Follow Us @aeinnamusa

follow my instagram

Total Pageviews

Sunday, 22 September 2019

Teringin Nak Terbang Bersama Singapore Airlines !

12:57 0 Comments

Teringin Nak Terbang Bersama Singapore Airlines | Assalamualaikum. hai semua. Korang pernah tak pergi ke europe? Kalau tak pernah apa kata korang set satu masa, kumpul duit siap-siap then plan pergi ke Europe satu hari nanti. Sebabnya dengan pengalaman korang nanti, kekna gerenti korang akan berpuas hati. Memang ramai cakap kalau nak pergi belah sana duit kena banyak tapi segalanya possible kalau kita pandai menyimpan dan pandai plan dari segi setting bajet serendah yang mungkin.

Yang penting niat dulu, set target dan insyaaAllah korang akan sampai ke sana suatu hari nanti.
Apa yang korang tau pasal Airline kebanggaan negara jiran kita? Singapore Airlines ni antara airlines yang besar untuk seluruh Asia Tenggara. Diorang based dekat Changi International Airport, dan boleh terbang ke lebih kurang 62 destinasi seluruh dunia. Wow kan!

Dalam flight ni ada economy class, premium economy, business, first class dan suites. Ikut korang lah nak naik yang mana-mana sebab based kepada bajet korang jugak kan. Kalau nak yang paling murah pilihlah economy class. Makanan pun ada disediakan kalau flight jauh. Untuk yang lain-lain, lebih selesa dan ada makanan yang special. Tapi kalau economy pun okay sebab takdelah jauh mana dari KLIA ke Singapore kan.


So untuk dapatkan Singapore Airlines promo yang murah korang kena pergi kat web Traveloka. Dekat Traveloka korang boleh buat online booking, korang kena bukak Traveloka web atau apps, search dulu logo Emirates, then isikan detail macam destinasi yang korang nak pergi contohnya London, cari tarikh yang korang plan, preferably bukan musim cuti sekolah atau perayaan. Lepas tu click search flight, dank orang akan nampak list of flights yang ada pada tarikh yang korang pilih tu. Korang pilih yang mana satu korang nak, isi detail passengers, lepas tu buat payment. Ada banyak cara nak buat payment tapi yang senang online banking atau kad kredit. Kalau semuanya okay korang akan dapat e-ticket kat dalam account Traveloka korang atau email. Simpan elok-elok dan jangan hilangkan tau. Sebab e-ticket nilah proof masa korang nak check in kat airport nanti.


Once korang dah dapat cari best flight to London nanti korang boleh google pasal London. So disebabkan itu aku share sikit apa yang korang boleh buat kat sana. Terfikir-fikir aktiviti unik yang menarik untuk dibuat semasa berada di kota London? Apa kata kalau korang sekeluarga pergi menonton filem di atas bumbung bangunan yang berlatar belakangkan view pencakar-pencakar langit di sekitar London? Rooftop Film Club ditubuhkan untuk memberikan pengalaman luar biasa di mana wayang bersatu dengan view dan udara segara di luar. Siapa kata nak tengok wayang mesti duduk dalam tempat tertutup? Bukan itu sahaja, kerusi yang disediakan juga sangat comfy dengan sesetengah tempat lengkap dengan headphone berkualiti tinggi untuk korang mendengar dialog tanpa sebarang gangguan bunyi. Pernah jumpa aktiviti macam ni di Malaysia?


Korang mungkin pernah dengar tentang muzium patung lilin manusia yang realistik ni di mana-mana bandar besar di dunia, tapi kalau korang nak tahu Madame Tussauds London adalah muzium original patung lilin ni. Ianya mula diwujudkan pada tahun 1836 di Baker Street London. Walaupun harga tiketnya bukanlah murah, tapi korang sekeluarga dapat mendekati ramai selebriti dan orang-orang besar di dunia untuk bergambar dengan mereka walaupun sekadar patung. Sangat real! Kat sini terdapat lebih daripada 250 buah nama besar untuk korang ‘temui’ dan bergambar bersama. Antara tarikan menarik yang ada kat sini adalah patung lilin Prince Harry dan Meghan, yang menariknya, korang boleh memilih latar belakang di mana korang ingin ‘menemui’ mereka, sama ada di pantai, semasa wedding dan banyak lagi. Seronok kan kalau dapat pergi bercuti kat London lebih-lebih lagi dapat experience best kat dalam Singapore Airlines. Dah la dapat harga yang murah melalui Traveloka.


Kekna yakin korang takkan menyesal nanti. Apa-apa pun selamat terbang ke London bersama Singapore Airlines!



Dah lama kami tak bercuti satu family. Jom booking tiket di Traveloka!


With love,
-Kekna-


Sunday, 15 September 2019

3 Amalan Pahalanya Sampai Pada Si Mati

18:01 0 Comments



Setiap kali pakai tudung ni teringat dan rindu benar pada adik susuan kekna arwah Enda. Setiap lepas solat teringat kat arwah. Nak tidur malam pon teringat.

Allahummaghfirlaha war hamha.

Siapa yang kenal kami, memang rapat sangat kami ni . Masa kat asrama dulu, Enda datang bilik kekna setiap malam untuk tidur sama-sama. Bayangkan katil single tu kami tidur berdua selama beberapa tahun😂 

Mari sama-sama, kita sedekahkan Al Fatihah untuk arwah.🤲

Kekna kongsikan sini beberapa amalan yang boleh dilakukan oleh kita yang masih hidup untuk disampaikan pada si mati. Semoga terampun dosa dan bertambah pahala walaupun mereka telah pon meninggal kan dunia.

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w bersabda: "Apabila seorang anak Adam mati putuslah amalnya kecuali tiga perkara: sedekah jariah atau ilmu yang memberi manfaat kepada orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya." 
(Hadith Sahih - Riwayat Muslim dan lain-lainnya) 

======
#1: "Sedekah jariah" ialah harta benda yang diwaqafkan kerana Allah Taala, seperti: 
======

1- Mewaqafkan sebuah kebun bersama hasil tanamannya untuk kebajikan umum. 

2- Mewaqafkan sebidang tanah untuk menjadi tapak masjid, surau, rumah anak yatim, madrasah, sekolah dan sebagainya.

3- Mendirikan masjid surau, rumah anak yatim, madrasah, sekolah dan sebagainya. 

4- Mendirikan rumah waqaf untuk kaum kerabat sahaja atau umum untuk orang-orang miskin yang memerlukan tempat berteduh atau untuk disewakan dan hasilnya dikhairatkan untuk kebajikan umum. 

5- Mendirikan rumah "musafir khanah" untuk persinggahan orang-orang musafir yang memerlukannya. 

6- Dan lain-lain lagi yang termasuk dalam amalan yang diredhai Allah seperti mendirikan hospital, mencetak al-Qur'an dan kitab-kitab Islam serta buka-buka pengetahuan yang berguna dan sebagainya. 

Amalan "waqaf" dalam Islam ini telah bermula semenjak zaman Rasulullah s.a.w. 

Selagi harta benda yang diwaqafkan itu masih wujud dan dinikmati faedahnya oleh umum maka tuan punya harta itu akan mendapat pahalanya berterusan semasa ia hidup dan sesudah ia mati . 

=====
#2 : "Ilmu yang berguna atau bermanfaat kepada orang lain
=====

Yang tersebut dalam hadith ini ialah ilmu yang berhubung dengan agama Islam secara khusus dan juga yang berhubung dengan kemajuan di dunia secara umum, sama ada melalui syarahannya kepada murid-muridnya dan orang ramai, atau melalui kitab-kitab dan buku-buku karangannya. 

Selagi ilmu yang diajarkannya atau kitab-kitab dan buku-buku karangannya masih wujud dan dinikmati faedahnya oleh umum maka ia akan mendapat pahalanya berterusan semasa ia hidup dan sesudah ia mati . 

======
#3: "Anaknya yang soleh yang berdoa untuknya" 
======

Doa anak kepada kedua ibu bapanya, sama ada anak itu orang yang soleh atau sebaliknya adalah baik dan berguna. Tetapi doa anak yang soleh lebih diharap tentang makbulnya. 

Sebab itulah Rasulullah s.a.w. menarik perhatian tentang kelebihan anak yang soleh dalam hadithnya ini, supaya ibu bapa mendidik anak-anak masing-masing dengan sebaik-baiknya sehingga anak itu menjadi orang yang berjaya di dunia dan berjaya di akhirat. 

Kedua ibu bapa akan mendapat rahmat disebabkan usahanya mendidik anak-anaknya dengan sebaik-baiknya dan mendapat rahmat pula disebabkan doa anaknya yang soleh itu. 

Kematian adalah tazkirah paling hebat. Paling menginsafkan. Jom lah kumpul sebanyak pahala kebaikkan untuk disampaikan pada saudara mara dan sahabat kita yang dah berpindah alam dan juga sebagai bekalan untuk diri sendiri.

Aeinna Musa
Bakal Jenazah😌





Tips Sihat Ketika Balik Kampung !

09:56 0 Comments

Tips Sihat Ketika Balik Kampung | Alhamdulillah sampai kampung Ma Abah di Kelate- menyantuni adik beradik  Ma Abah belah Bangi dan sepupu -sepupu serta saudara  mara kami. Nenek & atuk dah lama kembali ke rahmatullah , kekna sendiri tak sempat jumpa.  Allahummaghfirlahum.






Satu soalan yang Kaklong Humaira dan Kak Ngah Safiyya duk tanya selang sejam semalam, “ Mama Papa, bila nak sampai”. Drama Triple Ecah, 2-3 kali jugaklah sebelum sampai ke destinasi hehe


Akhirnya lepas 11jam perjalanan, pukul 12 malam, sampai juga kami di kampung.






2 isu yang biasa orang dewasa dan kanak-kanak alami bila travel/ balik kampung.


1- Sembelit

2- Demam/ selesema


Cara nak atasi isu ini :


1- Minum air secukupnnya . Cara nak tahu kuantiti air yang cukup dengan badan kita ( berat badan terkini bahagi 25). 


2- Jangan skip ambil sayur  setiap kali makan dan kuantiti sayur mesti separuh pinggan! 


Pagi tadi kekna makan nasi dagang. Sayur nya seketul timun sebesar ibu jari je. Alahai memang tak cukup  dan tak seimbang kan lah diet. Sedap tu memang sedap lah😋. So kekna amek #multivitamin untuk topup nutrisi yang ‘lompong’ dalam sel badan.






3- Ambil buah buahan. Beli buah buahan yang tak perlu potong guna pisau kalau travel dan stay di hotel. Contoh limau, epal, jambu, pisang, berries, avocado dan manggis. Kalau stay di homestay boleh lah beli tembikai. 


As for me, selain buah buahan kekna akan ambil #Vitamin C juga. Anak-anak ambil Chewable Vita C.







4- Pakaikan topi pada anak-anak atau payung. Jangan terdedah pada matahari (direct sunlight) terlalu lama ketika berada di luar. Ni untuk elak badan kita mudah dehydrated ( hilang air) seterusnya terjadi sembelit atau demam.


Ok lah, Ma suruh bersiap ni -nak pergi ziarah umah Ayoh Ziz, abang kepada Ma.  Doble  Ecah seronok tak sabar nak jumpa Tok Ayah.



Aeinna Musa

Teruja setiap kali balik kampung💝

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.