Follow Us @aeinnamusa

follow my instagram

Total Pageviews

Showing posts with label Motivasi Bisnes. Show all posts
Showing posts with label Motivasi Bisnes. Show all posts

Wednesday, 21 August 2019

Tips Mudah Untuk Melakukan Perubahan

13:27 0 Comments
Tips Mudah Untuk Melakukan Perubahan | Assalamualaikum.





Do this minimum twice per day, our life will totally change!

Ramai yang bergelut dengan diri sendiri bila nak berubah buat sesuatu yang lebih baik. Bergelut dengan perasaan takut dan tak yakin.

Lebih pilu lagi ramai juga yang tak sedar, mereka sendiri yang setkan minda supaya menarik perkara yang mereka tak nak. Sound funny😐 tapi it really happen termasuk lah saya sendiri, seriously.





Ena belajar satu ilmu ni di mana kita boleh latih diri kita untuk menarik only the best things happen dalam life kita. Sound interesting🤩

Bare in mind, ia tak lah berlaku dalam sehari-  its a process. Kita perlu sanggup laburkan komitmen untuk konsisten BUAT.





Mudah sangat caranya adalah buat SELF-AFFIRMATIONS!

1) Ambil satu pen dan kertas

2) Tuliskan apa/siapa kita nak jadi ( contoh pada gambar)

3) Lepas dah siap tulis, bernafas secara  fitrah iaitu tarik nafas dalam-dalam (sambil kembungkan perut) dan hembus pelan-pelan (sambil kempiskan perut)

4) Bernafas secara fitrah meningkatkan fungsi otak dan hati kita lebih tenang, then baru boleh ke next step iaitu BACA list tu  setiap hari especially malam sebelum tidur  dan pagi sebelum subuh (atau selepas solat subuh). Sebaiknya baca depan cermin so setiap kata kata yang kita ucap akan terpantul pada diri sendiri.

5) Ulang setiap hari selama 7 hari. Kalau dah berjaya,extend lagi rutin ni sehingga 21 hari, kemudian 44 hari dan 90 hari.  InsyaAllah bila dah buat selama 90 hari, susah dah nak tinggal dan boleh hafal dah, tak perlu tengok list lagi.





Self- affirmation ni pengukuhan kepada diri sendiri. Ia juga akan aktifkan RAS iaitu recticular activating system dalam otak kita yang  yang berfungsi menyimpan memory yang pernah berlaku dan segala apa yang kita perfengar/pertontonkan (yang kita lihat, baca,fikir, bayangkan).

RAS ni kan dia tak boleh nak beza apa yang kita sebut/bayangkan tu adakah benar2 berlaku atau sebaliknya. Dia pakai tangkap muat semua sama, dia kira REAL hehe. So ini satu kelebihan yang kita tak sedar selama ni, now dah boleh FEEL dan VISUALIZE what ever we want to attract into urr life, consistently .FAKE it until it REAL. 





Ritual ni akan transfom kita to a new person bilamana minda kita slowly akan menarik apa yang kita sebutkan dan later on InsyaAllah InsyaAllah benar benar berlaku dalam kehidupan kita. Have faith!

Ena pon tengah cari semangat dan mohon doa supaya kita sama-sama faot konsisten buat self affirmation ni sampai lah day 90.





#share pada kelurga dan kawan-kawan yang kita sayang

Aeinna Musa
Nak Jadi Orang Paling Bahagia

Tuesday, 3 October 2017

Kelas Blog dan SEO Percuma, Ungtunglah !

16:48 0 Comments


Kelas Blog dan SEO Percuma, Ungtunglah  !





Kelas Blog dan SEO Percuma, Ungtunglah  !

Sebenarnya hampir mustahil nak buat kelas yg penuh dgn PRAKTIKAL ni secara online
Memang berpeluh sampai hujung kuku la

Tapi demi tanggungjawab pada team , alhamdulillah berjaya dah buat kelas untuk sesi pertama tadi
Kejap lagi lepas tidokan adik Ecah kita sambung kelas & update blog serta blog hopping lagi 🦅🐝

Yahuuuu

Best sangat rasa bila berkongsi dan membizikan diri dengan aktiviti bisnes ni
Rasa produktif sgt!

Bila mengajar orang kan, terasa macama ada energy BARU menusuk2 masuk
Perasaan pon positif sangat rasa

Walaupun kekna duduk rumah je takdak jumpa sape2 takde colleague tapi biz partners dan customer cukup menghiburkan hatiku .takde masa nk layan perasaan nak murung nak meroyan bagai.

BangKamal pon akui katanya kekna jenis x membebel pon kat rumah macam orang salu cakap isteri/mak2 kan biasa membebel2 kan

Hihi
Sebenarnya tak dan wey nak membebel😆 banyak keroje nak buat . To do list sokmo caryy forward ja nih😜

Tell me bila waktu nk membebel nya😑hehe

 ish, bestnye bisnes dari rumah!

Part time je

team kekna lebih 90% mereka yang bekerja,


uitt, lagi masyuk ada 2 income tuuu



Aeinna Musa
0177172868
Direct Wassap : http://Kekna.wasap.my/ atau http://KedaivitaminBKP.wasap.my/
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Kajang dan Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Thursday, 28 September 2017

Kisah Inspirasi: Tukang Cat dan Lubang Kecil

17:37 2 Comments


Kisah Inspirasi:  Tukang Cat dan Lubang Kecil


Kisah Inspirasi:  Tukang Cat dan Lubang Kecil

Sedikit kesah yang dikongsi oleh rakan saya.

HANYA KERANA SATU LUBANG KECIL

Seorang lelaki diminta mengecat sebuah perahu, ia pun mengecat perahu tersebut.

Sewaktu mengecat, dia menemui sebuah lubang kecil di lambung perahu, dan menampalnya diam diam. Selesai mengecat, ia terima upahnya dan pergi.

Tak lama berselang, pemilik perahu menemui lagi lelaki tersebut dan memberinya cek yang nilainya sungguh tidak diduga.

Si tukang cat terkejut dan berkata, "Anda sudah membayar upah saya, Tuan".

"Tapi ini bukan upah untuk mengecat. Ini kerana anda sudah menampal satu lubang di lambung perahuku".

"Ah, itu kan cuma hal kecil. Anda tidak perlu memberi saya wang sebanyak ini untuk pekerjaan sekecil itu".

"Mungkin anda tidak mengerti. Saat saya minta anda mengecat kapal itu, saya lupa memberi tahu tentang lubang tersebut. Ketika cat perahu sudah kering, anak-anak saya terus pergi memancing dengan menaiki perahu itu.

Mereka tidak tahu tentang lubang itu, sementara saya tidak berada di rumah sewaktu mereka pergi.
Ketika saya pulang dan menyedari mereka telah membawa perahu itu pergi, saya jadi sangat khuatir kerana saya tahu kalau perahu itu bocor.

"Alangkah leganya saya ketika melihat mereka semua pulang dengan selamat" Lalu saya mendapati bahawa Anda telah menampal lambung kapal yang bocor itu.

"Anda telah menyelamatkan anak-anak saya"

Yang sudah anda lakukan bukan hal kecil, kerana itu telah menyelamatkan nyawa orang lain. Sesungguhnya wang tidak bernilai untuk membayar kebaikanmu itu.

PENGAJARAN KISAH INI…

"Teruslah menolong, meringankan beban orang lain dan perbaikilah setiap "lubang" yang anda temui. Anda tidak akan pernah tahu bila bantuan anda bermanfaat"

Kerana sesungguhnya kita tidak akan pernah tau bila PERBUATAN BAIK kita berbuah, tapi PASTI AKAN BERBUAH.

"Saat kita berusaha menciptakan hal yang bermanfaat bagi orang lain, kita tentu saja menerangi jalan kita sendiri."

Jadilah penerang bagi orang lain. Kalau manusia di dunia saja boleh melihat perbuatan baik, apalagi Allah SWT.

Jom teruskan share dan 'tampung' kehidupan setiap insan sekeliling kita dgn ilmu pelaburan yang betul dan menyelamatkan mereka dari kesusahan di masa depan....





Aeinna Musa
0177172868
Direct Wassap : http://Kekna.wasap.my/ atau http://KedaivitaminBKP.wasap.my/
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Kajang dan Bandar Baru Bangi
Pengeposan ke seluruh Malaysia



Tuesday, 26 September 2017

3 Kunci Utama Untuk Anda Berjaya dan Kaya Dunia Akhirat

17:32 0 Comments






3 Kunci Utama Untuk Anda Berjaya dan Kaya Dunia Akhirat

MULAKAN PERNIAGAAN ANDA sendiri.

anytime nak berhenti kerja hakiki ( jika bekerja), kita dah ada bisnes sendiri yg ESTABLISHED!

terutama perempuan, anda pasti impikan suatu hari nanti stay di rumah bermain dengan anak2, urus rumahtangga dan masak untuk keluarga. sambil itu, income juga dapat melalui bisnes dan tak perlu mengadap jam untuk keluar bekerja.

=============
ada benarnya Tn Al Faiz menulis di wall fb nya:

Bayangkan:

Jika Anda ada Diploma/Ijazah/Master/PHD
Campur Keberanian Menjadi Usahawan.

Perghhhh..Pastinya mnghasilkan sebuah Modal Insan Yang Mantop Dan Cemerlang.

TakPercaya sudah,contoh Cuba tgk kalau org tu basic engineer,Biasanya cara dia meniaga pn lain,slalunya mnghasilkan kerja yg powerRangers.

Cuma kebanyakkan org berpelajaran tinggi ni diorang Ada 3 masaalah:

1) Belajar Tinggi dan percaya Akan dpt kerja yg bagus,walaupun dia sdg kerja TakBAGUS

2) Belajar Tinggi Dan Percaya Rezkinya hanya dengan makan gaji.

3) Belajar Tinggi dan PERCAYA kelayakkan dia hanya Kerja makan Gaji BUKAN meniaga.

Sebab tu Quran pun sebut,

"Nak Berjaya didunia mesti dgn Ilmu,
Nak Berjaya diAkhirat pun mesti dgn Ilmu"
Maka berbahagialah org yg berilmu..

(JANGAN HAD KAN KEMAMPUAN ANDA)
Bermimpilah biar sampai ke Bintang,
Kalau TakSampai pun kurang2 Boleh sentuh langit.

==================

Dari kaca mata ena pula ( walaupon ena tak pakai spek :-p ..hihi) , fresh graduate ingin sekali mencuba untuk mulakan perniagaan sendiri tapi KURANG YAKIN DIRI .

ena dulu pon begitu dulu kala ( dah macam tua sangat je ena..hihi)

lebih parah apabila KURANG YAKIN REZEKI DARI ALLAH. lebih yakin pada kerajaan/swasta yang memberi rezeki . Allah...semoga kita tidak tergolong .

BISNES ITU MUDAH YA AMAT.

betulkan perspeksi
betulkan mindset
betulkan niat

Hadirkan ALLAH dalam setiap perbuatan dan keputusan kita, insyaALLAH ada barokah.

#selfRemindJugaNi.


Monday, 25 September 2017

Pekakkan Telinga, Teruskan Usaha dengan Gigih dan Konsisten!

17:14 0 Comments

Pekakkan Telinga, Teruskan Usaha dengan Gigih dan Konsisten!





Pekakkan Telinga, Teruskan Usaha dengan Gigih dan Konsisten!

Motivasi Pagi oleh Ust. Badlishah
IKIM.FM (13/8/2014)

Ada satu kisah. Seorang penjual ikan buat papan tanda utk kedainya "Di Sini Jual Ikan Segar"

Datang seorang pelanggan kata, "tak payah la letak perkataan 'di sini' tu...memang la kedai kau kat sini. Bukan kat sana". Lalu si penjual ikan itu pun betulkan semula papan tandanya.

Lalu datang seorang lagi pelanggan. Dia komen "memang la ikan yg dijual segar. Mana ada orang nak jual ikan busuk. Xpayah letak la perkataan segar tu. Orang tau jugak". Lalu lagi sekali si penjual ikan membetulkan papan tandanya. Tinggallah perkataan "jual ikan" sahaja

Seorang lagi pelanggan datang dan komen "memang la kau jual ikan. Buat apa la nak bgtau orang benda yg memang org dah tahu"

Akhirnya diturunkan papan tanda tersebut dan tidak lagi diletak apa2 tanda. Kesan daripada itu, orang tak tahu apa yang dijual oleh si peniaga tersebut.

----# ---------

pengajarannya mudah sahaja, susah nak tutup mulut orang.memang kita tidak akan pernah dapat berbuat demikian

.the best way, BIARKAN MEREKA YANG SUKA KOMPLEN APA YANG KITA BUAT..

TERUSKAN SAHAJA JIHAD ANDA HIDUPKAN SUNNAH DAN TINGKATKAN EKONOMI UMMAH

surround yourself with only positive and happy people

80% sahabat fb ena berniaga di alam maya..jadi kebanyakkan post2 ena akn berkisar perihal perniagaan. semoga beroleh manfaat.

selamat berniaga

anda beriman, kaya berjaya dan bahagia dunia akhirat

via Hafiz Hidayah


Friday, 22 September 2017

8 Sebab Kenapa Saay Pilih Bisnes Shaklee

09:19 0 Comments

8 SEBAB KENAPA SAYA PILIH BISNES SHAKLEE?


Sepanjang bisnes tak pernah kak ena kongsikan kenapa kak ena pilih shaklee bisnes ni kan. ok jom tengok apa kelebihan bisnes shaklee ni dari pandangan dan PENGALAMAN kak ena sendiri :


1. Syarikat yang sangat kukuh, 60 tahun di dunia dan lebih 25 tahun di Malaysia.


2. Tidak pernah gagal membayar bonus pada wakil jualan nya ( pengedar shaklee berdaftar). Selalu sangat nya ter awal 2 hari. hee


3. Sistem perniagaan yang Adil dan bukan sistem piramid atau head hunting semata2. Awak daftar lambat pon boleh je 'potong' ranking upline awak tau. Siapa BUAT dia DAPAT.


4. 3C yang sungguh mengujakan .

 CASH, CAR, CONVENTION.


Cash tu bonus bulanan mengikut pencapaian jualan masing2 (RM).

Car juga diberi dlm bentuk RM bukan kereta ye.

Convention ialah trip 5 bintang dalam dan luar negara.


5. HOME BASED bisnes. kekuatan team kak ena adalah bisnes shaklee secara online. insyaAlah segala tips marketing online, coaching, tips close sale, time management dan termasuklah produk knowledge juga dibuat secara online je. Mudah dan pantas serta EFISEN. Sangat2 sesuai untuk ibu ber anak 2 macam kak ena ni la kan�. transpot pon nan hado�


6. Sentiasa Selamat. of course sebab produk nya yang SELAMAT di ambil� Shaklee melaburkan lebih $250 juta untuk ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan produk, menjalankan 350 ujian bagi setiap kandungan dan 100,000 ujian kualiti produk serta 23,000 ujian keaslian dan keselamatan setiap tahun. fuhhh fuhh tu diaa�


dan yang penting shaklee hanya memilih bahan semula jadi paling asli dan paling tulen dalam ramuan produk nya


7. Bukti Saintifik & Klinikal. Sorry, shaklee bukan omong2 kosong. 100 laporan saintifik & Kajian Landmark 2007. Bukti klinikal ini boleh didapati dalam 100 laporan saintifik yang telah diterbitkan oleh Shaklee – ini adalah kajian semula setara dalam beberapa majalah utama.

Salah satu daripada ujian ini adalah Kajian Landmark pada tahun 2007, yang menunjukkan bahawa kesihatan di kalangan pengguna suplemen Shaklee ternyata lebih baik berbanding mereka yang mengambil satu multivitamin atau tidak mengambil suplemen langsung. so, ada rasa tak nak makan suplimen shaklee sekarang gak? rasa nak telan stengah botol teruih kan..ngeh ngeh ngeh


8. Dr. Shaklee adalah pelopor Shaklee Corporation yang mengamalkan prinsip Living in Harmony with Nature®. Shaklee menjadi syarikat diiktiraf Climate Neutral™ yang pertama di dunia pada tahun 2000 kerana berjaya mengimbangi pelepasan karbon dalam setiap aktiviti kami bagi menjana impak sifar bersih terhadap alamsekitar – dan kami melakukannya sebelum ia dipraktikkan secara meluas.


jangan tak tahu , selain suplimen, shaklee pon ada produk pencuci dan shaklee adalah perintis produk pencuci rumah yang TIDAK beracun dan BIOROSOT.









Hubungi kami untuk info/order:


Your Certified Shaklee Product Consultant:
Aeinna Musa / Kekna (0177172868)
Direct Wassap:
http://KedaiVitaminBangiKajangPutrajaya.wasap.my atau http://Kekna.wasap.my
COD Kajang dan Bandar Baru Bangi serta sekitar
Pengeposan ke seluruh Malaysia


Monday, 18 September 2017

Maestro Leader Meeting Penyuntik Semangat untuk Pecut September!

23:14 1 Comments
Maestro Leader Meeting | Alhamdulillah semalam selesai meeting untuk Bisnes Leader team kami iaitu Maestro


Seronok sangat yang penting mentor dah bakar kami sampai rentung dan remind balik segala ilmu basic 

Baru nampak jalan  lebih luas insyaALLAH lebih mudah nak memecut dan bantu lebih ramai efektif leader dalam OPE, team kekna sendiri

Siapa yang berhajat nak menjana income part time atau full time , meh kekna bantu .

yang penting skali MODAL diri sendiri

daoat rm1000-2000 untung bersih sebulan ok lah kan, sape nk bagi banyak tu 

ok mohler layan gambar gamabr kami ;)



Antara Leader yang hadir


Wakil OPE, Dayah Sprinter yang always semangat dan berdesup sales setiap bulan

ceria dan cantik dorang kan . kekna tumpang bangga!

tengok tu kekna, orang duk diskas, kita amek pekuang selfie hehe

master nad sedang dengar sharing, isu berbangkit dan cabaran dari salah seorang leader, Madam Farah seorang Pensyarah Universiti

Dayah sprinter sharing dan beri pendapat

antara hadiah yang kekna dapat, coklat Langkawi dari Master Nad dan Dayah Sprinter. 


Bergambar gaya sama dengan topi Maestro yang sangat cantik ni, cewah kekna kemain dia ootd sangat kau! haha





Jumpa lagi di next entry


Kekna Yang Happy dan Enjoy buat Bisnes dari rumah,

Your Certified Shaklee Product Consultant:
Aeinna Musa / Kekna (0177172868)
Direct Wassap:
http://KedaiVitaminBangiKajangPutrajaya.wasap.my atau http://Kekna.wasap.my
COD Kajang dan Bandar Baru Bangi serta sekitar
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Wednesday, 18 November 2015

Cara Hidup Kita, Pilihan Kita

06:34 1 Comments

Assalamualaikum.

Masa blogwalking tadi ena terjumpa ayat yang betul betul terkesan di hati ena.



Kesibukan ini adalah pilihan aku sendiri untuk berkongsi sedikit ilmu kepada rakan-rakan yang perlu bantuan. Teringat kata Robert T Kiyosaki bisnis abad sekarang banyakkan memberi khidmat membantu manusia lain dan akhirnya duit akan datang dengan banyak tanpa diundang. -Denaihati



Ena setuju sangat dengan kata kata penulis denaihati.com dan robert kiyosaki dan ena kaitkan dengan perniagaan online yang ena sedang usahakan ni. Beri manfaat kepada orang lain dulu barulah kita akan rasa kenikmatan memberi tu.. insyaALLAH , the more you give, the more you get.




Always do your best.
What yoiu plant now, you will harvest later

Tindakan harini menentukan kejayaan esok hari!

Tuesday, 1 September 2015

Positif Pagi #7 : Semangat Untuk Keluar dari 'Comfort Zone'

09:07 0 Comments


Assalamualaikum


Alhamdulillah...bersemangat sangat pagi ni..Harini 1 Sept..hari pertama setiap bulan merupakan hari di mana kami yang berniaga akan recharge balik energy setelah berhempas pulas 'menutup akaun' malam tadi.



'The big secret in life is no big secret
whatever your goal you can get if u willing to work hard
and step out of your comfort zone'





jom siapkan to do list pagi ni dan selemat bekerja semua!

Thursday, 27 August 2015

Positif Pagi #6: Bagaimana Nak Capai Kejayaan dengan Cepat

08:28 0 Comments


Bila kita mahukan sesuatu KEJAYAAN itu

 sepertimana kita perlukan OKSIGEN untuk BERNAFAS,

maka KEJAYAAN tersebut akan CEPAT DI CAPAI



***


Assalamualaikum 

selamat pagi yang super positif!


jom berusaha keluar dari COMFORT ZONE kita..jika bukan kita yang PAKSA DIRI untuk buat sesuatu yang LUAR BIASA untuk mendapatkan outcome yang TIDAK BIASA KITA DAPAT, siapa lagi yang boleh suruh kita kan.


we are responsible to our life!


gambateh!

Friday, 21 August 2015

Positif Pagi #5 : Apabila Terlalu Banyak Perkara Nak Dibuat!

09:11 0 Comments



Assalamualaikum


selamat pagi jumaat yang Super positif ;)


apabila banyak sangat perkara nak buat, sudahnya, satu pon tak buat!


siapa pernah camni angkat tangan sket ..


ena pernah juga camni, so pagi ni nak bagi tips positif untuk urus masa kita sebaiknya supaya LEBIH BANYAK perkara yang produktif dapat dilakukan.




TO DO LIST!



dah semestinya dengan menyenaraikan TO DO LIST dari pagi lagi. bergantung pada seseorang dan gaya mereka bekerja...maksudnya ena, surirumah tidak sama to do list nya dengan mereka yang bekerja di pejabat..faktor-faktor seperti waktu makan, bermain dan tidur anak perlu di ambil kira dalam list .



1) UTAMAKAN PERKARA YANG LEBIH PENTING



pernah dengar atau baca buku  EAT THAT FROG?- saranan penulis uapya menyiapkan kerja2/ projek yang lebih PENTING terlebih dahulu. 


sebagai contoh, bagi orang yang berniaga, planning untuk  membuat marketing adalah lebih penting daripada menyusun pasu di laman rumah.. tidaklah bermakna ena suruh sepahkan pasu2 bunga di laman, tapi allocate masa berkualiti untuk plan marketing dan urus bisnes terlebih dahulu... sebelah petang, waktu terluang, boleh la susun pasu bunga tu;) 



2) MASUKKAN AMALAN2 KEROHANIAN KE DALAM LIST


Amalan kerohanian ini TERBUKTI BERKESAN untuk memudahkan kita menjemput rezeki. Bukankah menjemput itu lebih mudah daripada mencari?



antara contoh amalan ialah 


-solat di awal waktu
-solat sunat dhuha 4 rakaat
-membaca al Quran serta terjemahan
-bersedekah pada yang memerlukan (utamakan keluarga terdekat dan sanak saudara dulu ye)
-berzikir dan selawat
-dan sebagainya



***

ok lah, cukuplah 2 tips dulu untuk positif pagi ni;)


selamat beramal;)


till then.


Wednesday, 19 August 2015

Tips Jadi Kaya dalam 3 Hari

10:30 0 Comments


KITA TAK AKAN PERNAH LARI DARI MEMBUAT KESILAPAN,
TETAPI KITA JUGA JANGAN LARI UNTUK MEMBUAT PERUBAHAN.


Assalamualaikum..sangat menusuk kalbu kan kata2 Kak Fel , Founder Fellina product tu..ena memang adore sgt dengan dia..dari cara bisnes hinggalah cara berpakaian.


Semoga ena pon ada rezeki juga utk follow setiak jejak beliau;)

Ok..ena nak kongsi tips yang Kak Fel share di fb milik beliau iaitu:


TIPS JADI KAYA DALAM 3 HARI!



Jom amati dan baca setiap tulisan Kak Fel,



KAMI CABAR Anda!
TIPS Jadi kaya dalam masa 3hari :



Kakfel nak share ilmu pagi ini agar boleh menyedut banyak kebaikan dan aura positive.



Awak ada masalah kewangan? Keluarga?kawan2? Hidup tak tenteram, tak tenang. Nak cari jalan keluar?



Ok kakfel nak buat pertandingan mudah. Siapa buat tips ni dan selepas 3 hari dah dapat kesan inbox kakfel utk tuntut hadiah. Ada satu grand prize bagi siapa yg paling best story dia!



Share dengan kawan2 tips ni agar mereka juga boleh jadi kaya dalam masa 3 hari.(teknik menjemput rezeki adalah dengan berkongsi peluang dan rezeki)



Lakukan ini TODAY!



1)Bangun pagi ni , usap muka cakap thanks Allah. Usap seluruh badan dan bernafas dalam2 ucap thanks Allah lepas tu senyum sensorang.



2)Cukup waktu, mulakan dengan solat dhuha, buat 2 rakat kemudian 2 rakaat lagi. (4rakaat)



3)Harini ni tanam dalam diri takmau sembang ngan kawan opis pasal org lain, takmau baca atau tulis yg bukan2. Nak zikir dan sebut nama Allah ja. Sebut ulang2( boleh jadi sebak tau)



3)Pergi lunch japgi ada makanan lebih bungkus bagi kucing jalanan.



4)Solat zuhur,asar,maghrib,isya di awal waktu, habis solat terus berdoa. Bersembang mintak kat Allah agar nak kaya dunia akhirat. Minta sungguh2. Lepastu cakap thanks berkali kali kat Allah sebab bagi kita tumpang di dunia.



5)harini tekad , kalau sapa ja minta sedekah beri, walau rm0.50sen



6)telepon mak and abah, bersembang dan tanya khabar walau 5minit.



7)Bangun pukul 3.30pagi. Buat tahajud 2 rakaat kemudian ambik masa termenung fikir salah diri , kenapa ujian datang kat aku, mungki aku pernah buat salah. Buang ego dan kaji sedalamnya.. Apa salah silap kita. Kalau tak jumpa, mohon Allah tunjukan.



Ulang selama 3 hari berturut turut.
InshaAllah di hari ke 3 akan ada jalan keluar dan kita akan jadi kaya!

Siapa berani sahut cabaran ni?


*****


Kak Fel cabar kita jom

Jom kita cabar diri kita pula.


Dah ramai yang berjaya cabar diri dan jemput rezeki mereka masing2. Boleh singga ke page Kak Fel di SINI.

Adore Sangat dengan Beliau ni!

02:23 0 Comments
Assalamualaikum


Ena nak share seorang insan yang dari jauh memberi ena 1001 semangat dan motivasi dalam bisnes.



Ena suka cara beliau yg mesra bahasakan dirinya Kak Fel..


Baru2 ni beliau ada berkongsi CABARAN KAYA DALAM 3 HARI, malam ni ena terpanggil untuk singgah menyedut aura dan imspirasi dr page kak fel..masyaAllah terkejut juga baca pengakuan mereka yang dah AMALKAN tips dan cabaran yg kak fel kongsikan.


Sampai meremang bulu  roma. HEBAT nya rezeki yang Allah kurnia kepada mereka yang terpilih dan ikhlas berusaha MENJEMPUT REZEKI.


Jemputla ke FB milik kak fel untuk baca kisah mereka yang murah rezeki tu;)



Maka, ena kire banyak lah pahala dan saham akhirat yg berpanjangan buat kak fel.masyaAllah subhanallah...


Dalam media sosial ni..mudah nk buat pahala..pon harus diingat bahawa mudah juga dosa terpalit..so hati2 berkongsi dan yg penting NIAT KITA BERKONGSI..

"Innamal a'mal lubinniat"






Tuesday, 11 August 2015

Positif Pagi #1

10:01 0 Comments
Hakikat situasi hari ini di kalangan Rakyat Malaysia

Hakikat situasi hari ini di kalangan Rakyat Malaysia



'Tidak kira keadaan ekonomi dan politik negara, usaha kita untuk diri dan keluarga perlu diteruskan juga. Sama ada berniaga atau mempunyai kerier, waktu inilah perlu berusaha lebih lagi untuk memperkukuhkan kewangan perniagaan anda kerana tanggungjawab jatuh pada diri sendiri dan bukan pada pihak lain.'


Kata-kata ini ena petik dari Web Irfan Khairi


 Gambatehhhh!!!

Thursday, 6 August 2015

Kaya Menurut Perspektif Islam

11:59 10 Comments




Assalamualaikum

ena dapat perkongsian ni di group bisnes ena...sangat bermanfaat untuk disebarkan terutama mereka yang skeptikal menjadi kaya. Ada segelintir sahabat ena yang takut untuk JADI KAYA kerana drama tV menggambarkan orag kaya penuh dengan sikap ujub, sombong dan sebagainya.


Hakikatnya, Allah sangat2 menuntut hambaNYA berusaha sehingga jadi kaya dan gunakan kekayaan di jalan agama Allah. Salurkan ke jalan yang betul, insyaALLAh harta kita bertambah berkat ,


ok jom kita amati kata2 Ustaz Nouman


 Perkongsian Ustaz Nouman Ali Khan. 4 Ogos 2015 (Bayyinah Quran Intensive Day-3).

( Rakan saya yang hadir berkongsi melalui catatan ini ) :)

=============


Doa Nabi Sulaiman 'alaihissalam.

قَالَ رَبِّ اغْفِرْ لِي وَهَبْ لِي مُلْكًا لَّا يَنبَغِي لِأَحَدٍ مِّن بَعْدِي إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ

Katanya: " Wahai Tuhanku! Ampunkanlah kesilapanku, dan kurniakanlah kepadaku sebuah kerajaan (yang tidak ada taranya dan) yang tidak akan ada pada sesiapapun kemudian daripadaku; sesungguhnya Engkaulah yang sentiasa Melimpah kurniaNya ". (Sad : 35)



1. Doa ini antara doa yang telah mengubah cara fikir dan perspektif saya tentang hidup. Saya yakin ramai juga mengalami hal yang sama.



2. Sudah beberapa kali datang orang kepada saya mengadu, "saya bekerja sebagai jurutera, saya rasa nak berhenti dan nak belajar agama, bukankah belajar/menjadi jurutera adalah duniawi, saya ingin cari akhirat". 


"Saya akauntan, saya habiskan masa 9 jam bekerja dan hanya 1 jam baca al-Quran. Saya nak berhenti dan baca Quran/belajar agama untuk cari akhirat"



3. Ini adalah cara fikir yang tidak tepat. Agama tidak menyuruh kita semua HANYA belajar agama dan tinggalkan ilmu-ilmu dan kerja-kerja lain. Ini dibuktikan di dalam Al-Quran sendiri bagaimana bilamana Allah SWT menyuruh kita melihat alam, keluar bermusafir, melihat bagaimana burung terbang melebarkan sayap dsb.


 Itu semua memerlukan kita keluar, melihat, mengkaji dsb, bukan hanya duduk membaca Al-Quran.




3. Doa Nabi Sulaiman ini sangat penting kita fahami bila kita berbicara tentang topik ini. Apa doa Nabi Sulaiman? Selepas memohon ampun kepada Allah SWT (yang mana kita semua perlu lazimi), beliau memohon apa? 



Beliau meminta kekuasaan/kerajaan yang tidak akan diberikan kepada orang lain selepasnya. Bukankah permintaan itu permintaan duniawi? Mengapa beliau meminta kuasa/kerajaan?


Berdoalah untuk manjadi orang Kaya Yang Beriman dan Bertaqwa



4. Beliau memohon kerajaan yang hebat kerana denganya beliau akan dapat beramal, melakukan kebaikkan, mengumpul pahala, membina legasi dan mendapatkan Syurga. 


Nabi Sulaiman tahu pentadbiran (governance) adalah kekuatan beliau, maka beliau memohon kepada Allah SWT kekuatan dan kurniaan dalam bidang yang beliau kuasai. 



Bayangkan kepakaran Nabi Sulaiman mentadbir bukan hanya terbatas kepada mentadbir manusia, tetapi mentadbir jin syaitan, haiwan, alam dsb.



5. Perlu kita fahami satu hal, siapa Nabi Sulaiman yang ada kemahiran sebegini hebat? Beliau adalah anak kepada Nabi Daud AS. Dalam Al-Quran hanya 2 orang Nabi yang Allah isytihar mereka sebagai Khalifah. Nabi Adam dan Nabi Daud 'alaihimussalam. Nabi Daud adalah seorang pemerintah yang hebat pada zamannya. 



Kemudian Nabi Sulaiman mewarisi kehebatan ini, maka Nabi Sulaiman tahu kelebihan yang beliau miliki, maka beliau mahu kelebihan & kekuatan tersebut digunakan untuk beramal soleh, untuk membina & meninggalkan legasi yang hebat dan terbaik.



6. Maka apa kelebihan yang kita ada? Semua kita ada kelebihan-kelebihan dan kekuatan-kekuatan tertentu. Hendaklah kita gunakan kekuatan tersebut untuk beramal soleh dan membina legasi. 



Berzikir, baca Al-Quran, beristighfar dsb kita hanya mampu buat untuk beberapa tahun selagi hayat dikandung badan, namun meninggalkan legasi baik diatas muka bumi akan banyak menyumbang kepada akhirat kita walaupun selepas kita mati.




7. Fokuskan kemahiran dan kekuatan yang kita ada untuk digunakan buat menggandakan amal soleh. Bina dan tinggalkan legasi yang hebat & terbaik!



8. Baca ayat seterusnya bagaimana Allah mustajabkan doa Nabi Sulaiman.



فَسَخَّرْنَا لَهُ الرِّيحَ تَجْرِي بِأَمْرِهِ رُخَاءً حَيْثُ أَصَابَ

Maka (Kami kabulkan permohonannya lalu) Kami mudahkan baginya menggunakan angin yang bertiup perlahan-lahan menurut kemahuannya, ke arah mana sahaja yang hendaK ditujunya; (Sad : 36)

وَالشَّيَاطِينَ كُلَّ بَنَّاءٍ وَغَوَّاصٍ

Dan (Kami mudahkan baginya memerintah) Jin Syaitan; (ia memerintah) golongan-golongan yang pandai mendirikan bangunan, dan yang menjadi penyelam (bagi menjalankan kerja masing-masing). (Sad : 37)



Selamat beramal!

============

Tuesday, 28 July 2015

Entry ke 100 Blog Ena-Impian Hidup

17:04 4 Comments

Assalamualaikum


Alhmdulillah..baru 2 bulan ena serius blogging..tak sangka makim cepat blog ini dikenali ,siap menang 2 segmen lg dr 2 blogger femes. Alhmdulillah.



Ena nk buat entry spesel skit kali ni sempena entry ke 100, total page review dah melebih 10 000 dan visitor blog ena dari malaysia dah capai 1000.


Entry ni berkenaan impian, harapan dan target ena dalam hidup

PERIBADI



Target peribadi ena:


-langsaikan hutang PTPTN yang berbaki lagi rm8k by Jun 2016


-langsaikan hutang personal by Disember 2016


-langsaikan hutang kereta saga by Jan 2018 ( kini adik yang pakai)..beli sebab nak bagi family guna, pakai statement bonus shaklee je;) thank you shaklee!


-bagi duit belanja ma abah dan mertua rm200 setiap orang setiap bulan


-bayar Zakat rm200 setiap bulan 


-sedekah rm100 setiap bulan

-saving peribadi rm200 setiap bulan


FAMILY





Terima kasih keluarga bahagia aka keluarga jannah ena, suami Kamal Fadzli dan anak solehah Aeisya Humaira serta 7mo+ baby masih kat 'dalam' tummy mama;) 


Semoga keluarga kita menjadi keluarga ahli syurga Allah.


Kepada tulang belakangku, SUAMI: tiada apa lagi B nak request. Terima kasih kerana menyokong segala usaha B mengejar impian B yang tinggi bak gunung everest itu;)


Sila lah bertabah dengan kerenah isterimu yang kadang2 macam2 juga.hihi.





We complete each other!



ANAK 






So far, 5 tahun kawen, baru anak sorang..insyaAllah bulan october ni dua orang la;)



Impian nak anak ramai.hee...seramai boleh yang Allah kurniakan..sebab tu dari awal kami menolak sebarang pil2 perancang yang doctor/nurse suggest..tapi rezeki anak semua tu kerje dan urusan Allah belaka..kami terima dengan tangan yang terbuka dan berlapang dada



Nak didik dan bimbing menjadi seorang yang beriman walau apa pon profesion (kerjaya) yang mereka nak pilih kelak. nak SEMUA anak manjadi hafiz/hafizah.. Besar kan cita citaku..hihi..tapi ena YAKIN tiada yang mustahil yang ada ialah POSSIBLE BELAKA.  yang penting NIAT dulu;)




InsyaAllah impian yang ena benar2 nak buat untuk family :


-bawak ma abah dan mertua serta suami dan anak jejakkan kaki ke Mekah by Jan 2017.

-simpanan pendidikan aeisya sebanyak 100g emas by disember 2017

-beli rumah banglo di Bandar Baru Bangi depan Tasik Cempaka by May 2017

-

BISNES



Secret group di bawah kelolaan ena di Fb


Target dan Harapan dalam bisnes memang banyak. Buat masa ni ena focus pada empayar shaklee bisnes ena iaitu OUR PRECIOUS EMPIRE yang juga 



Pada yang mengenali ena, sebelum ni ena bermula dgn pelbagai jenis bisnes termasuk bisnes emas, buku fizikal , tasbih digital dan bisnes servis iaitu tuition..kelam kabut jadinya. Semua pon ena nk buat.haha..alhmdulillah dilorongkan hati utk FOKUS pada yang 1 dlu buat masa sekarang.



InsyaAllah, target bisnes ena:

-penyertaan dari rakan niaga baru dan aktif meningkat sebanyak 100 orang by Disember 2015


-melahirkan 15 bisnes leader ( at least, Supervisor) by May 2016


-menyebarkan manfaat suplimen shaklee yang natural, halal dan selamat seluas2 nya di medium online dan offline pada setiap hari.


-membantu 25 orang surirumah/ orang yang dah bekerja (kerajaan/swasta) menjana income sampingan at least 4 angka sebulan by Jun 2016


-meluaskan empayar shaklee ke negara jiran ( indonesia, singapore dan brunei) dengan 10 penyertaan yang aktif bisnes by May 2016


KEROHANIAN


Target dan harapan untuk meningkatkan 'kesihatan rohani' :

-solat di awal waktu

-mengaji al quran setiap hari

-mangajarkan Al Quran pada orang lain iaitu anak anak sendiri

-Zakat dan bersedekah setiap bulan

-bangun tahajud sekurangnya 3 kali seminggu

-solat sunat Dhuha setiap hari

-banyak MEMBERI (senyuman, pertolongan, wang dan ilmu)

************************


ena ada senarai 100 impian ena untuk jangka pendek dan panjang..yang itu lebih spesifik. 

insyaALLAH setiap impian yang tertulis bakal menjadi KENYATAAN yang penting kita sendiri mesti lah YAKIN dan BERSANGKA BAIK dan Allah Maha Pemurah serta Kaya..tiada yang mustahil bagiNya;)


terima kasih atas sokongan family, rakan niaga serta pelanggan setia ena semua


Big Dream Chaser:






Friday, 5 June 2015

Tidur Awal Bangun awal

07:42 0 Comments
Assalamualaikum

Nak share satu artikel yg sgt3 bermanfaat.


Smalam ada ena terbaca perkongsian ni di fb tapi tak sempat nak share.bila cari balik tak jumpa dah..hehe

Alhmdulillah pagi ni ada pakcik share di wassap group family kami mengenai tidur




TIDUR




Bila Dr Noorhisam dari Tahfiz Medic menukilkan pendapat nya bahawa dalam sehari, kita hanya memerlukan tidur selama 3jam, saya cuba...saya tidur sekitar jam 11-12 malam dan cuma bangun semula pukul 3pagi tetapi saya bangun dengan rasa mengantuk dan letih. Kekadang saya tertidur semula dan bangun jam 4.30 pagi.



Saya syak, mungkin sistem badan saya yang tidak berfungsi dengan baik..menyebabkan saya tidak dapat bangun dengan cergas seperti yang dirancang.



Tetapi saya pelik, bilamana ada hari-hari tertentu, tika saya "tanpa rela" sering tertidur pada pukul 9malam.....seterusnya secara otomatik, sekitar jam 2pagi saya pasti akan terjaga. Biji mata saya segar....lalu saya pun bangun untuk melakukan aktiviti2 rutin saya....tanpa mengantuk! Saya pelik!





Rupa-rupanya apa yang berlaku pada saya bukan suatu yang abnormal....saya menemui artikel karya Dr Hamza Al-Hamzawi.



Menurut kajian beliau, untuk bangun dengan cergas, kita tak perlu tidur selama 8jam seperti kajian barat. Tetapi cukup dengan tidur selama 3jam sahaja. Tetapi waktu tidur itu mestilah dari pukul 9 malam hingga 12 malam (tapi kita di zaman skrg ni kalau kita dapat tidur tepat pukul 10 dàn bangun jam 2pagi...itu dah lebih dari baik).



Berdasarkan sunnah, Rasulullah saw sememangnya tidur di awal malam kerana tidur pada waktu ini adalah waktu tidur yang paling bermanfaat. Seseorang itu boleh dapat 80% daripada tidur yang nyenyak pada waktu ini. Waktu ini juga terdapat 'Baraka' di dalamnya iaitu sejam waktu tidur bersamaan dengan tiga (3) jam waktu tidur.



Pada masa ini kelenjar pineal mengeluarkan hormon melatonin iaitu membantu kita untuk tidur.


Tidur dari pukul 12 pagi hingga 2 pagi


Waktu ini terdapat 20% waktu tidur nyenyak dan selebihnya iaitu 80% adalah 'dream sleeping' yang tidak berguna. Pada masa ini tidur sejam bersamaan dengan sejam waktu tidur.


Dari dari pukul 2 Pagi hingga 5 Pagi sebelum Subuh (Fajr)

Ini sebenarnya bukan lagi waktu tidur tetapi adalah waktu yang paling sesuai untuk menghafal, mengingati Allah, berzikir, Istighfar dan penumpuan mental.


Tidur pada waktu siang (selepas Fajr)


Tidur pada waktu ini adalah waktu tidur yang tidak bermanfaat kerana tiga (3) jam tidur bersamaan dengan sejam waktu tidur, ditambah dengan kelesuan, kekeliruan, dan hilangnya fokus.


Tidur dari Fajr hingga terbitnya matahari

Kelenjar pineal mengeluarkan hormon lain iaitu 'serotonin' iaitu dari Fajr sehingga terbitnya matahari dengan syarat seseorang itu mestilah sudah bangun.

Bagi mereka yang solat Subuh dengan 'Jamat' dan duduk mengingati Allah.
Pada waktu ini adalah sangat sesuai untuk berzikir dan melakukan aktiviti harian.


Pembebasan 'melatonin' oleh kelenjar pineal berkurangan selepas 40 tahun dan berhenti selepas 50 tahun. Kemudian seseorang itu harus memanfaatkan apa yang telah tersimpan dalam badan sehingga sepanjang hayatnya.


Jadi, jika seseorang mendapat 'Alzheimer' dan permulaan 'Dementia', bermakna dia telah tidur lewat sepanjang hidupnya!


Wallahualam.
Jom amalkan. Malam ni jam 9 😴😴😴



till then,

semoga bermanfaat.

ikhlas:


Wednesday, 6 May 2015

10 Tips Menjadi Usahawan Berjaya

08:58 0 Comments


Assalamualaikum WTB || Selawat dan salam pada Nabi Muhammad SAW

semoga pengunjung blog ena da family anda semua di bawah lindungan keberkatan Allah sentiasa.

Di bawah ini ialah 10 TIPS USAHAWAN yang Tn Bukhari kongsikan dalam Kelas Clorox Bisnesnya

Ena kongsikan di sini kerana ena rasa ia sangat2 bermanfaat. 

Kata beliau lagi, sebenarnya masalah kita bukan pada masalah luaran dan teknikal seperti cara buat ayat iklan, cara buat iklan Facebook, cara close sales dan sebagainya.

Semua teknik itu boleh dipelajari.

TAPI...

Semua teknik itu tidak akan berguna kalau 'dalaman' diri kita tak diperbaiki.

Secara tidak sedar kita dah SABOTAJ kejayaan kita atau DOWNGRED potensi diri sendiri.



Tapi... lebih kepada masalah diri sendiri.



1. Secara fitrahnya, kita takut dengan matlamat besar atau perkara baru yang kita tak pernah buat kerana kita mahu selamat.



Matlamat atau idea besar mencabar keselesaan dan 'kelangsungan' hidup.



2. Risiko sentiasa ada. SEDAR akan kewujudan risiko.


Berdamai dan terima kewujudan risiko.

Selagi kita tak boleh terima kewujudan risiko, secara tak sedar, kita cuba lari daripadanya.

Dan... secara tak sedar, kita lari dari kejayaan!



3. Motivasi turun naik. Takkan kita nak mengalah kerana itu.


Pagi makan pun, tengah hari dah lapar. Takkan kita nak kata "malas la nak makan, makan pun nanti lapar balik!"



4. Cara pilih tok guru mana nak ikut, ilmu mana nak belajar, kelas mana nak pergi: nilaikan ilmunya.


Jangan terpedaya dengan:
- hype
- janji manis
- testimoni
- status selebriti
- masuk surat khabar atau TV

Kita pergi kerana ilmu. Nilaikan ilmunya.



5. Cara pilih tok guru mana nak ikut, ilmu mana nak belajar, kelas mana nak pergi: pastikan kena dengan apa yang kita mahu capai.

Jangan kejar ilmu secara buta tuli.

Ya, ilmu itu bagus.

Tapi... ilmu tanpa amal ibarat... (boleh sambung sendiri).

Makan berpada-pada. Jangan sampai kembung atau sakit.

Telan ilmu juga berpada-pada. Jangan sampai lumpuh otak tidak boleh berfikir dan badan tak boleh bertindak.



6. FOKUS: buat satu perkara. Tetapkan apa mahu buat. Tetapkan indikator progres. Buat.




7. FOKUS: pilih satu 'one metric that matters' (OMTM). KLIK DI SINI untuk mengetahui maksud OMTM ni.

Ukur satu metrik ini sahaja. Metrik lain hanyalah sekadar penyumbang kepada metrik OMTM ini.



8. Cara pilih tok guru mana nak ikut, ilmu mana nak belajar, kelas mana nak pergi: pastikan selari dengan OMTM.



Kalau tiada kaitan dengan OMTM, abaikan!



9. Percaya kepada sistem. Pilih satu pelan. Pilih satu OMTM.



Buat!

Percaya kepada perjalanan ini.

Jangan:
- putus asa di tengah jalan
- mabuk dan lalai dengan perkara lain yang menyesatkan



10. TRACK perjalanan dengan indikator progres.


Supaya kita tahu kita di jalan yang betul.

Supaya kita tak patah balik bila dah dekat dengan destinasi hanya kerana kita sendiri tak tahu progres



 ikhlas berkongsi,


DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.