Follow Us @aeinnamusa

follow my instagram

Total Pageviews

Showing posts with label Tracking Pos Laju. Show all posts
Showing posts with label Tracking Pos Laju. Show all posts

Monday, 14 September 2015

Cara-cara Pos Laju Barang dan Jenis-jenis Produk Prabayar PosLaju

23:57 99 Comments
Assalamualaikum


Sehingga entry ini ditulis, tahun ini merupakan tahun ke 3 ena menjalankan perniagaan atas talian atau bisnes online. Macam-macam bisnes ena buat, dari jual buku, emas, tasbih digital, sehinggalah produk kesihatan dan kecantikkan.



Antara Currier Service yang ena suka ialah Pos Laju. Salah satu sebabnya ialah servis nya yang laju berbanding currier lain. Tapi untuk barang2 yang berat-berat ( lebih dari 2 kg, lebih untung guna Gdex tau.



Selain dari plastik dan kotak packaging biasa, Pos laju juga menyediakan plastik dan kotak prabayar untuk memudahkan pelanggan terus pack barang untuk di poskan di rumah dan terus drop je di Pusat Pos laju atau cawangan pos laju tanpa perlu beratur panjang dan lama untuk timbang dan bayar ( ena lah tu tak suka berlama-lama di pos laju, buang masa i tau..hihi)


Pakej Prabayar Pos Laju:


Terdapat 2 pekej iaitu sampul/plastik dan kotak prabayar.



Kita hanya perlu dapatkan sampul atau kotak prabayar yang bersesuaian dengan berat barang kita nak pos kan, Tulis alamat pada 'consignment note' dan boleh terus serahkan pada kaunter pos laju tanpa bayar apa-apa kecuali kita gunakan khidmat Pos Laju On Demand Pick Up (ODP).



Untuk sampul dan kotak prabayar berwarna oren, kawasan perkhidmatan adalah merangkumi:



  • Semenanjung Malaysia ke Semenanjung Malaysia
  • Sabah ke Sabah
  • Sarawak ke Sarawak


Harga Sampul/Kotak Prabayar Oren


Harga sampul/kotak Prabayar Oren termasuk GST


Untuk sampul dan kotak prabayar berwarna biru pula, kawasan perkhidmatan merangkumi:



  • Semenanjung Malaysia ke Sabah/Sarawak
  • Sabah/Sarawak ke Semenanjung Malaysia
  • Sabah ke Sarawak
  • Sarawak ke Sabah


Harga Sampul/Kotak Prabayar Biru


Harga sampul/kotak Prabayar Biru termasuk GST

Cara Menggunakan Sampul/Kotak Prabayar Poslaju


  • Dapatkan Sampul/Kotak yang bersesuaian dengan BERAT barang yang ingin diposkan
  • Tulis alamat penerima dan pengirim (alamat kita) di nota kiriman (consignment note)
  • Masukkan Nota Kiriman tersebut dalam poket khas pada psampul/kotak prabayar
  • Serahkan bungkusan kepada mana-mana cawangan pos laju atau wakil pos laju atau Pejabat Pos Malaysia


PENTING!



  • Jangan lupa untuk mengambil salinan terakhir Nota kiriman sebagai simpanan untuk rujukan kita sendiri .
  • Bagi peniaga online, beri tracking no pada Nota kiriman kepad pelanggan dan minta pelanggan semak status barang tersebut di web site poslaju 'track and trace '.


So far ena berpuas hati dengan servis dari poslaju walaupun kadang- kadang pernah juga lah berlaku barang terlambat sampai, itupun sebab musim perayaan atau ada musibah bencana alam seperti banjir..Alhamdulillah, customer pon semua baik hati dan sabar menunggu parcel masing-masing;)



Your Certified Shaklee Product Consultant:
 Aeinna Musa / Kekna (0177172868)
Direct Wassap: http://KedaiVitaminBangiKajangPutrajaya.wasap.my atau http://Kekna.wasap.my
COD Kajang dan Bandar Baru Bangi serta sekitar
Pengeposan ke seluruh Malaysia


P/s:

KLIK SINI
KLIK SINI
KLIK SINI
untuk 111 Tips Kaya Rezeki Melimpah Ruah dan Tips Bebas Hutang!


DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.