Follow Us @aeinnamusa

follow my instagram

Total Pageviews

Showing posts with label Adi hidayat. Show all posts
Showing posts with label Adi hidayat. Show all posts

Friday, 28 June 2019

Habbatussauda Baik untuk Kesihatan Ibu Hamil Dan Menyusu

08:19 1 Comments

Habbatussauda baik untuk Kesihatan Ibu Hamil Dan Menyusu | Assalamualaikum. Entry kalini berkisar mengenai sejenis bijirin yang sangat besar nilai khasiat dan manfaat nya serta terkenal di negara Timur Tengah berabad lamanya iaitu Habbatussauda. Teringat masa makan di restoren arab di Bangi, ada satu menu roti tempayan dorang tabur dengan habbatussauda. Walaupun baru kali pertama makan habbatussauda 'raw' macam tu dan rasa nya agak sedikit pahit tapi rasa teruja juga sebab masa makan tu Ena bayangkan khasiat khasiat dia.


Menurut  Pegawai penyelidik Pusat Bioteknologi dari MARDI, habbatussauda yang juga dikenali sebagai Jintan Hitam sangat tnggi nilai nutrisi iaitu mineral, asid lemak dan karbohidrat yang sangat bagus untuk kesihatan manusia.

Biji Habbatussauda atau nama saintifik nya Nigella sativa kaya dengan:


  1. Asid lemak tidak tepu yang terdiri daripada asid linoleik (Omega 6) (50%-60%) asid oleik(20%)
  2. Asid lemak tepu iaitu asid palmitik 13.7% dan asid stearik 2.6%

Kandungan pati minyak Nigella sativa sebanyak (0.5% -1.5%) terdiri daripada:

  1. Thymoquinone (komponen utama melebihi 50%) yang bertindak sebagai bahan antioksida
  2. P-cymene (40%)-bahan organik
  3. Pinene (15%)

Secara umumnya, banyak khasiat seperti anti radang, antioksida (antipenuaan), menguatkan imuniti badan, mengurangkan simptom migraine dan PMS, penggalak susu badan secara semulajadi, baik untuk kesihatan jantung, mengurangkan stress, mencatikkan kulit, mneguatkan tulang, menstabilkan tekanan darah, baik untuk penghadaman dan mengurangkan allergik.

Kebaikan Habatussauda untuk Ibu-ibu


1. Ibu Mengandung


❤Naikkan HB
❤Beri Tenaga
❤Elak Sembelit
❤Elak Buasir
❤Kawal Kencing Manis
❤Kawal Darah Tinggi
❤Buang Angin dalam badan
❤Tingkatkan Imune


2. Ibu Berpantang dan Menyusu

❤Kecutkan Rahim
❤Banyakkan Susu
❤Pekatkan Susu
❤Bagi Tenaga
❤Elak Sembelit
❤Elak Buasir
❤Tingkatkan Imune




Habbasyi Oil

Habbasyi oil



Habbasyi Oil dalam kapsul yang mudah ditelan
Feedback / Testimoni pengguna Habbasyi Oil

Susu Meriah dengan Habbasyi oil

Angin dalam badan keluar asbab Habbasyi Oil

Rasa Lawas dan tiada sembelit apabila amal Habbasyi Oil

Stok Susu meriah dengan habbasyi Oil


Jika anda berminat untuk mendapatkan Habbasyi Oil, boleh klik  di bawah untuk berhubung dengan ejen:



Sunday, 2 September 2018

Apa Nak Buat Selepas Subuh?

18:07 4 Comments

Antara pengisian selepas subuh selain mengaji dan berzikir pada Allah adalah berada dalam MAJLIS ILMU .

Ada antara kita tidak direzekikan masa untuk ke masjid waktu subuh dan join majlis2 ilmu selepas tu.

Termasuk kekna🙈 Allahuakbar.

So apa yang kita boleh buat, kita bukak je youtube ada banyakkkkk sangat tazkirah dan majlis ilmu ONLINE yang kita boleh sertai.

Tinggal nak taip ja keyword or tajuk yang kita minat nak dalami /belajar😊

Betapa power nya majlis ilmu ni, Allah utuskan setiap orang ,Malaikat sebanyaknya 70ribu untuk mendoakan nya sepanjang berada dlaam majlis ilmu.

Sebab tu bila kita join mana2 kelas ilmu ( tak kire lah ilmu dunia atau akhirat -yang penting ilmu yang baik), amek peluang untuk submit doa dengan spesifik.

Ada banyak pilihan ustaz ustazah yang kita boleh dengar/tengok di youtube.

Personally, kekna suka dengar tazkirah Ustaz dari indonesia😁

Antara nya :

Sheikh Ali Jaber
Ustaz Hanan Attaki
Ustaz Yusuf Mansur
Ustaz Muzammil Hasballah ( untuk video mengaji al Quran shj-takde ceramah or tazkirah)
Ustaz Adi Hidayat

Mereka ni lah yang kekna ulang2 dengar selalu, termasuk waktu exercise, buat kemas rumah , masak, sidai baju etc😁

InsyaAllah .

semoga bermanfaat untuk semua;)


**gambar Syeikh Ali Jaber , Imam Masjid Madinah dukung anak sulong kami Aeisya Humaira di Restoren Arab di Bangi. Beliau al Hafiz sejak kecil dan sekarang purata sebulan khatam al Quran sebanyak 10 kali, masyaAllah!. Boleh google kalau nak tahu lagi biodata beliau atau ustaz2 yang lain 😊
Tengok lah kaklong ecah masa ni. mulat kan . hehe



DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.