Follow Us @aeinnamusa

follow my instagram

Total Pageviews

Showing posts with label Hamil. Show all posts
Showing posts with label Hamil. Show all posts

Wednesday, 28 October 2015

Rahsia Menggalakkan Perkembangan Mata dan Otak Bayi Dalam Kandungan

18:44 0 Comments



Assalamualaikum


Banyak kajian saintifik yang membuktikan kaitan perkembangan mata dan otak bayi dengan pengambilan asid lemak Omega-3 oleh ibu hamil dan menyusu ( rujuk di sinisini, sini dan sini). Ok, cukup 4 kajian je ena sediakan, kang tak ter baca lak uols..hee.



Jom layan video di bawah ni pulak. Memang teruja dengar Dr Sears ni cakap mengenai Kelebihan Asid Lemak Omega-3 ni. Ena duk ulang2 banyak kali..mujurlah seminit lebih je durasi video ni.. Kalau tak , tak jadi keje lain lain jawabnya..hehe.


Antara point penting yang ditekankan oleh Dr Sears adalah:


- Omega 3 is head-to-toe supliment!
-Its no 1 scientifically research supliment
-Good for brain and eye. Top/main fat in Brain and eye's retina is omega 3 







Jom kita lihat testimoni dari seorang pengguna tegar omega 3 shaklee iaitu Omega Guard,




Nad mula amalkan Omega Guard secara konsisten semasa pregnant Ziyad untuk perkembangan otak dan mata baby.


Then dalam pantang Nad continue consume Omega Guard bersama Lecithin untuk bantu turunkan berat badan (bersalin secara pembedahan), di samping bagus untuk perkembangan minda Ziyad.


Masa dalam pantang tu, Ziyad kadang-kadang berkahak. Then Nad perasan bila amalkan Omega Guard ni, kahak Ziyad senang keluar bila dia muak susu. Bila dah besar sikit baru bunyi kahak tu hilang.


Then tahun lepas Ummi Nad dijangkiti TB. Ummi Nad makan ubat dan juga amalkan supplement Shaklee. Salah satu supplement yang sangat membantu ialah Omega Guard. Nurse pun recommend teruskan Omega Guard. Alhamdulillah Ummi pun dah sihat sepenuhnya :)


Omega-3 memang bagus untuk respiratory health (kesihatan sistem pernafasan).

-Puan Nadiah Suhaidi-


Baca : Sumber Omega-3 dari Minyak Ikan Terbaik di Dunia


Nak Cuba Minyak Ikan Omega Guard dari Shaklee?


<<PROMOSI TERKINI>>


Hubungi Ena sekarang, untuk info/order:


013 357 3153
013 357 3153
013 357 3153

Tuesday, 1 September 2015

2 Kesan Berbeza, Produk Berasaskan Soya Pada Kehamilan

13:44 0 Comments




KESAN SOYA GMO dan Non-GMO


Dulu semasa mengandungkan zulfa, saya minum soya setiap hari.



Disebabkan tidak tahu kesan akibat pengambilan soya GMO yang terlalu banyak, maka anak saya yang pertama mendapat alergi pada kulitnya.



Bila kena gigit nyamuk atau luka2 kecil, lambat sangat nak baik. Terlalu banyak parut pada tangan dan kakinya.



Untuk pulihkan lukanya, saya mandikan dia dengan beberapa titik basic H dan sapu Herbal Blend selepas mandi.



Semasa mengandungkan anak yang kedua dan ketiga, saya tidak lagi minum soya setiap hari walaupun pada masa itu saya tidak tahu tentang kesan pengambilan soya GMO.



Kini, anak yang ketiga masih menyusu badan dan saya peminum tegar soya non-GMO iaitu ESP.



Alhamdulillah kulitnya tidak bermasalah malah lebih cerah dan gebu.
Terima kasih kepada Shaklee kerana menyediakan produk terbaik yang diterima ramai.

-Puan Azu Naurah-

*****


alhamdulillah , ena pon amalkan Energizing Soy Protein ni setiap hari

ESP salah satu item dalam SET KEHAMILAN SHAKLEE yang dapat memberi tenaga, bekalan protein yang CUKUP kepada janin, mengurangkan kesan pigmentasi pada ibu hamil, mengurangkan stretch mark dan macam-macam lagi.


berminat untuk mendapatkan Energizing Soy Protein?


Hubungi Ena,

Rakan pengedar anda yang komited,


013 357 3153

Thursday, 20 August 2015

My Happiness!

08:18 0 Comments

Assalamualaikum



Alhamdulillah..sejak masuk 3rd trimester of preganncy ni, baby selalu je 'tegur' mama..dapat rasa baby kicking makin lama makin kuat.



Kadang2 mama terkejut tau..terkejut lepastu senyummm...hee..alhmdulillah syukur.


Terima kasih allah atas segala nikmat yang dikurniakan kepada kami sekeluarga.


Terima kasih papa dan aeisya serta seluruh keluarga yang banyak membantu  dan support ena dari segi emosi juga.


Terima kasih rangkaian suplimen shaklee especially set kesuburan, prenatal ( kehamilan) dan immunity yang 'menemani' ena dr TTC ( sebelum hamil ) hinggalah saat2 nak sampai due dah ni...banyak sgt jasa asbab dari suplimen semulajadi ni ( ena jenis skeptikal dan takut nak pilih vitamin/ubat kat luar yang kebanyakkan nya sintetik)..maklumlah preggy mommy memang rendah sikit tahap  imunity berbanding  orang normal.



Alhmdulillah 'ala kulli haal.


Syukurlah selalu..insyaAllah bertambah rahmat dan nikmat dr Allah.


*indahnya hati yang  beristighfar pada Allag ,100 kali pagi dan petang *

Wednesday, 19 August 2015

Persediaan Menyambut Baby ( Part 1 ) : Operasi Mencuci Baju Kaklong Aeisya

16:52 0 Comments

Set pencuci pilihan hati ena ( safe for baby)


***

Assalamualaikum.


Alhamdulillah kami teruja sangat nak menyambut kelahiran adik aeisya.


Now dah masuk 34 weeks..masa untuk menyiapkan barang2 untuk di bawa ke hospital waktu emergency nanti. Sebenarnya since minggu ke 28 lagi nurse suruh siapkan tapi entah apa yang ena kalut/bizikan diri pon ena tak tahu la..hehehe



Actualy, disebabkan aeisya lahir pada minggu ke 40 , so ena tak berapa risau sangat , insyaALLAH adiknya pon lahir lebih kurang tu juga;)



Bermula projek mengorek baju2 lama kaklong aeisya dalam almari baju;)



Rupanya banyak sangat baju newborn aeisya...memang tak perlu beli lagi..yela, baby cepat besar kan, pakai je mana yang ada.





2 bakul baju newborn, barut perut baby dan set tilam ready untuk di cuci;)
Ena memilih pencuci dan pelembut pakaian dari shaklee.. kenapa?


jom kita tengok sama2 apa sebab ena tak pilih pencuci biasa yang dijual di pasaraya2;)



Fresh Laundry Concentrate (sabun basuh serbuk)

Formula Semula Jadi untuk Pakaian yang Lebih Bersih (2.49kg)



 Rumusan enzim semula jadi ini bukan sahaja membersihkan pakaian dengan lebih baik, malah ia juga sama sekali tidak memudaratkan bumi.

Tahukah Anda?


Kebanyakan serbuk pencuci pakaian mengandungi bahan perengsa yang boleh disedut atau diserap melalui kulit - punca lazim berlakunya tindak balas alahan.


Triethanolaminedodecylbenzenesulfonate merupakan salah satu bahan perengsa tersebut, dan ia disenaraikan sebagai bahan berbahaya oleh EPA dan DOT.


Sentuhan dengan bahan ini boleh merengsakan dan membakar kulit dan mata. Jika terhidu, ia akan merengsakan hidung, tekak dan paru-paru hingga menyebabkan batuk, asma dan/atau sesak nafas.


Kulit yang kerap bersentuhan dengannya akan menjadi kering dan gatal serta mengalami masalah alergi kronik dan ruam.


Fresh Laundry Concentrate Tidak Mengandungi Bahan-Bahan Ini Mahupun Bahan Berbahaya Yang Lain.

Keunikan Shaklee


Selamat

  • Hipoalergenik
  • Tanpa klorin
  • Selamat untuk digunakan pada semua fabrik yang boleh dibasuh
  • Tiada bahan kimia berbahaya
  • Berkesan

Berkepekatan tinggi



  • Hanya1 auns (11.375 liter) sudah mencukupi untuk cucian muatan sederhana
  • Sesuai untuk semua suhu, termasuk air sejuk
  • Mengekalkan warna pakaian yang putih dan menjadikan pakaian berwarna lebih berseri
  • Mesra Alam

Rumusan semula jadi daripada sumber yang mapan


  • Surfaktan mudah biorosot
  • Tanpa fosfat, borat, bahan perengsa
  • Bungkusan yang boleh dikitar semula
  • Tanpa bahan pewarna
  • Selamat untuk sistem septik dan pembetungan



Soft Fabric Concentrate (liquid softener)

Melembutkan Pakaian (946ml)


Pekatan pelembut fabrik yang berbau harum ini berkesan mengelakkan pakaian daripada berkedut dan melekat pada badan akibat kesan statik, berbanding produk lain yang anda sedang gunakan.

Rumusan berkepekatan tinggi ini amat menjimatkan dan membolehkan anda merasai perbezaannya dengan sekali sentuhan.

Berkepekatan tinggi: 32 auns mampu melembutkan 64 cucian


Melembutkan, mengurangkan kedut dan mengawal kesan statik secara semula jadi
Botol kecil mudah dibawa, dituang dan disimpan


Keunikan Shaklee


Selamat
  • Tidak toksik
  • Tiada gas beracun
  • Tiada bahan kimia berbahaya
  • Tanpa pewangi
  • Lembut pada tangan anda
  • pH seimbang
  • Tanpa klorin
  • Berkesan

Amat berkesan menanggalkan minyak

  • Ultra-pekat: 16 oz. Boleh dicairkan menjadi 48 gelen
  • Dua kali lebih pekat berbanding rumusan asal
  • Basic H (hanya gunakan separuhsahaja)
  • Mesra Alam

Rumusan semula jadi daripada sumber yang mapan (diekstrak daripada jagung dan kelapa)



  • Mudah biorosot
  • Tanpa fosfat
  • Bungkusan yang boleh dikitar semula
  • Tanpa bahan pewarna
  • Selamat untuk sistem septik dan pembetungan





mmmmmmm wangiiiiiii..

waktu jemur ni menusuk nusuk kewangian softener shaklee ke hidung ku..hehe..


dah kering pon, masih wangi lagi tau!




Sesuai untuk mendobi pakaian seisi keluarga, dari baby, mak baby, abah baby, tok baby pon boleh juga tau.. dannn selamat juga untuk mereka yang mengidap asma atau 
 mempunyai kulit allergi kepada pencuci...


best kan!


tak payah nak shopping sabun basuh asing2 lagi..teringat la dulu bersungguh2 beli sabun baby jenama P****** ..masa tu mama rajin membaca..kulit baby kan sensitif, basuh baju baby kene asingkan dari baju mak pak dia dan GUNAKAN PENCUCI YANG SESUAI UNTUK BABY JE...yang tidak mengandungi bahan kimia yang merbahaya .


jangan main2 tau...baby ni kalau tak sesuai kepada sesuatu bende, suaca, suhu, susu formula atau serbuk pencuci, baby akan menunjukkan tanda2 rashes atau ruam yang sesetnagh keadaan sangat teruk.kesian la kat baby tu...so spend sikit la untuk beli serbuk pencuci yang selamat ye uols.


nak cuba SERBUK PENCUCI SHAKLEE juga?



whatsapp ena laju2 k:



013 357 3153

Tuesday, 18 August 2015

Dulu Tak Suka, Sekarang Dah Jatuh Cinta!

23:20 0 Comments


Sedang ena fb walking siang tadi, ternampak komen dari seorang sahabat online ena;



Menurut nya: Dulu tak suka vita lea sebab pil besar besar dan tak nampak kesan. Tapi sejak asyik nak tumbang je lepas pantang, telan 2 biji sehari terus elok. Sejak tu vita lea menjadi cinta hatinya!


Waahhh teruja kan..ni membuatkan ena TAK SABAR nak berpantang dengan set berpantang shaklee ;)

Aeisya Pon Tahu Rutin Vitamin Mama!

22:46 0 Comments


Kelakar sangat anak syurga ena ni, biasa sebelum tidur, ena tak boleh missed vitamin hamil..memang setiap malam WAJIB amek ostematrix 6 biji!


Comey sangat aeisya, ena cakap :


' aeisya, take vitamin mama pleasee '
Mama nak white saje tau ( referring to ostematrix)


'Ok mama!' Jawab aeisya.


Sedang Ena leka balas pm customers, aeisya duk kire n letak vitamin kat tangan ena.then aeisya cakap : Ok mama dah siap!


Tengok la tu dalam tangan..bukan kata white, green, yellow , cream , n fish oil pon ada skali!..hahaha..itu mama dah amek  la td syg oiiii...


Lepas tu ktorang gelak sama2!


Ostematrix ni sumber kalsium terbaik ena pernah jumpa..ye la, selama ni segala mak nenek susu ena minum tapi masih juga ada simptom2 kekurangan kalsium terutama ketika hamil...lebih haru lagi, siap 3 kali suspect DIABETES sebab gula tinggi dlm susu tu.


TIADA LAGI CRAMP KAKI !



Alhmdulillah..sejak ena KONSISTEN ambil kalsium dari awal pregnancy hingga sekarang 34week dah , ena TAK PERNAH  lagi experience SIMPUL BIAWAK / cramp kaki waktu tidur malam.


Alhmdulillah....tido lena..aeisya n papa pon lena skali.


Ingat lagi masa pregnancy pertama, start masuk 3rd trimester ( 6 bulan) SETIAP MALAM terjaga..bukan setakat ena je terjaga, papa aeisya skali terhaga sebab ena jerit kuat akibat SAKITTT sangat2 kene simpul biawak ni tau.

Alhmdulillah...


So uols yang tengah preggy ke, selalu letih2 lenguh2, kuat sukan, tak suka minum susu, ena sangat sarankan ambil ostematrix ni...warga emas pon sgt sesuai ambil oste ni utk kuatkan tulang ..jom hadiahkan pad amak ayah kita!




Saturday, 8 August 2015

7 Tips Mudah Bersalin

11:01 0 Comments


Assalamualaikum

Apa khabar semua..apa khabar mommies yang sedang berbadan dua;)


hari ni ena nak kongsi TIPS MUDAH BERSALIN.


ramai yang impikan bersalin dengan mudah kan..tapi ketahuilah bahawa sakit bersalin tu NIKMAT sebenarnya iaitu


apabila kita akan bersyukur dengan menangis kegembiraaan apabila melihat wajah anak syurga yang baru dilahirkan....apabila seolah2 Allah sambungkan balik nyawa kita setelah hampir terputus nyawa meneran untuk melahirkan...apabila Allah menunjukkan kebesaranNYA dengan terlahirnya seorang insan yang comel ...apabila melihat wajah2 kegembiraaan suami, ibu ayah serta seluruh keluarga/..dan pelbagai nikmat yang tidak terhitung susulan dari kelahiran baru ini.


Bersalin semuanya SAKIT dan ada cabaran tersendiri. sama ada normal atau pembedahan.


di sini ena nk kongsi 7 tips yang boleh kita ikhtiar sebagai persediaan untuk bersalin. ikhtiar dan kemudian BERSERAH (TAWAKKAL) pada Allah sepenuhnya.


TIPS #1

Kerapkan Berjalan



TIPS #2

Minta suami buatkan air BACAAN :


-Surah Al Fatihah
-3 Qul
-Ayat Kursi
kemudian titikan 3 titis minyak masak dan NIATKAN supaya Allah permudahkan urusan bersalin


-selawat kemudian minum





TIPS #3

Kerapkan berzikir dengan zikir:



TIPS #4

Kerapkan mandi dan Basuh rambut



TIPS #5

Baring Mengiring


TIPS #6

Banyakkan sujud terutama ketika solat (jika masih mampu)


TIPS #7


Mohon maaf dari suami dan semua orang



*************

Semoga bermanfaat buat mommies semua;)

Tuesday, 4 August 2015

5 Amalan Ibu Mengandung untuk Elak Anak Jaundice

18:38 8 Comments


Assalamualaikum


Ena nak kongikan 5 tips amalan ibu mengandung untuk elak baby lahir nanti mengalami penyakit Jaundice atau orang kita panggil  baby kuning;)


TIPS #1




Makan 3 sudu madu asli tanpa air atau 5 sudu air madu asli 



TIPS #2


Minum 2 cawan susu kambing segar sehari.



TIPS #3



Minum 500 ml pati delima setiap hari


TIPS #4

Sarapan dengan buah Kurma


TIPS #5



Minum air kelapa muda pure setiap hari ketika hampir bersalin






***

semoga bermanfaat;)

jom kita amalkan, sebarkan pada isteri, rakan taulan dan saudara mara yang sedang hamil;)


till then :





Wednesday, 29 July 2015

10 Tips Mudah Bersalin

17:51 0 Comments

TIPS MUDAH HAMIL





1- Sibukkan diri dengan kerja rumah

2- Tenangkan fikiran

3- Suami maafkanlah segala dosa isteri

4- Bersetubuh dengan kerap di akhir2 kehamilan

5- Banyakkan berjalan selagi larat


6- Gunakan teknik hypnobirthing. Berbual dengan bayi dan diri sendiri agar mudah bersalin.

7- Amalkan Air kelapa atau minyak kelapa dara

8- Baca al Quran dengan kerap atau sekurangnya ucap SUBHANALLAH banyak2 kali.

9Cuba buang air kecil dengan kerap



10- Gunakan teknik meneran yang betul.

semoga bermanfaat




Sunday, 26 July 2015

8 Jenis Buah Buahan KAYA Zat Besi

10:14 0 Comments


Assalamualaikum

Apa khabar?

Harini ena kongsi screenshot dr fb seorang Doctor mengenai buah buahan yang kaya dengan zat besi Atau iron.


Fungsi iron adalah untuk tambah darah. Pernah dengar haemoglobin? Biasanya ibu hamil atau mereka yang mengidap thalassemia atau pernah kene denggi mempunyai bacaan haemoglobin yang rendah iaitu bawah 11.


bahaya HB rendah ni ialah risiko untuk mendapat anemia atau kurang sel darah merah dalam badan di mana pengidap sering rasa nak pitam, pengsan dan letih. Untuk pengidap anemia kronik, ia boleh membawa maut juga.


So penting sangat untuk kita semua mengambil buah yang tinggi iron.


Pengalaman ena sebelum hamil ena jenis kerap rasa nk pitam dan pernah di diagnose mengalami tekanan darah rendah..semasa hamil, makin teruk jadinya.


Apa yang perasan, kedua -dua kehamilan ena suka sangat amat MAKAN BUAH TEMBIKAI.


Ena boleh mengadap makan tembikai macam makan nasi tau.haha..rasanya sebabni bacaan HB ena maintain 12-13 walaupun usia kandungan dah masuk 3rd trimester ;)


Selain tu, setiap hari ena ambil set  kesihatan semasa hamil ( shaklee brand). Salah satu product dlm set ni  yang berfungsi TINGKATKAN haemoglobin adalah VITA LEA.


Cara pengambilan VITA LEA yang betul ialah disusuli dengan VITA C.kerana vita C meningkatkan penyerapan iron ke dlm darah.ena pilih vita c shaklee kerana sifatnya SUSTAIN RELEASED..di mana 1 tablet bertahan selama 5 jam dlm badan kita.


Ada sahabat di sini yang sering pening/rasa nak pitam/pengsan dan jerap letih2?


Anda kemungkinan kekurangan sel darah merah atau bacaan haemoglobin rendah.


Jangan biarkan ia semakin MELARAT.

CEGAH LEBIH BAIK DARI MERAWAT.


Kebetulan sehingga october 2015, anda berpeluang mendapat sebotol VITA LEA yg berharga  rm94 secara FREE.


FREE aje nak bagi..tahan 4 bulan;)
lama kannnn.

Bagi peluang pada diri anda untuk menikmati tahap kesihatan yang lebih baik dari sehari ke sehari.


For info /orders:

013 357 3153
ena


Thursday, 18 June 2015

Ibu Hamil dan Menyusukan Anak Juga Boleh Puasa Penuh!

14:18 0 Comments

Assalamualaikum 
Bismillah..
masyaALLAH terujanya ena Ramadhan tahun ni.


Rindu sangat dah dengan ramadhan..walaupun terasa baru je ramadhan tahun lepas..hehe


Dah 3 tahun ena berjaya PUASA PENUH , 30 hari sebulan...alhmdulillah, nikmat yang Allah berikan dan kekuatan yang Allah pinjamkan pada ena padahal:


  • Tahun 2012- berpuasa dan hamil 7 bulan

  • Tahun 2013- berpuasa dan menyusukan aeisya 8 bulan

  • Tahun 2014- berpuasa dan menyusukan aeisya 20 bulan ( 1 tahun 8 bulan)

  • dan tahun ini , 2015, ena bakal berpuasa PENUH juga ( insyaALLAH..doa ni.hehe..tolong doakan sama ye..) - berpuasa dan hamil 6 bulan serta menyusukan aeisya 2 tahun 9 bulan!


Ena bersungguh-sungguh nekad nak berpuasa juga walaupun ada rukhsah ( kemudahan yang Allah kurniakan kepada orang tertentu yg dibolehkan berbuka puasa).. Suami dan keluarga tak yah cakap lah, selang sejam tanya ena ok ke..hihi.kalau tak ok, berbuka lah tak apa..alhmdulillah orang2 sekeliling yang sangat2 caring dan loving.hee.


Namun ena tak jadikan rukhsah itu satu alasan untuk ena tinggal puasa di bulan yg Mulia bulan Ramadhan. kerana bagi ena, puasa di bulan Ramadhan adalah SAMA SEKALI TIDAK SAMA dengan qadha' puasa di bulan2 lain..tak sama FEEL NYA.gittew...hee



"Kalau kamu tahu kelebihan Ramadhan nescaya kamu mahu sepanjang tahun adalah Ramadhan.." Maksud Hadith

tapiiiii tidak juga membahayakan diri dengan MEMAKSA DIRI untuk berpuasa padahal tidak mampu. kita kenal diri kita kan. masing2 kenal diri dan tahap kemampuan diri masing2. Allah tak suka orang2 yang zalim atau meletakkan sesuatu bukan di tempatnya..mudah cakap, orang yang suka membinasakan atau merosakkan diri sendiri.


'dan jangan kamu membunuh diri kamu (an -nissa' 4:29)
'dan jangan kamu mencampakkan diri ke dalam kebinasaan (al baqarah 2: 195)


Meh ena kongsikan tips bagaimana ena boleh puasa penuh lagi BERTENAGA semasa hamil dan menyusukan.. ( yela, time hamil dan menyusukan anak, takde datang bulan kan..kalau yang datang bulan tu...ABC- allah bagi cuti..so silalah 'bercuti' dari berpuasa ye;)



Tips Berpuasa Untuk Ibu Hamil dan Menyusukan Anak


Mindset



Ketika Hamil dan menyusukan anak, ena memang TAK PERNAH  PUASA pada bulan2 sebelum Ramadhan iaitu Rejab dan Syaaban. pernah dengar kan, tips utk berpuasa Ramadhan ialah melatih diri berpuasa pada bulan rejab dan syaaban dulu. Maklumlah ena tak tinggal puasa kan, tu yang liat sikit nak puasa tu ( ni tak bagus ni..sila jangan tiru..boleh je nak puasa sunat kannn..)


tapi ena katakan pada diri, insyaALLAH ena KUAT dan boleh berpuasa seperti orang2 lain malah lebih BERTENAGA lagi ketika Ramadhan. Ena tak pernah meragui kekuatan yang Allah kurniakan pada diri ena dan setiap wanita. 

Kata-kata positif ni sedikit sebanyak menyuntik semangat dan KEKUATAN luar biasa dalam diri ena. dan memang benar , APA YANG KITA FIKIR ITU LAH YANG KITA TARIK BERLAKU KEPADA KITA.


Jangan fikir penat atau lapar. bila terasa lapar ..ingat bali mereka yang diuji sepanjang tahun tidak mendapat makanan yang berkhasiat seprti orang2 di Somalia atau negara2 yang sedang berlaku peperangan. 


Banyak istirehat




Bukanlah bermakna selepas subuh, kita tidur je sehingga waktu magrib. Ena masih melakukan kerja2 rumah, masak, basuh baju, uruskan anak malah boleh bisnes lagi MENJANA INCOME dari rumah.


Banyakkan istirehat bermaksud, jangan PAKSA DIRI buat kerja2 yang memenatkan..contohnya bagi surirumah, aktiviti mengemas rumah, mengemop, mencuci toilet dan basuh baju boleh dilakukan pada waktu malam!  pandai2 la susun kerja2 seharian kita ye. Ingat, awak tu hamil/menyusukan anak dan sedang berpuasa;)


Tidur qailullah- tidur lah sekejap 30 minit sebelum zohor. tidur waktu ini dikatakan, 1 minit bersamaan 1 jam!..sunnah tau..dan antara khasiat qailullah ialah mudah untuk bangun bertahajud. cubalah!



Bagi yang bekerja pula, ena sarankan, gunakan waktu 'coffee break' untuk ke surau menunaikan solat dhuha ..insyaALLAH badan akan 'reenergize' semula. pada waktu lunch pula, selepas solat zohor, baring la kejap di surau..tidur sekejap, tak perlu lama..dalam 20 minit pon ok dah.


Sebelah petang pula, dalam jam 3 petang, pergi la toilet untuk mencuci muka. insyaALLAH anda akan terasa lebih segar. 


Pemilihan Nutrisi dan Pemakanan yang Baik dan Betul



Part ni paling kritikal sekali. Nutrisi yang betul dan berkhasiat memberi IMPAK BESAR kepada performance ibu hamil dan menyusukan anak ketika siang hari di bulan Ramadhan.


Ingat, jangan sesekali skip sahur ye.


“Pembeza antara puasa kita dan puasa Ahli Kitab adalah makan sahur”. (Riwayat Muslim).

“Bersahurlah, sesungguhnya pada sahur itu ada keberkatan”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)


So tak mahu malas2, wajibkan diri bangun dinihari (waktu sahur) untuk mengamalkan dan menghidupkan sunnah sambil menyediakan badan kita dengan nutrisi yang baik dan lengkap untuk kesihatan anak dalam kandungan dan juga anak yang disusukan.


Waktu sahur, ambillah makanan yang memberi tenaga yang berpanjangan sehingga berbuka.



Pakar dan kaunselor penyusuan badan, Jennifer Hor, menyarankan makanan yang mempunyai indeks glicemik (glycemic index - GI) yang rendah. GI ialah unit pengiraan bagi kesan karbohidrat pada tahap gula dalam darah


Karbohidrat yang terurai dengan cepat semasa penghadaman mempunyai GI yang tinggi manakala karbohidrat yang terurai lebih lambat dan melepaskan glukosa secara beransur-ansur ke dalam darah mempunyai GI yang rendah. Makanan yang rendah GI termasuk banyak jenis sayur-sayuran dan kekacang, kacang pis, mi dan nasi. 


Makanan yang GI rendah ni sangat amatlah sesuai untuk mereka yang mengidap diabetes atau ibu hamil yang ada history ahli keluarga mengidap diabetes. so better prevent awal2.


Ena kongsikan suplimen penting yang wajib di ambil oleh setiap ibu hamil dan menyusukan anak di bulan Puasa.




Ena memilih suplimen Energizing Soy Protein sebagai sumber tenaga berpanjangan di bulan puasa. 




Siap ada kajian tau. PD terbukti mengekalkan kandungan elektrolit dalam badan di sepanjang hari berpuasa. 


Jangan terliur plak ye.. hehe..rasa oren sebenar, tanpa perisa, perasa dan pewarna tiruan!




Meal shakes merupakan suplimen yang tinggi fiber yang membantu ibu hamil dan menyusukan anak mnegekalkan tenaga di tahap optimum sepanjang berpuasa.



Bukan ena sorang je tau yang hamil dan menyusukan anak tapi KEKAL BERTENAGA ketika berpuasa. jom layan video ni. pengakuan ikhlas dari seorang pengamal suplimen shaklee ketika hamil.. ternyata kehamilan keempat beliau ni BERBEZA  dari 3 orang kakak abangnya.





KLIK SINI untuk lebih testimoni KEKAL BERTENAGA berpuasa di bulan Ramadhan

Hubungi ena untuk konsultasi pengambilan suplimen kekal BERTENAGA di bulan puasa.

till then ;)

Your Health and Beauty Consultant:
013 357 3153
013 357 3153
013 357 3153
013 357 3153
013 357 3153


DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.