Follow Us @aeinnamusa

follow my instagram

Total Pageviews

Showing posts with label Parenting. Show all posts
Showing posts with label Parenting. Show all posts

Tuesday, 20 August 2019

Tips Dapur Untuk Mommy Anak Ramai

10:28 0 Comments
Tips Dapur Untuk Mommy Anak Ramai | Assalamualaikum,

Harini Ena nak kongsi #tipsDapur khas buat mak anak ramai (lebih 2 anak kira ramai lah kan hehe).

Ena faham sangat bila anak ramai, sorang tidur lagi tak tidur. Eh, memang jarang ya amat lah 3-3 anak tidur serentak kan.

So bagi mommy yang nak masuk dapur untuk masak, memang mencabar jugak lah sebab tak boleh  nak focus betul2. Kejap kat dapur kejap ke ruang tamu tengok anak kejap kat bilik menyusu baby.

Bahaya tau.

Bila banyak sangat bende nak buat,kita tak sedar berlaku  kecuaian, contohnya terrrr lupa ada on api masak sesuatu atas dapur. Sudahnya hangus rentung dah ayam goreng kita🤭






Tips nya, dapur mommies wajib ada  multicooker.

Kelebihan menggunakan multicooker:

1) Jimat masa banyak sangat
2)  Selamat dari kebakaran akibat terlupa tutup api 
3) Dapur pon bersih, yeay!!

Ada banyak jenis kat pasaran, pilih je yang sesuai dan ‘mesra poket’ korang. Ena just nak share ena guna beli multicooker brand Cuckoo model white 1010 –beli secara kutu , Rm95 sahaja sebulan😊





Memang sangat membantu kerja-kerja dapur. Menu yang ena pernah masak guna multicooker:

1) Rendang ayam
2) Nasi Ayam
3) Nasi putih
4) Nasi Daging
5) Ayam Bakar
6) Kuah Dalca
7) Kambing  Bakar
8 Sup ayam/daging
9) Panaskan/stim lauk sejuk
10) Baby Solid Food (bubur nasi , chicken bone broth etc)

11)kuih muih pon boleh tau tapi belom pernah buat lagi.😌

Pendek kata hampir semua jenis masakan boleh masak guna multicooker je. Mommies just on pastu tinggal. Kalau dah masak, automatik periuk ni off sendiri😊

#Share supaya sahabat korang supaya kita sama-sama lebih berhati-hati di dapur.

#AeinnaKongsiTips

Thursday, 23 April 2015

Menu Simple Untuk Anak Solehah!

21:22 0 Comments

Assalamualaikum  mommies

Malam ni masak apa?


Ena masak mihun goreng express je..tetibe petang tadi anak solehah aeisya berkali minta nak makan mihun.. hari2 makan nasi bosan la kot.hihi


Jom ena share resepi mudah, sihat dan express ni!


bahan2:

-sedikit mihun direndam dlm air suam
-sebiji tomato segar dipotong dadu kecil
-1 inci carrrot dipotong dadu kecil
-sedikit ayam di potong dadu juga
-2  biji bawang merah
-2 ulas bawang putih
-secubit lada hitam yg telah diblend
-telur
-garam
-gula


caranya:



tumis bawang putih dan merah sehingga naik bau kemudian masukkan ayam, carrot dan tomato sekaligus....goreng hingga masak kemudia masukkan mihun yg telah direndam air suam, masukkan gula dan garam..kacau hingga masak kemudian pecahkan telur dlm mihun yg dah masak..biar dalm 1 minit.


tadaaaa..siap!

aeisya makan sampai bertambah tau..



teh dan papa aeisya pon makan skali tau..mama je tak makan.mama tak lalu sangat malam2 ni..( koya je).jap lagi kita makan nasi..hihihi







mama yang konon2 rajin masak.
hihi

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.