;)

Tutorial : Cara Delete Blog Blogspot dalam 6 Langkah Mudah

11:22 8 Comments

Assalamualaikum


smalam ada sahabat ena bertanya mengenai Cara Delete Blog Blogspot yang dah lama dia buat ( waktu belajar dulu-dulu


insyaALLAH harini ena akan kongsi tutorial untuk DELETE blog lama dalam 6 langkah mudah.

STEP #1




Bukak dashboard blogspot masing2

klik My Blogs

STEP #2



Pilih blog yang anda ingin DELETE

klik pada anak panah seperti dalm kotak merah di atas

STEP #3



Pilih 'settings'


STEP #4



KLik 'others'

STEP #5




klik 'delete blog'

STEP #6



lastly, klik 'delete This Blog'


***********


haa..mudah sangat2 kan.


;)

kongsikan pada sahabat anda. Boleh jadi ada sahabat kita diluar sana yang terkontang kanting mencari solusi untuk delete blog lama mereka;)

ilmu yang bermanfaat adalah ilmu yang di sebarkan;)

Thursday, 25 June 2015

Tips SEO: Rujukan Ena untuk Ranking Blog Menggunakan SEO !

09:11 0 Comments


Assalamualaikum.



Apa khabar semua.



Pagi ni ena nak kongsi sedikit ilmu blogging. Walaupun ena masih dikira 'baby' dalam dunia blog tetapi ena suka nak berkongsi setiap ilmu baru yang ena dapat. Supaya ena tak lupa..bukankah ilmu yang bermanfaat itu adalah ilmu yang di amalkan dan disebarkan;)



Oh ye sebelum tu, ena ada sediakan step-by-step cara bagaimana untuk membina blog di blogspot. Ia terdiri dari 60 lebih muka surat bergambar dan sesuai untuk orang yang tidak tahu langsung mengenai blog.


Mudah sangat..ena pon belajar online je dan kami sama2 berusaha melebarkan sayap memasarkan produk kami ke medium blog pula..sebelum ni duk main fb je, kadang2 instagram..hehe..



 Tujuan ena buat tutorial ni kerana kesukaran untuk ena mendapatkan tutorial yang LENGKAP untuk orang yang zero knowledge mengenai blog terutama blog untuk online bisnes. Ilmu yang ena dapat ni, ena terjemahkan dalam bentuk tutorial khusus untuk rakan niaga yang baru nk bermula bisnes secara online.



Buat masa sekarang, ena belom uplod lagi tutorial tersebut tetapi ena dah pon berikan secara PERCUMA kepada setiap rakan niaga ena yang bisnes secara online.


ok, back to the point,


SEO


Definisi: 
(Search Engine Optimization)
SEO merupakan teknik yang digunakan untuk menaikkan popularity blog kita dan ia ditentukan dengan cara melihat carta atau ranking pada enjin2 carian seperti Google, Yahoo, Bing dan sebagainya.






Entry ni ringkas sahaja....cuma nak perkenalkan 2 blog yang menjadi rujukan ena untuk ena tingkatkan SEO blog ena ni...ena panggil depan ni Pakar SEO..hihi



Blog Bahasa Melayu, ena suka rujuk blog Tuan Hasrul Hasan dan blog Tuan  Rahmad

Blog Bahasa Inggeris pula ena suka belajar dari blog HelpBlogger


so uols yang juga mahu tingkatkan quality blog masing2, terutama mereka yang membuat bisnes online, boleh la bertandang ke dua blog yang ena suggest atas ni.


till then;


Semoga bermanfaat!



Wednesday, 22 October 2014

Tips: Kegilaan 'Blogwalking'

03:51 0 Comments
Bismillah, Assalamualaikum sahabat syurga ena
Apa khabar?


Pernah dengar perkataan ini? BLOGWALKING - ena baru je reti berblog ni..baru sangat2.. kalau tengok blog ni ditubuhkan since tahun lepas..tapi masyaAllah tak ada hati langsung nak bukak apatah lagi updates blog. kalau tak percaya boleh la tengok history blog ni..hihi..

tapi,

Sejak akhir2 ini dah menjadi kegilaan plak singgah menyinggah ke blog lain selepas membuat sedikit kajian mengenai kepentingan blogwalking dan tips blogging di beberapa blog antaranya:

  1. Hafizrahim.com
  2. Hasrolhassan.com
  3. Hanifidrus.blogspot.com
Ini semua salah my mentor la Master Nadiah Suhaidi .. Dia yang memulakan segalanya..Dia yang bertanggungjawab mencetuskan 'kegilaan' ini. hihihi...dari blog yang hambar, bertukar jadi ceria dan informatif. Uniknya, ena belajar step by step bina blog sehinggalah cara nak naikkan ranking di carian google hanya melalui medium ONLINE iaitu wassap. 

Di malam yang hening ni, inilah antara blog2 yang telah berjaya di blogwaking kan. maaf bahasa baru agaknya ni.hihi

  1. Blogger terkenal redmummy.com
  2. Rahsia surah Al waqiah dari kakjah.com
  3. Cara pastikan post keluar di Newsfeed oleh firdausazizi.my
  4. Kenapa saya belajar blog dan pinggirkan Fb oleh firdausazizi.my
  5. kisah blogwalking cikgu ieta di blogieta.com
  6. segmen naikkan follower by wawaabbdulhadi.blogspot.com
  7. Otai Copy writer Aqif azizan dan nasihatniaga.com
  8. 'Buat Bisnes Online Tapi Belum Ada Blog Atau Website? Anda Dalam Bahaya!' ditulis oleh firdaus azizi.
  9. Suffian Salahuddin, Safuan Borhan, Raja Kamil
  10. kebakaran di kilang emas http://iskandarx.com/
  11. Doa pengampunan dosa sebelum tidur di blog otai Copy writing aqifazizan.com
  12. tips blogwalking http://diaryofmuhammad.com


Apa yang bestnya blogwalking ialah ILMU yang dicedok dari blog2 yang kita lawati. MasyaAllah benarlah zaman sekarang semua di hujung jadi. Lambakan ilmu2 akademik, resepi memasak, ilmu rumahtangga, ibubapaan, kesihatan, bisnes dan juga agama boleh ditimba hanya dengan menaip di carian2 seperti google. 


SERONOKKKK sangat..selain dapat ilmu, dapat ukhuwah juga!

Your Shaklee Independent Distributor,

ID: 960982
Call/sms/whatsapp: 013-357 3153
email: aeinnamusa@gmail.com
COD area: BB Bangi dan sekitar

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.