Follow Us @aeinnamusa

follow my instagram

Total Pageviews

Showing posts with label SEO. Show all posts
Showing posts with label SEO. Show all posts

Thursday, 2 June 2016

Bloglist Ramadan 1437H Oleh Sifu Blogger Malaysia iaitu Hasrul Hassan

10:04 0 Comments
Blog yang sering ena kunjungi untuk info blogging, Blog sifu Blogger Hasrul Hassan


Bloglist Ramadan 1437H Oleh Sifu Blogger Malaysia iaitu Hasrul Hassan | Assalamualaikum. Blog Hasrul Hassan merupakan seorang pakar dalam SEO untuk blogger blogspot. Kiranya blog beliau ni dah jadi one stop centre untuk blogger blogger baru menimba ilmu berkaitan tips SEO bagi tujuan naikkan traffic blog di carian teratas di 'Google Search'.



Ena pernah menulis entry berkaitan dengan cadangan sifu2 blogger yang boleh kita rujuk untuk bangunkan blog yang mesra SEO di SINI. Salah seorang sifu yang ena cadangkan di situ adalah Hasrul Hassan atau lebih mesra dipanggil HH.



Entry ini ditulis tanda sokongan kepada segmen anjuran HH iaitu beliau mencari 50 blogger untuk diletakkan di bloglist Ramadhan di blog beliau. Sungguh berbesar hati jika sekiranya blog aeinnamusa.com terpilih untuk berada di paparan bloglist Tn HH kerana blog dan kebanyakkan entry tulisan HH berada di carian teratas di Google Search. Dengan itu, lebih besar lah peluang untuk rakyat malaysia khususnya dapat kenal dan singgah ke blog ena yang baru berumur setahun jagung ni. ( menumpang tuah nampakkk..hahaha ampun HH)



Dikesempatan ini, ena nak ucap ribuan terima kasih pada Hasrul Hassan kerana ilmu yang beliau kongsikan di blog beliau banyak membantu ena dalam dunia blogging dan online marketing khususya.



Ena dah lama jadi friend dan follow FaceBook HH , Siap set 'see first' lagi sebab tak mahu ketinggalan event/segmen/giveaway anjuran beliau.







Thursday, 25 June 2015

Tips SEO: Rujukan Ena untuk Ranking Blog Menggunakan SEO !

09:11 0 Comments


Assalamualaikum.



Apa khabar semua.



Pagi ni ena nak kongsi sedikit ilmu blogging. Walaupun ena masih dikira 'baby' dalam dunia blog tetapi ena suka nak berkongsi setiap ilmu baru yang ena dapat. Supaya ena tak lupa..bukankah ilmu yang bermanfaat itu adalah ilmu yang di amalkan dan disebarkan;)



Oh ye sebelum tu, ena ada sediakan step-by-step cara bagaimana untuk membina blog di blogspot. Ia terdiri dari 60 lebih muka surat bergambar dan sesuai untuk orang yang tidak tahu langsung mengenai blog.


Mudah sangat..ena pon belajar online je dan kami sama2 berusaha melebarkan sayap memasarkan produk kami ke medium blog pula..sebelum ni duk main fb je, kadang2 instagram..hehe..



 Tujuan ena buat tutorial ni kerana kesukaran untuk ena mendapatkan tutorial yang LENGKAP untuk orang yang zero knowledge mengenai blog terutama blog untuk online bisnes. Ilmu yang ena dapat ni, ena terjemahkan dalam bentuk tutorial khusus untuk rakan niaga yang baru nk bermula bisnes secara online.



Buat masa sekarang, ena belom uplod lagi tutorial tersebut tetapi ena dah pon berikan secara PERCUMA kepada setiap rakan niaga ena yang bisnes secara online.


ok, back to the point,


SEO


Definisi: 
(Search Engine Optimization)
SEO merupakan teknik yang digunakan untuk menaikkan popularity blog kita dan ia ditentukan dengan cara melihat carta atau ranking pada enjin2 carian seperti Google, Yahoo, Bing dan sebagainya.






Entry ni ringkas sahaja....cuma nak perkenalkan 2 blog yang menjadi rujukan ena untuk ena tingkatkan SEO blog ena ni...ena panggil depan ni Pakar SEO..hihi



Blog Bahasa Melayu, ena suka rujuk blog Tuan Hasrul Hasan dan blog Tuan  Rahmad

Blog Bahasa Inggeris pula ena suka belajar dari blog HelpBlogger


so uols yang juga mahu tingkatkan quality blog masing2, terutama mereka yang membuat bisnes online, boleh la bertandang ke dua blog yang ena suggest atas ni.


till then;


Semoga bermanfaat!



DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.